Kilise'de patlama!

Nijerya'da başkent Abuja'nın dış semtinde Noel için toplanıldığı sırada kilisede patlatılan bomba, en az 25 kişinin ölümüne neden oldu.Yaralı sayısının bilinmediği patlamada ambulansların yetersizliği büyük tepki topladı.Abuja emniyet müdürlüğü yetkililer

Kilise'de patlama!

Nijerya'da başkent Abuja'nın dış semtinde Noel için toplanıldığı sırada kilisede patlatılan bomba, en az 25 kişinin ölümüne neden oldu.

Yaralı sayısının bilinmediği patlamada ambulansların yetersizliği büyük tepki topladı.

Abuja emniyet müdürlüğü yetkililerine göre, kilise faciası, yerel Hausa dilinde "Batı Eğitimi Günahtır-Haramdır" anlamına gelen Boko Haram örgütünün yöntemine çok benziyor. Noel'de korkunç terör eylemi üzerine ülke genelinde alarm verildi.

Ulusal Acil Durum Dairesi yetkililerinin bildirdiğine göre, yaralı sayısının tam bilinmediği patlamada yaralılar için yeterli ambulans bulunamadı.

Abuja'nın Madala banliyösünde, Nobel Barış Ödüllü Katolik Arnavut Rahibe Teresa'nın adını taşıyan "Aziz Teresa Kilisesi"ne düzenlenen bombalı saldırı, Ağustos'ta BM binasına düzenlenen, 36 kişinin öldüğü terör eyleminden beri en büyük terör saldırısı.

ÖNCE ABUJA SONRA JOS
İlerleyen saatlerde ülkeden bir terör saldırısı haberi daha geldi.

Jos kentindeki kilise de bombalı saldırıya hedef oldu.

Nijerya hükümet sözcüsü Pam Ayuba'nın verdiği bilgiye göre, ülkenin tam ortasındaki Abuja'nın ardından, 158 kilometre mesafede Jos kentinin "Ateş Dağı Kilisesi"ne de bomba atıldı.

Bombayla birlikte silah sesleri geldi.

PATLAMALARIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR
Başkent Abuja ve Jos kentlerindeki bombalı saldırıların ardından kuzeydoğudaki Damaturu kentinde de iki patlamanın meydana geldiği bildirildi.

Yobe eyaletinin polisi, eyaletin başkenti Damaturu'da öğle saatinde iki patlama olduğunu bildirildi.

Damaturu ve çevresindeki kasabalar, hafta başından bu yana Boko Haram örgütüyle güvenlik güçleri arasındaki çatışmalara sahne oluyor.

İlerleyen saatlerde konuyla ilgili açıklama yapıldı.

Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Damaturu kentinde meydana gelen patlamalara, intihar saldırısının neden olduğu bildirildi.

Polis, Yobe eyaletinin başkenti Damaturu'da öğle saatinde bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendiğini, saldırının hedefinin, Nijerya emniyetine bağlı gizli servisin karargahları olduğunu söyledi.

SAAT 14:35'TE BİR KİLİSEYE DAHA SALDIRI
Türkiye saati ile 14:35'te ise Nijerya'da üçüncü bir kiliseye daha saldırı düzenlendiği bildirildi.

Görgü tanıkları, ülkenin kuzeydoğusundaki Gadaka kentinde bir kilisede patlama meydana geldiğini, saldırıda yaralananlar olduğunu söylediler.

SALDIRILARI BOKO HARAM ÖRGÜTÜ ÜSTLENDİ
Bu arada Boko Haram örgütü, başkent Abuja ve Jos kentlerinde kiliselere düzenlenen saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

Örgütün Abül Kada takma isimli sözcüsü, Daily Trust gazetesiyle yaptığı söyleşide, saldırıların sorumluluğunu üstlendiklerini açıkladı.

VATİKAN SALDIRILARI KINADI
Vatikan, Nijerya'nın başkenti Abuja'da bir kiliseye düzenlenen bombalı saldırıyı kınadı.

Vatikan'ın sözcüsü Peder Federico Lombardi, yaptığı açıklamada, insan haklarına saygısı olmayan ve nefreti körükleyen, düşüncesiz ve mantıksız "terörist şiddet" olarak tanımlanan saldırıyı kınadıklarını bildirdi.

Lombardi, Nijerya Kilisesi ve tüm Nijerya halkının acısını paylaştıklarını belirterek, Vatikan'ın "bu acımasız şiddetin, Nijerya halkının barış içinde yaşama ve ülkelerinde diyaloğu teşvik etme isteklerini azaltmamasını" umduğunu kaydetti.

Nijerya'da başkent Abuja'nın dışında Noel için toplanılan Aziz Rahibe Teresa kilisesinde düzenlenen bombalı saldırıda 25 kişi ölmüştü.

YÜZLERCE KİŞİ ÖLDÜ
Bu saldırılar, Boko Haram örgütü ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmaların bir devamı olarak gösteriliyor. Nijerya'nın kuzeydoğusunda dün de meydana gelen son çatışmalarda ölenlerin sayısının 61'e yükseldiği bildirilmişti.

Yerel polis komiseri, Damaturu, Maiduguri ve Potiskum kentlerinde güvenlik güçleriyle aşırı dinci Boko Haram örgütü militanları arasında çatışmalar yaşandığını ve Yobo eyaletinin Damaturi ve Potiskum kentlerinde 50 kişinin öldüğünü söylemişti.

Adı açıklanmayan hastane yetkilisi ise, Borno eyaletinin Maiduguri kenti morguna çatışmada ölen 11 kişinin cesedinin getirildiğini aktarmıştı.

Dün, Yobo eyaletindeki çatışmalarda en az iki üst düzey polis subayının öldüğü ve Borno eyaletinde de üç kiliseye saldırı düzenlenmişti.

Dünkü saldırılar ve çatışmalar sırasında Nijerya'da, Boko Haram örgütü militanlarının saldırısında 450'den fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyordu. Bugünkü bombalı saldırıların ardından ülkede ölü sayısının toplam 500'ü aştığı tahmin ediliyor.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem