Kara para listesinde Türkiye'de var

 Karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede Türkiye kritik bir sürece girdi. Terörün Finansmanıyla Mücadele Kanunu'nun çıkarılmaması sebebiyle Türkiye kara listeye alınıyor. 18-22 Haziran tarihleri arasında Roma'da yapılan Mali Eylem Görev Gücü (

Kara para listesinde Türkiye'de var

 

Karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede Türkiye kritik bir sürece girdi. Terörün Finansmanıyla Mücadele Kanunu'nun çıkarılmaması sebebiyle Türkiye kara listeye alınıyor. 18-22 Haziran tarihleri arasında Roma'da yapılan Mali Eylem Görev Gücü (FATH) toplantısında kara gri listede yer alan Türkiye'nin terörizmin finansmanıyla mücadelede ev ödevlerini yapmadığına dikkat çekildi. Edinilen bilgilere göre, yasal altyapı tamamlanmadığı için Türkiye eleştirilirken, Ekim 2012'ye kadar kanunun çıkmaması halinde Türkiye'nin FATF üyeliğinin tartışmaya açılmasına karar verildi. Türkiye'nin yanı sıra Kenya ve Myanmar'a taahhütlerini yerine getirmeleri için süre verildi. Ev ödevlerinin yerine getirilmemesi halinde Türkiye, İran ve Kuzey Kore'nin yer aldığı kara listeye girecek.

 

Terörün Finansmanıyla Mücadele Kanun Tasarısı'nın Adalet Komisyonu'nda geneli üzerine görüşmelerin tamamlandığını belirten üst düzey bir ekonomi yetkilisi "Bugün itibarıyla maddelere geçildi. Ancak Meclis tatil olduktan sonra tekrar açıldığında ekime yetişmesi mümkün görünmüyor. Taslak 21 Ekim 2011'de Meclis'e son olarak sevk edilmişti. Bugüne kadar süreç tamamlanamadı" dedi. Türkiye'nin üyeliğinin tartışmaya açılmasıyla birlikte askı sürecinin başlayacağını ifade eden bir başka yetkili ise finansal açıdan ciddi sıkıntı yaşanacağı görüşünde. Kara listeye alınması halinde sermaye akışının yavaşlayacağı, kredi maliyetlerinin artacağı, yurtdışında Türk işadamlarının iş yapmasının zorlaşacağı ve Türk finans sektörüne yatırım bankalarının garantörlük vermeyeceği gibi sonuçların ortaya çıkabileceği ifade ediliyor.

 

OECD'nin Kara Parayla Mücadele Mali Eylem Birimi tarafından kara para ve terörün finansmanıyla mücadele bakımından 'Riskli Ülke' listesine dahil edilen Türkiye, listeden çıkmaya çalışıyor. Konuya ilişkin olarak Adalet Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın çalışması devam ediyor. Kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele konusunda önemli eksiklikleri bulunan, fakat bu eksikliklerin giderilmesine dönük çalışmaları yetersiz olan, riskli ülkelerin bulunduğu kara gri listede Türkiye'nin yanı sıra aralarında Etiyopya, Kenya, Myanmar'ın da bulunduğu 8 ülke yer alıyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem