Kılıçdaroğlu’nun "yeni cumhurbaşkanı" tarifi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayına ilişkin, “Yasama, yargı ve yürütme arasında da sağlıklı bir ilişkinin olduğunu ifade edemeyiz. Seçilecek cumhurbaşkanı bütün dengelerin sağlıklı çalışması için çaba harcayacak birisi olmalıdır. Y

Kılıçdaroğlu’nun "yeni cumhurbaşkanı" tarifi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayına ilişkin, “Yasama, yargı ve yürütme arasında da sağlıklı bir ilişkinin olduğunu ifade edemeyiz. Seçilecek cumhurbaşkanı bütün dengelerin sağlıklı çalışması için çaba harcayacak birisi olmalıdır. Yani denge fren gözetimini dikkate almalı” dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Nasıl bir Cumhurbaşkanı” konulu görüşmeleri çerçevesinde DİSK’i Başkanı Kani Beko’yu ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu. Kılıçdaroğlu, toplumun her kesimini kucaklayan, barış dilini kullanan, toplumu kutuplaştırmayan bir cumhurbaşkanına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Meslek kuruluşlarını, sendikaları, sivil toplum örgütlerini ziyaret ediyoruz. Diyoruz ki; ‘Sizin düşündüğünüz cumhurbaşkanı profili nasıl olmalı’ onların görüşlerini alıyoruz. Sonuçta yasaya göre 20 milletvekilinin imzasıyla bir cumhurbaşkanı adayı teklif edilebiliyor, öneriliyor” diye konuştu.

“‘İŞTE BU BENİM CUMHURBAŞKANIM’ DİYECEĞİ BİR KİŞİ OLMASINI ARZU EDİYORUZ”

Çağdaş demokrasilerde güçler ayrılığı ilkesi olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Bütün yetkiler bir kişide toplanmamıştır. Yasama, yargı ve yürütme dediğimiz bizim anayasamızda da yer alan ve üçü de milli iradeyi kullanıyor. Bir güçler dengesi var. Daha sağlıklı bir toplum oluşturmak için hukukun üstünlüğünü egemen kılmak için böyle bir yöntem insanoğlunun ulaştığı son yöntemdir demokraside. Bizden daha ileride olan toplumlarda bir dördüncü güç daha vardır. O da medya. Halkın gözü ve kulağı olan bir de medya vardır. Bizde medya maalesef iktidarın kontrolüne girdiği için bağımsız bir medyada bütün alanlar için söylüyorum, söz etmek mümkün değil. Yasama, yargı ve yürütme arasında da sağlıklı bir ilişkinin olduğunu ifade edemeyiz. Seçilecek cumhurbaşkanı bütün dengelerin sağlıklı çalışması için çaba harcayacak birisi olmalıdır. Yani denge fren gözetimini dikkate almalı. Toplumsal dengeleri dikkate almalı. Uyumsuzlukları dikkate almalı ve devletin sağlıklı işleyen saat gibi çalışmasına ön ayak olmalıdır. Cumhurbaşkanı bunu sağlarken bilgili olmalıdır. Birikimli olmalıdır, dünyayı bilmelidir, Türkiye’yi bilmelidir, insanımızı bilmelidir, sorunlarını bilmelidir. Böyle bir düşüncemiz var. Herhangi bir isimlendirme şu aşamada söz konusu değil, doğal olarak ama önümüzdeki süreç içerisinde bu isimlendirme de büyük ölçüde doğal olarak gerçekleşmiş olacaktır. Biz seçilecek cumhurbaşkanının herkes tarafından ‘İşte bu benim cumhurbaşkanım’ diyeceği bir kişi olmasını arzu ediyoruz. Türkiye’de bu koşulları taşıyan çok kişi var. Toplumu kutuplaştırmamış, herkesi kucaklamış, bugüne kadar yaptığı çalışmalarla önemli başarılar sağlamış, dünyayı iyi bilen, bilgi birikimi olan elbette insanlarımız var. Bu adayları önünüze getireceğiz. O aşamada da ayrıca gelip destek isteyeceğiz.”

“SANDIKTAN YA BİR BAŞKAN YA DA BİR CUMHURBAŞKANI ÇIKACAKTIR”

Beko, konuşmasında Soma faciası öncesinde meydana gelmiş kazalara ilişkin bilgilendirme yaptı. Toplumsal bütünlüğü tehdit eden politikalara karşı, barış ve kardeşliğin demokratik bir Cumhuriyetin olmaz ilkeleri ve değerleri olduğunu belirten Beko, “Laik ve demokratik Cumhuriyetin olması gereken tüm bu özelliklerine savaş açarak saflaştırıcı söylemler kullanarak kazanılan bir seçim sürecinde her şeyi seçmiş olabiliriz. Ancak demokratik bir Cumhuriyette cumhurbaşkanı seçmiş olamayız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı aday olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın adının geçtiğini hatırlatan Beko, yasama, yürütme ve yargının tek bir kişinin elinde toplamak istediğini ve Başkanlık sisteminin hayata geçirilme durumu olabileceğini ileri sürerek, bu durumumu eleştirdi. Beko, “Sandıktan ya bir başkan ya da bir cumhurbaşkanı çıkacaktır. Bu noktada eşitlikçi, özgürlükçü, halkçı, kamucu bir Cumhuriyet isteyen bizler Ağustos ayında bir cumhurbaşkanı değil, başkan seçilmesine kesinlikle biz DİSK olarak seyirci kalamayız” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem