Karadeniz'e Avusturalya'dan keçi!

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesi'nce hazırlanan 'Doğu Karadeniz'de çiftlik keçisi yetiştiriciliği' projesi ilk etapta 60 baş keçinin yer aldığı ağıl oluşturularak hayata geçirildi. Süt üretimine yönelik projede, keçilerin bölge

Karadeniz'e Avusturalya'dan keçi!

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesi'nce hazırlanan 'Doğu Karadeniz'de çiftlik keçisi yetiştiriciliği' projesi ilk etapta 60 baş keçinin yer aldığı ağıl oluşturularak hayata geçirildi.

Süt üretimine yönelik projede, keçilerin bölgeye uyum sağlamasının ardından yöreye Avustralya'dan verimliliğiyle öne çıkan damızlık 100 baş keçinin getirilerek sayının artırılacağı bildirildi.

TÜMSİAD Trabzon Şubesi Başkanı Mehmet Atmaca, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin de ortağı olduğu şirketin, proje kapsamında Trabzon-Maçka yolu üzerinde bir tesisi ağıla dönüştürerek keçi yetiştirmeye başladığını söyledi.

Bölgede süt keçisi yetiştiriciliği konusunda hazırladıkları projenin Tarım İl Müdürlüğü tarafından da desteklenerek çok önemli bir aşamaya geldiklerini ifade eden Atmaca, "Yöremiz arazi açısından kıt. Daha verimli olabilecek bir hayvan türü olarak keçiyi düşündük ve uzun araştırmalarımız sonunda çiftlik oluşturmak için ilk adımı attık" dedi.

Balıkesir'den getirdikleri 60 baş keçinin şu anda bölgeye uyum sağlama açısından denendiğini dile getiren Atmaca, şöyle devam etti:

"Saanen ve Halep keçisi ırklarından birinin tercihini yapacağız. Çünkü bizim açtığımız yoldan gitmek isteyecek girişimcilere de bu anlamda öncülük yapmak istiyoruz. Yurt dışından hayvan ithalatı için izin belgesi aldık. Avustralya'dan ithalat yapacağız. Orada da hayvan sıkıntısı son zamanlarda baş göstermiş durumda. Mevcut hayvanlarımızın adaptasyon süresi geçtikten sonra ithal edeceğimiz ırkı belirleyeceğiz. Avustralya'dan 100 baş keçi ithal edeceğiz. "

-YÖRENİN KALKINMASINA VE İSTİHDAMA KATKI YAPACAK-

Doğu Karadeniz'de süt keçisi yetiştiriciliği anlamında tesislerinin ilk olduğunu anlatan Atmaca, "Hayvan sayımızı artırarak çok faydalı olan keçi sütüyle bölgemizde kalkınmaya ve istihdama katkı yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Şirket ortaklarından veteriner hekim Harun Baysal ise yörede özellikle büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin kan kaybettiğini anlatarak, "Buradan yola çıkarak büyükbaşın yerine keçi yetiştiriciliği olabilir mi diye düşündük. Yaptığımız uzun araştırmalar sonucunda bunu hayata geçirmeye karar verdik" dedi.

Keçilerin döl verimi yüksek ve gebelik süresi kısa hayvanlar olduğunu vurgulayan Baysal, "Bakım şartları tam oluşturulursa günlük 2, 5-3 litre süt alabiliyoruz. Ayrıca, keçi sütünün faydaları saymakla bitmez. En önemli özelliği, anne sütüne en yakın sütü vermesi. Özellikle pastacılık ve dondurma sektöründe kullanılan çok önemli bir ürün. Şu anda bölgemizde keçi sütünü işleyecek bir fabrika yok ama inşallah 2-3 bin civarında hayvan sayısına ulaşırsak tesis açılabilir. 3 yıl sonra bu sayıya ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

-İL TARIM MÜDÜRÜ ERDOĞAN-

Tesiste incelemelerde bulunan Trabzon Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan da işletme sahiplerinin kendilerine başvurduğunda bu projenin çok özel olduğunu söylediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Arkadaşlarımıza biz de keçi yetiştiriciliği konusunda tavsiyede bulunduk. Projelendirme aşamasından hayvan alım aşamasına, bunların bakım ve beslenmesine kadar destek olacağımızı, ayrıca Bakanlığımızın küçükbaş hayvancılıkta çok güzel destekleri olduğunu ilettik. Bizim de bu konuyla ilgili destek vereceğimizi söyledikten sonra işe başladılar. İlk etapta 60 süt keçisi buraya getirildi. Devamı da gelecek.

Üretilecek keçi sütü yöresel ürünlerin devamında da önemli rol oynayacak. İlimizde süt sektörü yönünden peynir, yoğurt, tereyağı, ayran, sütlaç gibi isim yapmış ilçelerimiz var. Bu ismi devam ettirmemiz gerekiyor. Bu açıdan süt fabrikalarımızın işleme kapasiteleri düşük. Çünkü belli dönemlerde süt bulamıyorlar. Bu tür işletmelerin çoğalmasıyla marka olmuş ürünlerimizin sürdürülebilirliğini sağlayabiliriz. "

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler