Kıdem Tazminatı hakkı 15 gün oldu

Tarafların 'bizde yok' dediği Kıdem Tazminatı Fonu düzenlemesini Hazine çalışıyor. Kıdem Tazminatı Fonu için 'aktüerya' hesapları yapılıyorÖzel sektörde çalışanların her yıl için bir ay üzerinden işletilen, kıdem tazminatı hakkı 15 güne çekiliyor. Hükümet

Kıdem Tazminatı hakkı 15 gün oldu

Tarafların 'bizde yok' dediği Kıdem Tazminatı Fonu düzenlemesini Hazine çalışıyor. Kıdem Tazminatı Fonu için 'aktüerya' hesapları yapılıyor

Özel sektörde çalışanların her yıl için bir ay üzerinden işletilen, kıdem tazminatı hakkı 15 güne çekiliyor. Hükümetin, sendikalardan sakladığı Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili çalışmanın aktüerya ve finansman boyutunun Hazine tarafından çalışıldığı öğrenildi.

Kamuoyunda günlerdir konuşulan Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili detaylara AKŞAM ulaştı. Hükümetin, "uzlaşın" dediği Kıdem Tazminatı Fonu'na ilişkin, hem işçi, hem de işveren sendikaları, "herhangi bir taslak görmediklerini, yeniymiş gibi sunulanların 2002'deki düzenlemeler olduğunu" belirttiler.

Çalışma Bakanlığı bürokratlarının dahi haberdar olmadığı, sır gibi saklanan düzenlemenin ana omurgası olan aktüerya dengesine ilişkin çalışmanın ise Hazine tarafından yürütüldüğü öğrenildi.

AYLIK DEĞİL 15 GÜNLÜK KIDEM GELİYOR

Hazine'nin yaptığı hesaplara göre, kurulacak Fon'un finansmanı için çalışanların bireysel hesabına her ay ücretlerinin yüzde 4,15'inin yatması yeterli görülüyor. Bu da yıllık, 15 günlük ücret oluyor. Bu durumda, mevcut düzenlemeye göre çalıştıkları yıl için brüt bir aylık maaş tutarı kadar kıdem hakkı kazanan işçilerin, yıllık kıdem hakkı bir aylık brüt ücretten, yarım aylık ücrete inmiş olacak. Çalışanlar kıdem tazminatlarını almak için 15 yıl beklemek durumunda kalacak. Bu da kıdem tazminatının, emekli ikramiyesine dönüşmesi anlamına geliyor.

KIDEM FONU İŞVERENİN İŞŞİZLİK FONU'NDAN

Hükümet, Kıdem Tazminatı Fonu'nun finansmanı konusunda işvereni ikna etmek için, İşsizlik Sigortası Fonu'ndaki işveren payının azaltılmasını teklif etmeye hazırlanıyor.

Kıdem Tazminatı Fonu'nun finansmanı için, İşsizlik Sigortası Fonu'na aktarılan yüzde 2'lik işveren payının 1,5 puan azaltılarak, yüzde yarıma (0,5) düşürülmesi planlanıyor. Buradan gelecek 1,5 puanlık katkıya işverenler 3 puana yakın ilave yapmak durumunda kalacak.

KRİZDE İŞÇİ ÇIKARMAK KOLAYLAŞACAK

Fona ilişkin diğer bölümler ise, daha önceki taraflara gönderilen taslağın aynısı, işveren çalışanı için bireysel hesap açacak. Çalışanın hesabına her ay aktarılan kesinti burada nemalanacak. Çalışan parasını almak için 15 yıl bekleyecek. Bu durumda ekonomik krizlerde, çalışanını çıkaran işverenin herhangi bir kıdem tazminatı yükümlülüğü olmayacak.

Son olarak 2001 krizinde işyerleri çalışanları kıdem tazminatı nedeniyle işten çıkaramamış, bu nedenle istihdam rakamları azalmamıştı. Son 2008 krizinde ise işverenin imdadına Hükümet yetişerek, çalışanların ücretlerini Ücret Garanti Fonu'ndan karşılamıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem