Kolon kesene büyük ceza gelecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ruhsat eksenli yapıdan denetim eksenli yapıya geçileceğini belirtirken, İmar Yasası’nın değiştirilerek, dayanıksız binaların özel sektörün de yer aldığı şekilde yenileceğini söyledi. Bayraktar, ağır cezalar ge

Kolon kesene büyük ceza gelecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ruhsat eksenli yapıdan denetim eksenli yapıya geçileceğini belirtirken, İmar Yasası’nın değiştirilerek, dayanıksız binaların özel sektörün de yer aldığı şekilde yenileceğini söyledi. Bayraktar, ağır cezalar geleceğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van depreminin reçetesinin kentsel dönüşüm olduğunu söyledi. Ruhsat eksenli yapıdan denetim eksenli yapıya geçileceğini söyleyen Bakan Bayraktar, “İmar Yasası değişecek. Ruhsat kolay alınacak ama denetim sıkılaşacak” derken, kentsel dönüşümün özel sektör eliyle yapılacağı bilgisini verdi. Bayraktar, “Yıkılan binalarda kirişlerden bir bölümü kesilmiş, kolonları kesilmiş, alt tarafı galeri olarak kullanılanlar var. Bunun şu anda ciddi bir cezası yok. Bu tam bir facia. 3.5 aydır ana gündem maddelerimden bir tanesi Türkiye’de yapıda özellikle üst yapıda denetimleri çok net hale getirmek. Bundan müteahhit, yapı denetim kuruluşları, belediyeler, sorumlu olacak. Yani zincirleme bir şekilde herkes sorumlu olacak” diye konuştu.

Kolay ruhsat, sık denetim

Türkiye’de artık bundan sonra ruhsat odaklı bir yapıdan ziyade denetim ağırlıklı bir yapı modeline geçileceğini dile getiren Bayraktar, şöyle konuştu: “Yani biz ruhsatı çok zor verme yerine kolay ruhsat verme ama denetimi çok daha sık yapma hedefindeyiz. Artık yapının her safhasında çok ciddi denetim yapacağız. Biz bunun hem yasa olarak alt yapısını hem de yönetmeliklerini bitirmek üzereyiz. Bizim denetim sistemini çok reel, çok net hale getirmemiz lazım. 1999 depreminden sonra kurulan yapı denetim kuruluşlarını çok daha ciddi hale getireceğiz ve kağıt üstünde bakma ve imza atma şeklinde değil.”

Konut stoku yenileniyor

Kentsel dönüşüm yapılırken mutlaka özel sektörün de yer alacağını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: “Bunun için İmar Yasası değişecek. Depreme dayanıksız, salaş binalar yenilenecek. Burada bir sorun imar hakkı transferidir. Bir diğeri de kat mülkiyetinin bozulmasıdır. İfraz şartını kaldırıp ortak mülkiyet durumuna getirirsek ortaklığı gidermek şeklinde onun da Türkiye’nin yolunu açması lazım ki yapı stoku yenilensin. Öncelikli olarak depreme dayanıksız binalardan başlamak suretiyle Türkiye’deki konut stokunu yenileyeceğiz. Bu çok ciddi bir meblağa dayanıyor. Biz Van’da birçok köyün, yıkılsın yıkılmasın tamamını yenileyeceğiz.”

Kalıcı çözüm kentsel dönüşüm

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, depremle ilgili kalıcı çözümlerin kentsel dönüşümden geçtiğini belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’deki 19 milyon yapı stoğunu gözden geçirmek zorundayız. Bu sadece devletin, hükümetin gayretiyle olmaz. Burada vatandaşın da bilinçlenmesi lazım. Ana sorumlu biziz. Biz bunun için çok ciddi adımlar atacağız. Bunun için alt yapıyı oluşturuyoruz. Van depremi oldu diye değil, Van depreminden önce de aşağı yukarı 2 ay evvel bizim hükümetin acil eylem planında deprem stratejisi belgesi hazırladı. Bundan sonra bunları adım adım yapacağız.” 

Pırıl pırıl köyler yapacağız

Köylerin tamamını yenileyeceklerini kaydeden Erdoğan Bayraktar, “Pırıl pırıl yeni köyler yapacağız. Dayanıklılık ve görüntü bakımından mükemmel olacak. Bu hayırsever vatandaşlarımıza da evler yaptıracağız. Seneye bu günlerde tüm evler bitmiş olacak. İnşallah bu psikoloji yarından sonra düzelecek” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem