Kılıçdaroğlu’ndan gündeme ilişkin açıklamalar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk-İş’i ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Adana’da TIR’lar yeniden ele geçirildi ve AKP’den çok sert tepkiler geldi. Hüseyin Çelik haddini bilmezlik diye bir değerlendirme yaptı. Bunu

Kılıçdaroğlu’ndan gündeme ilişkin açıklamalar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk-İş’i ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Adana’da TIR’lar yeniden ele geçirildi ve AKP’den çok sert tepkiler geldi. Hüseyin Çelik haddini bilmezlik diye bir değerlendirme yaptı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? TIR’ların ele geçirilmesi sizce neyi ifade ediyor?" sorusuna, "Olaya iki açıdan bakalım. Bir; bu nasıl bir iktidardır ki, Suriye’ye gönderdiği TIR’ları gizleyemiyor? Davul zurnayla TIR gönderiliyor Suriye’ye. Demek ki, iktidarın çivisi çıkmış. İki; eğer bu TIR’larda insani yardım malzemesi varsa gizlemeye gerek yok. Açarsınız içinden ne çıkar? Ya ilaç çıkar, ya yiyecek çıkar, ya giyecek çıkar, çocuk ayakkabıları çıkar. Yani bildiğimiz insani yardım malzemeleri çıkar. İnsani yardım malzemelerini gizlemenin, arama yaptırmamanın da hiçbir mantığı yok. Olay şu; bu TIR’larla silah taşınıyor. Kimse kimseyi kandırmasın. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti hükümeti uluslararası alanda meşruiyeti tartışılır konuma getiriliyor. Bir ülkenin 90 yıllık birikimini siz uluslararası arenada tartışma konusu yaptıramazsınız. Hakkınız yoktur buna. Ne zamandan beri Türkiye Cumhuriyeti hükümeti Suriye’nin içişlerine doğrudan müdahale edip, silah desteği vermeye başladı? Bunu kabul etmek doğru değil” dedi.

"Bu TIR’lar MİT’e ait TIR’lar deniyor" diyen Kılıçdaroğlu, "Arama yapılamaz. Benim bildiğim kadarıyla Milli İstihbarat Teşkilatı’nın silah kaçakçılığı yapma gibi bir görevi yok. İki; Milli İstihbarat Teşkilatı’nın yasasına baktığınızda örgütün operasyonel eylem yapma yetkisi de yok. Sadece istihbarat toplar, değerlendirir ve Sayın Başbakana sunar. Bu kadar. Yasadışı bir işlemin içine Türkiye Cumhuriyeti hükümeti sokulmuş durumda. Yarın bunun hesabını kim verecek? Ve bizim demokrasimiz neden uluslararası alanda tartışma konusu olsun? Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin meşruiyeti neden tartışma konusu olsun? Bu bizi rahatsız ediyor" ifadelerini kullandı.

HSYK YASA TASARISI

Başka bir gazetecinin, "HSYK’nın yapısını değiştiren teklifin yarın Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor. Ancak Adalet Komisyonu’ndan yasa teklifi geçtiğinde bile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yine muhalefete bir çağrı yaptı. Anayasa değişikliğiyle bu işi geçirelim dedi. Ama siz geçen hafta bir ret yanıtı verdiniz. Genel Kurul’a geldiğinde CHP’nin tavrı ne olur?" diye sorması üzerine Kılıçdaroğlu, "Yarın TBMM’nin gündemine geldiğinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin tavrı çok açık. Biz muhalefet edeceğiz. Çünkü HSYK’yı, yani hakimlerin tamamını Adalet Bakanlığı’na bağlamak doğru bir olay değildir. Anayasaya da aykırıdır. Anayasaya aykırı olduğunu herkes biliyor. Sayın Başbakan da biliyor, Adalet Bakanı da biliyor, Sayın Cumhurbaşkanı da biliyor. Herkes biliyor. Anayasaya aykırı bir yasayı parlamentodan geçirmek doğru bir olay değil" dedi.

Kılıçdaroğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanın bir teklifi oldu. RTÜK gibi bir model kuralım diye anayasa değişikliği yapalım. RTÜK’te her siyasal partinin temsilcisi var. Değerli arkadaşlar, yargıcının yakasında bir partinin siyasi rozeti olabilir mi? Hakimlerin siyasi görüşleri vardır buna saygı gösteririz. Ama kararlarını vicdanlarıyla verirler. A partisine yakınım ona uygun karar vereyim, B partisine yakınım ona uygun karar vereyim. Böyle bir adalet mi olur? Adaleti köreltir bu, yok eder. Daha önce kendilerine söyledik. HSYK Yasa Teklifi komisyonda görüşülürken çekin bu teklifi, oturalım hakim teminatını sağlayacak, hakimin tarafsızlığını ve bağımsızlığını güvence altına alacak bir anayasal değişiklik yapalım. Hayır, biz teklifimizi çekmeyeceğiz dediler. Yani samimi olmadıklarını gösterdiler. Biz samimiydik ama onlar samimi değiller. Teklifimizi geçireceğiz, siz ne kadar itiraz ederseniz edin. Böyle bir düşünceleri var."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem