Kazıdan Kuran-ı Kerim çıktı

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş ile ekibi Erzincan'ın Kemah İlçesi'nde yaptıkları kazıda, kapakları olmayan bölümler halinde 600 yıllık Kuran-ı Kerimler buldu.Kemah Kalesi'ndeki Saraylı Hamam i

Kazıdan Kuran-ı Kerim çıktı

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş ile ekibi Erzincan'ın Kemah İlçesi'nde yaptıkları kazıda, kapakları olmayan bölümler halinde 600 yıllık Kuran-ı Kerimler buldu.

Kemah Kalesi'ndeki Saraylı Hamam içinde kazı yapan Prof.Dr. Haldun Özkan, bir bohça içinde 2 metre derinlikte 15 ve 16'ncı yüzyıla ait el yazması Kuran-ı Kerimler buldu. Prof.Dr. Özkan, "1916 tarihli bir bahriyelinin yazdığı mektubu da bohçanın içinde bulduk. Yani bu eserlerin o yıldan sonra alana gömüldüğünü kabul edebiliriz" dedi.

Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Yurttaş, kazılara 2011 yılında başladıklarını ve çok sayıda yazma eser bulduklarını ama bir çoğunun küflenip, özelliğini kaybettiğini  anlattı. İlahiyat Fakültesi'nden, hat sanatında uzman olan profesörlerle birlikte eserlerin tasnif ve değerlendirilmesinin yapıldığını bildiren Prof. Dr. Yurttaş, şu bilgileri verdi:

 "Bulunan Kuran-ı Kerim'lerden biri 37 varak. Bu eser İstanbul'daki meşhur hattatlardan Ahmet Karahisari'nin ekolüne bağlı olarak değerlendirildi. Ahmet Karahisarı 15'inci Yüzyılda doğmuş, 16'ncı Yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman döneminde de yaşamış ünlü bir hattat. Süleymaniye Camii'nin kubbe yazısını yazmış. Kanuni Sultan Süleyman'ın isteği üzerine Kuran-ı Kerim yazan ve bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tıpkı basımı gerçekleştirilen ona benzer bir yazma eser elimize geçmiş oldu. Sayı olarak hiçbir Kuran elimize tam olarak geçmedi. Son kısımlarında tarih ve hattat ismi olur. Ama tahrip olduğu için bunarı tespit edemedik. Gerçekten sanat değeri açısından son derece önemli olan buluntular. Büyük bir ihtimalle 20'nci Yüzyılda oraya gömülmüş."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem