Kanuni Sultan Süleyman için talimat verdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) heyeti, Kanuni Sultan Süleyman'ın kalbi ve iç organlarının gömüldüğü Zigetvar Kalesi çevresindeki yerin tespit çalışmalarındaki son durumu yerinde görmek ve bölgedeki diğer projeleri incelemek amacıy

Kanuni Sultan Süleyman için talimat verdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) heyeti, Kanuni Sultan Süleyman'ın kalbi ve iç organlarının gömüldüğü Zigetvar Kalesi çevresindeki yerin tespit çalışmalarındaki son durumu yerinde görmek ve bölgedeki diğer projeleri incelemek amacıyla 19 Eylül'de Macaristan'a gidecek.

Kanuni Sultan Süleyman, 7 Eylül 1566'da seferdeyken 72 yaşında vefat etmiş, naaşının İstanbul'a getirilmesi için iç organları Zigetvar Kalesi çevresine gömülmüştü. Daha sonra Kanuni'nun oğlu 2. Selim, buraya bir türbe ve külliye yaptırmış, 150 yıl ayakta kalan binalar Zigetvar Kalesi'nin Osmanlı'nın elinden çıkmasıyla tahrip edilmişti.  

TİKA Başkanı Serdar Çam, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bölgedeki çalışmaları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan'a yaptığı ziyaretle şekillendirdiklerini, heyetlerin ön hazırlıklar yapmak üzere yaklaşık 2 yıldır çalıştığını söyledi.

Çalışmaların hangi aşamada olduğunu yerinde görmek amacıyla önümüzdeki günlerde Macaristan'a bir ziyaret gerçekleştireceklerini bildiren Çam, "Biz sadece Kanuni'nin iç organlarının bulunduğu bölgeyle ilgili bir süreci yürütmüyoruz. Macaristan'da yaklaşık 9-10 tane restorasyon ile ilgili konumuz var Budapeşte, Zigetvar, Peç ve Mohaç'ta. Bunlar peyder pey şekillenecek projeler" diye konuştu.

"KANUNİ'NİN İÇ ORGANLARI BUGÜNE KALMAZ"

Çam, 19-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek ziyaret kapsamında öncelik sıralamasına göre planlamaların ve bütçelendirmelerin yapılacağını da kaydederek, Türk ve Macar bilim adamlarının bir araya gelerek konuyla ilişkili bulguları paylaşacaklarını belirtti.

Akademisyenlerin daha düzenli ve bilimsel düzeyde çalışmaları yürüteceklerini ifade eden Çam, "Arşiv çalışmaları yapıldı. Daha önceden yapılmış bilimsel çalışmalar var. Dolayısıyla biz tarafları dinleyeceğiz ve ona göre adımlarımızı atmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının bulunduğu bölgeyle ilgili çalışmaların sonuçlarını değerlendireceklerini bildiren Çam, şunları kaydetti:

"Orada asıl olan Kanuni'nin iç organlarının bulunup bulunmaması değil. Kanuni'nin iç organları bugüne kalmaz, iç organların bulunduğu yerde bir yapı olduğu söyleniyor. Onun yeri konusunda çalışmalar yapılıyor. Ayrıca bölgede, Osmanlıların yaptığı başka hayır işleri var. Konuyla ilgili çalışmalarımız yoğunlaştı. Başbakanımızın talimatıyla vefa borcumuzu ödeyeceğiz."
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem