Kıbrısta yeni dönem!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "İçerisinde garantör devlet anavatanımız Türkiye’nin de yer aldığı, gerek bölgesel gerekse uluslararası aktörlerin bu sorunun çözümüne ilgisinin arttığı bu dönemde, müzakere sürecini başarı

Kıbrısta yeni dönem!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "İçerisinde garantör devlet anavatanımız Türkiye’nin de yer aldığı, gerek bölgesel gerekse uluslararası aktörlerin bu sorunun çözümüne ilgisinin arttığı bu dönemde, müzakere sürecini başarıyla tamamlayıp yarım asırdır devam eden Kıbrıs sorununu tarihe gömmemizin önünde hiç bir engel yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yeniden başlayan müzakere sürecine ilişkin, "Halka Sesleniş" konuşmasında yaptığı açıklamada, bölgede ve dünyada önemli gelişmeler yaşandığına işaret ederek, ortak açıklama metninin çözümün kendisi olmadığını, müzakerelerin başlatılması için yapılan bir çalışma olduğunu vurguladı.

“Anavatan Türkiye ile birlikte el ele, gönül gönüle, milli davamız Kıbrıs konusunu ele almak elzemdir” diyen Eroğlu, halkla, meclisle, hükümetle, siyasi partilerle, Türkiye ile, kurum, kuruluş, sendikalar ve ilgili kesimlerle temasta olmaya devam edeceklerini belirtti.

Yegane hedeflerinin Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunun korunması, uluslararası alanda kabulünün ve tescilinin sağlanması olduğuna işaret eden Eroğlu, "Rum komşularımızı masaya getirmek kolay olmadı ama kararlı davrandık. Bunu yaparken uzun yıllardır devam eden müzakere süreçlerinde Birleşmiş Milletler parametresi olarak yerleşmiş ilke ve kavramları 'ortak açıklama' metniyle kayda geçirmeye özen gösterdik” diye konuştu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in ortak açıklamanın içeriği konusunda yaptığı yorumları dikkatlice incelediklerini vurgulayan Eroğlu, “Bununla ilgili olarak benim de söyleyeceklerim var, söylemek durumundayım. Çünkü, üzerinde uzlaşmaya varılan bir ortak açıklamanın taraflardan sadece birisi tarafından yorumlanması yanlıştır" değerlendirmesini yaptı.

Uzun bir uğraş sonucunda, 11 Şubat'ta Kıbrıs konusundaki görüşme sürecinin bir devamı olarak Anastasiades’le bir araya geldiklerini anımsatan Eroğlu, şunları söyledi:

“Bunun öncesinde Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatlerini gözeterek müzakere ettiğimiz ortak açıklama konusunda olumlu bir sonuca varılmış olması önemlidir. 51’inci yılına giren Kıbrıs konusunda artık bir uzlaşamaya varılmasının, Kıbrıs Türk halkının mağduriyetine son verilmesinin bölge ve dünyada barışa önemli katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum."

"Yeni ortaklıkta iki kurucu devlet, eşit statüye sahip olacak"

Cumhurbaşkanı Eroğlu, müzakere sürecinin sonunda yeni ortaklıkta iki kurucu devletin olacağını ve bunların eşit statüye sahip olacağını belirterek, “Bunun kayda geçirilmiş olması da büyük önem taşımaktadır. Kurucu devletlerin yetki alanlarına giren konulara federal devletin müdahale edemeyeceğinin kabul edilmiş olması da ortak açıklama metnine olumlu yaklaşmamızı sağlayan önemli bir etken olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

Ortak açıklamada, yapılacak müzakereler sonucunda ortaya çıkacak anlaşmanın ancak her iki liderin de kabul etmesiyle eş zamanlı referandumlara sunulacağının da kayıt altına alındığına işaret eden Eroğlu, "Kıbrıs Rum tarafı ne talep ederse etsin, ayrı ayrı ve eş zamanlı referandumlardan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılacak olan referandumda oy kullanma hakkı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti seçmen listesine göre oy kullanma hakkına sahip olan tüm vatandaşlarımıza ait olacaktır" dedi.

"Önümüzde önemli bir fırsat var"

“Önümüzde önemli bir fırsat vardır” diyen Eroğlu, Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların çıkarlarını gözetirken bölgedeki barış ve istikrarı da düşünerek ileriye doğru bakılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ın siyasi tarihinde iki ayrı ve eş zamanlı referandumların Birleşmiş Milletler’in de kabul ettiği somut bir örneği olduğunu ifade ederek, bundan 10 yıl önce yapılan referandumda olduğu gibi bundan sonra yapılacak herhangi bir referandumda da vatandaşlar arasında herhangi bir ayrımın kabul edilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

İçerisinde garantör devlet Türkiye’nin de yer aldığı, gerek bölgesel gerekse uluslararası aktörlerin bu sorunun çözümüne ilgisinin arttığı bu dönemde, müzakere sürecini başarıyla tamamlayıp yarım asırdır devam eden Kıbrıs sorununu tarihe gömmenin önünde hiç bir engel olmadığına dikkati çeken Eroğlu, bu hedefe ortak açıklama metninde de belirtildiği üzere kısa sürede ulaşmak için liderlik göstermeye, yapıcı davranmaya devam edeceğini kaydetti.

"Bölgemizde barışın sağlanması için örnek olabiliriz"

"Bölgemizde barışın sağlanması için örnek olabiliriz" diyen Eroğlu, şöyle devam etti:

"Karşı taraftan da bunu bekliyoruz. Güney Kıbrıs’ta yaşayan komşularımıza da bu vesile ile bir kez daha seslenmek istiyorum; Kıbrıs’ı bir barış , istikrar ve refah adasına dönüştürmek sizin vereceğiniz karara da bağlıdır. Yeni bir başlangıç yapabiliriz. Kıbrıs Türk halkının sizin Kıbrıs’taki hak ve hukukunuzda gözü yoktur. Halkımız sizden de aynı karşılığı beklemektedir.”

Geçmişin acı tecrübelerinin bir kez daha yaşanmaması gerektiğini ifade eden Eroğlu, “İşte bu nedenle gerek mülkiyet hakkının gerek yerleşim özgürlüğünün ve siyasi haklarla benzeri bazı başka hakların kullanılmasının, ortaya çıkacak yeni ortaklığın iki kesimli ve iki toplumlu karakterine halel getirmeyecek şekilde düzenleneceğini herkes bilmelidir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler