Karadenizlilere tuhaf öneri

  Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, ”Eğer toprak verimliyse ve su da varsa vatandaşlarımız mutlaka fındığı kesip yerine kivi diksinler. Bir dönüm fındık bahçesinde 200 kilo civarında fındık oluyorsa aynı dönüm araziye dikilen kividen 2,

Karadenizlilere tuhaf öneri

 

 Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, ”Eğer toprak verimliyse ve su da varsa vatandaşlarımız mutlaka fındığı kesip yerine kivi diksinler. Bir dönüm fındık bahçesinde 200 kilo civarında fındık oluyorsa aynı dönüm araziye dikilen kividen 2,5 ton civarında hasat elde ediliyor” dedi.

Ordu Kivi Üreticileri Birliği’nce Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda ”Kivinin Sorunları” paneli düzenlendi.

Panel öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uzunlar, kivi üreticilerinin bir araya gelerek güç birliği oluşturma adına panel düzenlediklerini, bu panelde sorunları tartışmak üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Ordu’nun kivi üretiminde Türkiye’de ikinci sırada olduğunu belirten Uzunlar, son yıllarda kivi rekoltelerinin artış göstermesiyle birlikte sorunların da ortaya çıktığını savunarak, şöyle devam etti: ”Sorunları çözmek ve kivi üreticilerinin sorunlarını dinlemek istiyoruz. Daha sonra bu sorunları ve çözüm önerilerini bir araya getirerek sonuca gitmeyi hedefliyoruz. Her şeyden önce bir birliktelik oluşturup fındıktaki sorunların kivide olmaması için çaba gösteriyoruz.

 Bu nedenle başta üreticilerimizin desteğine ihtiyaç var. Bizler de yerel birlikler olarak üst birliklerin kurulması için çaba gösteriyoruz ve bu konuda çalışmalarımıza başladık. Temel amacımız sorunları büyümeden çözmek ve kiviyi tüm Türkiye’ye sevdirmek.” Geçen yıl kivi rekoltesinin 5 bin ton civarında belirlendiğini ancak bu sezon biraz daha fazla kivi rekoltesi beklediklerini dile getiren Uzunlar, ”Bu sene ürün gerçekten güzel. Ordu kivisi Türkiye’de en kaliteli kivi olarak da bilinmekte. Amacımız bu kaliteyi de devam ettirmek. Kaliteden asla ödün vermek istemiyoruz” diye konuştu.

Fındık mı kivi mi

Uzunlar, üreticilerin kafasında hala ”fındığın mı yoksa kivinin mi daha karlı olduğu” gibi sorular yer aldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: ”Fındık mı karlı, kivi mi karlı diye soracak olursanız, kivi daha karlı. Ancak fındıkla kiviyi aynı kefeye koymamak lazım, ikisinin de konumu ve yeri ayrı. Fındık belki her yerde olur ama kivi asla olmaz. Kivi daha hassas bir meyve türü. Genellikle taban arazi ve düz arazi gibi yerlerle yetişir. Kivi toprağı verimli ve suyu bol olan yerleri ister. Toprağı verimli ve suyu bol olan üreticilere mutlaka kivi dikmelerini öneriyoruz.

Eğer toprak verimliyse ve su da varsa vatandaşlarımız mutlaka fındığı kesip yerine kivi diksinler. Aynı alana dikilen kiviyle fındığın getirisini kıyasladığımızda kivi daha karlı. Bir dönüm fındık bahçesinde 200 kilo civarında fındık oluyorsa aynı dönüm araziye dikilen kividen 2,5 ton civarında hasat elde ediliyor. Kivinin aynı zamanda kurutma derdi de yok, toplanması da oldukça basit ve zevkli. İşçilik bedeli hiç yok denecek kadar az.” Panele, Ordu Vali Yardımcısı Mustafa İmamoğlu, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı ve çok sayıda üretici katıldı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem