Karayılan: Savaşa da barışa da hazırız

 PKK'nın Kandil'deki yöneticisi ve KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan Öcalan'ın çözüm sürecinde atılacak adımlarla ilgili kendilerine gönderdiği mektuba yanıt verdi. Karayılan ANF'ye yaptığı açıklamada, "BDP ve Avrupa'dan cevapların geldiği fakat

Karayılan: Savaşa da barışa da hazırız

 

PKK'nın Kandil'deki yöneticisi ve KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan Öcalan'ın çözüm sürecinde atılacak adımlarla ilgili kendilerine gönderdiği mektuba yanıt verdi.
 
Karayılan ANF'ye yaptığı açıklamada, "BDP ve Avrupa'dan cevapların geldiği fakat sizin cevabınızın henüz ulaşmadığı belirtiliyor. Siz Öcalan'ın mektubunuza cevabınızı gönderdiniz mi?" sorusuna "Evet. Biz mektubun cevabını hazırlayıp gönderdik" dedi.
 
Bu dönemin Kürt sorunun çözülebileceği bir dönem olduğunu belirten Karayılan "Ama bu mutlaka savaşla çözülebilecek anlamına gelmemektedir; sorunun barışçıl yöntemlerle de çözülebileceği koşullar mevcuttur.
 
Dolayısıyla yönetim toplantılarımızın tartışmalarında bu eksende yoğunlaşma ve bir çerçevenin somutlaşması durumu gelişmiştir. Bu temelde, daha önceden de ifade ettiğimiz bazı kaygıları taşımakla birlikte, eğer işler ters dönerse bölgesel avantajları ve taktik performansın başarı kazanabileceğine olan inancımızı da korumakla birlikte, Önderliğimizin ortaya koymuş olduğu stratejik perspektifin daha doğru olduğunu, buna çok güçlü bir biçimde katılmanın kararlaşması ve iradeleşmesi oy birliğiyle gerçekleşmiştir" dedi.
 
Bu temelde büyük bir birlik ruhuyla bir irade ve kararlaşma ortaya çıktığını belirten Karayılan açıklamasında "Fakat giderilmesi gereken bir takım kaygı ve pürüzler de vardır. Bu anlamda biz, geliştirdiğimiz tüm toplantılarda net bir biçimde Önderliğin ortaya koyduğu perspektifin doğru olduğuna ve katılacağımıza dair karar kılmış bulunuyoruz; ancak bir takım görüş ve önerilerimizi de cevabı mektubumuzda sunmuş bulunmaktayız" dedi.
 
'SÜRECİN BAŞARIYA GİDEBİLECEĞİNE İNANIYORUZ'
 
Öcalan'ın aşamalar halinde koyduğu maddeler olduğunu, kendilerinin de öneri olarak sunduğu, eklenebilecek hususlar bulunduğunu ifade eden Karayılan, "Eğer karşı taraf, yani Türk devlet tarafı bunları es geçmezse, o çerçevede kendileri de kendi üzerlerine düşeni yaparlarsa biz sürecin başarıya gidebileceğine inanıyoruz" dedi.
 
Karayılan sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Biz Ocak ayı sonunda gerçekleştirdiğimiz toplantımızda iki eksene dayalı bir planlama yapmıştık; Bir eksen savaşa hazırlanma, kapsamlı bir savaş hamlesini geliştirmeydi. Diğer eksen ise demokratik çözüme göre gereken adımları atma idi. Mevcut durumda bu planlamayı askıya aldık ama yedekte tutmak zorundayız."
 
Henüz kararlaşma sürecinde olduklarını ve son kararı da Öcalan'ın vereceğini söyleyen Karayılan, "eğer herhangi bir anormal durum olmazsa, Nevruz günü veya Nevruz gününden 1-2 gün önce" Öcalan'ın bizzat kendisinin bu konuyu kamuoyuna açıklayacağını ifade etti. Karayılan, büyük bir kararlaşmayı geliştirerek Öcalan'ın perspektifi etrafında bir konsensüs oluşturmayı öngördüklerini ifade etti.
 
'HERKESİN GÖRÜŞLERİNİ ALDI, SENTEZLEYECEK'
 
Nihai kararın Öcalan'a ait olduğunu, Öcalan'ın yapacağı açıklamanın, bağlayıcı olacağını belirten Karayılan, "Çünkü herkesin görüş ve önerilerini almış bulunuyor. Bu çerçevede bunları da sentezleyerek kendi çerçevesini netleştireceği için kapsayıcı olacağını düşünüyorum. Şimdiden neleri içereceğini söylememe, burada mahal yoktur, gereği de yoktur" diye konuştu.
 
'KCK'LILAR ZAMAN İÇİNDE BIRAKILABİLİR'
 
KCK tutuklularının salıverilmesini isteyen Karayılan, "Bir kere bu insanlar Kürt siyasetini yürüttükleri ve kimlikli Kürt duruşuna sahip çıktıkları için içerideler. Onların yanında bir bıçak bile yakalanmamıştır. Yasa dışı herhangi bir faaliyetleri yoktur. Konuşmaları dinlenilmiş, gizli bir biçimde ortam dinlemesi ve telefon dinlemesi yapılmış ve 'bak sen busun, bunun için içeridesin' denilmiş" diye yakınarak KCK denilen bu davaların da hükmen düşmesi gerektiğin bildirdi. Karayılan bunu Türk kamu görevlilerinin bırakılmasına karşılık talep etmediklerini ancak zaman içinde gerçekleşebileceğini de kaydetti

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem