Karayılan;Türkiye'yi silahsız terk etmeyiz

 Öcalan’ın son mektubunun ulaştırıldığı Kandil'den Murat Karayılan, silahları bırakarak Türkiye’yi terk etmelerinin mümkün olmadığını açıkladı. Öcalan’ın son mektubunu Kandil’e giden BDP Eşbaşkanı Demirtaş ve BDP’li Önder’den alan PKK yöneticisi Karayılan

Karayılan;Türkiye'yi silahsız terk etmeyiz

 

Öcalan’ın son mektubunun ulaştırıldığı Kandil'den Murat Karayılan, silahları bırakarak Türkiye’yi terk etmelerinin mümkün olmadığını açıkladı.
 
Öcalan’ın son mektubunu Kandil’e giden BDP Eşbaşkanı Demirtaş ve BDP’li Önder’den alan PKK yöneticisi Karayılan’ın ‘Silahsız çekilme konusunda kadroları ikna etmemiz çok zor’ dediği iddia edildi.
 
İmralı’da MİT’le yaptığı görüşmelerden sonra “çekilme hazırlıklarını yapın” mesajını gönderen Abdullah Öcalan’ın mektubuna karşı Kandil’den “çekince” geldi.Çözüm sürecinde en önemli aşama olarak gösterilen geri çekilme konusunda Öcalan’ın istekleri ilk kez Kandil’de tartışma konusu oldu. Çekilme krizi İmralı heyetinde yer alan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in Kandil ziyaretinde ortaya çıktı.
 
Kandil’de iki gün kalan Demirtaş ve Önder dün Erbil’e döndü. Öcalan’ın geri çekilmeye ilişkin mektubunu Kandil’e ulaştıran Demirtaş ve Önder, iki gün süre ile örgütün üst yönetimi ile süreci masaya yatırdı.
 
Süre istediler
 
Edinilen bilgilere göre; geri çekilmenin silahsız olması durumunda yapılabilecekleri yazdığı mektupta dile getiren Öcalan’ın önerilerine Kandil mesafeli yaklaştı. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan başkanlığındaki toplantıda, örgüt yöneticilerinin, Demirtaş’a, “Çekilme konusunda ikna etmek için bile çok zorlandık. Önderliğin görüntülü ve sesli mesaj vermesine bile soğuk baktılar. Silahsız çekilme konusunda kadroları ikna etmemiz çok zor” dediği öğrenildi.
Karayılan, Öcalan’ın mektubuna yanıt vermek için 3-4 güne ihtiyaçları olduğunu söyledi. Kandil’den almayı umdukları mektupla Ankara’ya dönmeyi tasarlayan BDP heyeti mektubun ulaşmasını beklemek için Kuzey Irak’taki programını uzatacak.
 
Kandil’in ikinci çekincesinin ise sürecin Türkiye’de yeteri kadar meşruiyetinin sağlanmadığı ve parlamentonun yeteri kadar devreye girmediği noktasında oldu. Kandil yönetimi, BDP’yi de süreci yeteri kadar tüm toplamsal kesimlere anlatamadıkları yönünde eleştirdi.
 
‘Çok rahat değiller’
 
Kandil ziyareti ve izlenimlerini DİHA’ya anlatan Demirtaş, 3-4 gün içinde Kandil’in mektubunun ellerinde olacağını belirterek, şöyle konuştu: “Umutlu bir tartışma yürüyor ama şu da var: Bu işin gerçekten kolay olmayacağı ve KCK’nin kararlaşma konusunda çok rahat olmadığı da yaptığımız görüşmede ortaya çıktı.” Demirtaş, “BDP olarak sürecin meşruiyetinin güçlenmesi açısından şeffaflığın ve katılımcılığın önemli olduğunu düşünüyoruz ve destek sunması gereken bütün partilerin desteğini sunması gerektiği kanaatindeyiz” diye konuştu.
 
Biz de öldürdük affetmek karşılıklı
 
Karayılan, silahları bırakarak Türkiye’yi terk etmelerinin mümkün olmadığını, daha sürecin başında olduklarını dile getirdi. Karayılan, söyleşide hakikat komisyonu kurulması gerektiğinin altını çizerek, “Bir hakikat komisyonu kurulmasını istiyoruz; çünkü biz de Türk askerlerini öldürdük. Bu komisyon sayesinde iki taraf da karşılıklı olarak birbirini affedebilir” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem