Karar verildi, TSK düğmeye bastı

Diyarbakır, Batman, Muş, Malatya Erhaç ve Merzifon’daki üslerde son 48 saattir F-16 ve F-4’ler gerektiğinde 5 dakikada havalanmak üzere QRA (Ani Reaksiyon Alarmı) nöbetine geçti. Sınırdaki kara birlikleri de teyakkuza geçti. QRA İngilizce askeri bir terim

Karar verildi, TSK düğmeye bastı
Diyarbakır, Batman, Muş, Malatya Erhaç ve Merzifon’daki üslerde son 48 saattir F-16 ve F-4’ler gerektiğinde 5 dakikada havalanmak üzere QRA (Ani Reaksiyon Alarmı) nöbetine geçti. Sınırdaki kara birlikleri de teyakkuza geçti.
 
QRA İngilizce askeri bir terim. Açılımı, Quick Reaction Alert. Yani Ani Reaksiyon Alarmı. Hava Kuvvetleri’nde bu isimle anılan bir nöbet sistemi var. Soğuk savaş döneminde, “48 saat içinde savaş çıkması ihtimalinin öngörülmesi” anlamına gelen bu alarm durumu, geçmiş yıllarda terörle mücadelenin yoğun dönemlerinde de uygulanan bir sistem. Ve Türk Hava Kuvvetleri son 48 saattir, QRA durumunda.
 
Tam yüklü uçuş
 
QRA, 24 saat esasına göre uygulanan bir nöbet sistemi. Savaş uçaklarının elektronik sistemlerinin açık durumda beklediği bu nöbet düzeninde, savaş pilotları tam donanımlı olarak uçak başında bekliyor. Görev emri verildiği anda pilotların kokpitteki yerlerini alıp motorlarıçalıştırdığı bu nöbetlerde, hava savunma görevlerindeki reaksiyon süresi 5 dakika. Aynı nöbet sistemindeki görev savunma değil ‘taaruz’ ise bu süre 15 dakikaya çıkıyor çünkü bu tür savaş görevlerinde uçaklar ‘tam yüklü‘ olarak yerden kesiliyor.
 
Üslerde QRA nöbeti
 
Suriye’ye yönelik uluslar arası hava operasyonu gündeminde, Türk Hava Kuvvetleri, en can alıcı noktada yer alıyor. Diyarbakır, Batman, Muş, Malatya Erhaç ve Merzifon üslerinde konuşlu F-16 ve RF-4 savaş uçakları halen QRA nöbet sistemi esasına göre görev yapıyor. Bölgedeki üslerden, gerekli hallerde gösterilecek ‘ani reaksiyon’ arasında süre olarak kayda değer bir fark bulunmuyor.
 
Sınırda ‘5 dakika esası’
 
Hava Kuvvetleri’nde durum bu iken, TSK’nın kara birlikleri de ‘tam teyakkuz’ durumunda. Bölgedeki kara güçlerinde izinler kaldırıldı. Askeri kaynaklar, böyle dönemlerde izinlerin iptal edilmesinin standart bir uygulama olduğunu belirtiyorlar. Sınır hattının güvenliğinden sorumlu Kara Kuvvetleri birliklerinde eller tetikte... Hudut birliklerinin ‘artçı’ unsurlarında da ‘5 dakika esası’ geçerli. Yani, destek kuvvetlerin muharebeye dahil olma süresi sadece 5 dakikadan ibaret. Özetle, TSK’nın hava ve kara unsurlarının Suriye sınır hattında 24 saat esasına göre yürütmekte olduğu görevin detayları böyle.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem