Kırmızılı kadın davası başladı

Kırmızı elbisesi, omzundaki çantası ve arkaya savrulan saçlarıyla, Gezi Parkı protestolarında sembol haline gelen 'Kırmızılı Kadın' Ceyda Sungur'a biber gazı sıkan polis memuru Fatih Zengin'in 1,5 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada üç

Kırmızılı kadın davası başladı

Kırmızı elbisesi, omzundaki çantası ve arkaya savrulan saçlarıyla, Gezi Parkı protestolarında sembol haline gelen 'Kırmızılı Kadın' Ceyda Sungur'a biber gazı sıkan polis memuru Fatih Zengin'in 1,5 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada üç polis tanık olarak dinlendi.

İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Fatih Zengin ve şikayetçi Ceyda Sungur ile taraf avukatları katıldı. Hakim Muzaffer İren dosyadaki görüntülere ilişkin bilirkişi raporunun geldiğini hatırlattı. Duruşmada ilk olarak olayın meydana geldiği tarihte Beyoğlu ilçesinden sorumlu İl Emniyet Müdürü Ramazan Emekli tanık olarak dinlendi.

"BEN ÖYLE BİR TALİMAT VERMEDİM"

Amasya Polis Eğitim Merkezi'nde görevli olduğunu belirten Emekli, daha önceki duruşmada "Biber gazını sıkmamız yönünde sık şeklinde talimat veren Ramazan Emekli'dir" diyen sanık Fatih Zengin'i yalanlayarak, "Ben öyle bir talimat vermedim kendisine. Bu yöndeki beyanları kabul etmiyorum" dedi. Emekli, "Biz çevik kuvvetin amiri varken amire yönelik birşey söyleyebiliriz. Yönetmelik olarak memura doğrudan talimat vermeyiz. Hiyerarşik bir durum vardır. Fatih Zengin'in vatandaşa neden biber gazı sıktığına yönelik bir fikrim yoktur. Zengin biber gazı sıktığı sırada olay yerinde göstericilerden münferit olarak çevik kuvvet hattından geçmeye çalışarak iş makinesına ve zabıtalara yönelik eylemde bulunmaya çalışanlar vardı. Ben olayın görüntülerini basından takip ederek tekrar izledim. Olayın oluş itibariyle gaz sıkmasını gerektirecek bir durum olmadığını söyleyebilirim" dedi.

"RAMAZAN EMEKLİ MÜDÜRÜMÜZÜN 'SIK SIK' DEDİĞİNİ DUYDUM"

Emekli'nin ardından olay yerinde görev yapan iki çevik kuvvet grubunun amiri komiser yardımcısı Zeki Bayrak, tanık olarak dinlendi. Bayrak olay yerine takviye olarak gönderildiklerini belirterek, Fatih Zengin'in kendi ekibinde olmadığını belirtti.
Bayrak, "Fatih Zengin'in arkasında telsizle konuşan kişi benim. Fatih Zengin'e yönelik biber gazı sıkması için bir talimatım olmadı ancak Ramazan Emekli müdürümüz biber gazı sıkılması yönünde benim ve Murat Metin Odabaşı'nın da duyacağı ve oradaki ekiplerin de duyacağı şekilde 'sık sık' dediğini duydum" dedi.

HAKİMDEN TANIĞA: BİR ÖYLE BİR BÖYLE DİYORSUN

"Hakimin gaz sıkılması gerekir miydi?" sorusuna ise Zeki Bayrak önce "Olay itibariyle biber gazı sıkılabilirdi" dedi. Bayrak hemen ardından, "Ancak o kadar abartılı şekilde sıkılmamalıydı" diye konuştu. Bunun üzerine hakim "Bir öyle bir böyle diyorsun" diyerek Bayrak'ı uyardı bunun üzerine Bayrak, "Gaz sıkılıp sıkılmayacağının kanaatini grup amirlerinden çok oradaki müdür olan amirlerin vermesi gerekiyor diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.

ZENGİN'İN AMİRİ: FATİH ZENGİN'İN BİBER GAZI SIKTIĞINI GÖRMEDİM

Fatih Zengin'in bulunduğu çevik kuvvet grubunun amiri tanık komiser Mesut Karabıyık ise olay yerine gittiklerinde eylemci grubun fiili saldırıları olmadığını ifade ederek, "Ancak çalışan iş makinelarının çalışmalarını engelleme girişimleri vardı. Bizim gruptaki Fatih Zengin'in biber gazı sıktığını görmedim. Biber gazı sıkılması yönünde de bir talimatım olmadı" diye konuştu.

SANIK AVUKATI BİLİRKİŞİ RAPORUNU KABUL ETMEDİ

Tanıkların dinlenilmesinin ardından söz alan sanık Fatih Zengin'in avukatı Funda Sadık Ahmet Alp, "Bilirkişi raporunun eksik ve yetersiz olduğunu" belirterek, "Olaya ilişkin görüntüler konusunda beyanda bulunmak üzere ve görüntü sunmak üzere süre talep ediyoruz. Yeni bir bilirkişi tayin edilerek bu görüntüler üzerinden rapor hazırlanmasını talep ediyoruz" dedi. Mahkeme, sanık avukatına süre verilmesi ve yeni görüntüler sunduğu takdirde tekrar olaya ilişkin görüntülerin değerlendirilmesi için yeni bilirkişi raporu alınmasına hükmetti. Duruşma ertelendi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDAN

Dosyadaki görüntülere ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, "Kırmızılı kadın" isimli klasördeki videonun incelendiği belirtilerek, "Videoda bir polis memurunun hemen önünde duran arkası polise dönük olan kırmızı elbiseli kadın da dahil olmak üzere hedef gözetmeksizin önüne gelene gaz sıkmak suretiyle alanda koşuşturduğu görülmüştür" ifadelerine yer verildi.

RAMAZAN EMEKLİ HAKKINDAKİ "ÇADIR" DAVASI

Beyoğlu ilçesinden sorumlu İl Emniyet Müdürü Ramazan Emekli hakkında ise Gezi olayları sırasında 1 Haziran 2013 eylemcilerin çadırlarının yakılması olayına ilişkin "Yangın çıkarmaya azmettirmek" ve "Görevi kötüye kullanmak suçlarından 6 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava kapsamında yargılamasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler