'Kaza yaptım' diyen otomobiller geliyor...

İçişleri Bakanlığı'nın, 15 Avrupa ülkesiyle yürüttüğü HeERO projesiyle araç içine yerleştirilecek acil çağrı sistemi, kaza anında otomatik olarak devreye girerek, kazanın yeri ve büyüklüğü hakkında 112 acil çağrı merkezlerine bilgi aktaracak. Acil çağrı s

'Kaza yaptım' diyen otomobiller geliyor...
İçişleri Bakanlığı'nın, 15 Avrupa ülkesiyle yürüttüğü HeERO projesiyle araç içine yerleştirilecek acil çağrı sistemi, kaza anında otomatik olarak devreye girerek, kazanın yeri ve büyüklüğü hakkında 112 acil çağrı merkezlerine bilgi aktaracak. Acil çağrı sistemine sahip bir araç kaza yaptığında, sistem, sürücü müdahalesine gerek kalmadan 112 acil çağrı merkezini arayacak.
 
Sürücü bilincini kaybetse bile sistem kurtarma ekiplerine kazanın olduğu yerin bilgisini ve hasar miktarını verebilecek. Merkez görevlileri, araçtaki GPS sistemiyle kazaya karışan aracın konumunu tespit edecek. Sistem, araçtaki sensörler sayesinde hasarın büyüklüğünü de belirleyip 112 acil çağrı merkezine bildirecek. e-Call çağrısı alındıktan sonra polis, jandarma, ambulans ve itfaiye görelilerine kazaya ilişkin bilgi ulaşacak. Böylece görevlilerin, kazanın niteliğine göre hazırlanıp olay yerine gitmesi sağlanacak. 
 
Çarpmayla devreye girecek sistem sayesinde araçta bulunanlarla 112 görevlileri karşılıklı görüşebilecek. Türkiye adına İçişleri Bakanlığının yürüttüğü projede, Aselsan, Türk Telekom, Turkcell, Renault ve Tofaş alt yüklenici olarak görev alıyor. Avrupa içinde seyahat eden herhangi bir araç, hangi ülkede olursa olsun ciddi bir kaza anında e-Call servisini kullanabilecek. Sistem sayesinde e-Call cihazı, kaza anında ciddi bir darbe ikazı alır almaz en yakın 112 acil çağrı merkezini arayarak kaza yerinin coğrafi koordinatlarını ve hasarın büyüklüğü gibi diğer bilgileri çağrı merkezine iletecek. Böylece uçuruma yuvarlanan araçların kaybolması gibi durumlar ortadan kalkacak.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem