Kahraman:‘Eşit Ünvana Eşit Ücret'

Büro Memur-Sen Şube Başkanı Mustafa Kahraman, aynı ünvana sahip kamu görevlilerinin ücretleri eşitlenirken kamu görevlilerinin bütününü kapsayan ücret dengesi göz ardı edildiğini belirterek, ‘Eşit İşe Eşit Ücret’ değil ‘Eşit Ünvana Eşit Ücret’ sistemine g

Kahraman:‘Eşit Ünvana Eşit Ücret'

Büro Memur-Sen Şube Başkanı Mustafa Kahraman, aynı ünvana sahip kamu görevlilerinin ücretleri eşitlenirken kamu görevlilerinin bütününü kapsayan ücret dengesi göz ardı edildiğini belirterek, ‘Eşit İşe Eşit Ücret’ değil ‘Eşit Ünvana Eşit Ücret’ sistemine gidildiğini söyledi.
Kararname ile yapılan düzenlemede kamu çalışanları hak kaybına uğramadığını kaydeden Kahraman, kazanılmış olan hakların kararname ile geri alındığını iddia etti.
Yapılan uygulamanın düşük ücret alan kamu çalışanlarının belini büktüğünü kaydeden Kahraman, "Eşit işe eşit ücret talebimizle gelinen bu noktada sadece unvan bazında eşitleme yapılarak çalışanlar, işlerinin ağırlığı, sorumluluğu ve niteliklerine göre tazminat, yan ödeme ve ikramiye gibi haklarından mahrum bırakılmışlardır. Yani ‘Eşit İşe Eşit Ücret’ değil ‘Eşit Ünvana Eşit Ücret’ sistemine gidilmiştir. Aynı ünvana sahip kamu görevlilerinin ücretleri eşitlenirken kamu görevlilerinin bütününü kapsayan ücret dengesi göz ardı edilmiştir. Kararname ile yapılan düzenlemede kamu çalışanları hak kaybına uğramaktadır. Yani kazanılmış haklar kararname ile geri alınmaktadır. Bu uygulama zaten düşük ücretlerle vatanına ve devletine hizmet eden kamu çalışanlarının belini biraz daha bükmektedir. Kararname ile kurumlardaki ek ödeme oranları eşitlendiği belirtilmektedir. Ancak 2008 toplu görüşmeleri ile hayata geçirilen ek ödeme oranları en düşük ek ödeme alan memura göre uyarlandı. Çoğu kamu çalışanının maaşı arattırılmazken, başta İş Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı olmak üzere çoğu kurumdaki yeni memurların, bilgisayar programcısı, istatistikçi, teknisyen, icra memuru, muhasebeci gibi kamu çalışanının ek ödeme oranları arttırılmayı bırakın düşürüldü" dedi.

45 BİNE YAKIN 4/C'LİLER MAĞDUR EDİLDİ
Düzenleme, en düşük memurun maaşı baz alınmak yerine, aynı ünvana sahip en yüksek maaş alan memurun maaşı baz alınarak yapılması gerektiğini savunan Kahraman, 4/C'lilerin mağdur edildiğini savundu.
Kahraman, "Uzman maaşlarının eşitlenmesi için yapılan düzenleme ile merkez ve taşra uzmanlığı ayrımı yapılarak gelir uzmanları ile defterdarlık uzmanlarının ek göstergeleri arttırılmamıştır. Anayasanın eşitlik ve idarenin bütünlüğü ilkesi burada da ihlal edilmiştir. Başta TÜİK, Adalet Bakanlığı olmak üzere birçok kurumda çalışan 45 bine yakın 4/C statüsündeki personelin maaşlarında da kararname ile düşüş meydana gelmektedir. Personel sisteminin kamburu haline gelen 4/C’lilerin maaşı, en düşük devlet memurunun taban maaşı baz alınarak hesaplandı. Buda aldıkları ücretle zor geçinen 4/C’lilerin maaşında 40 lira civarında bir kayıp oluşmaktadır. Kararname ile 4/C’lilerin de ekmeği ellerinden alınmıştır. Görüldüğü gibi kararname ile işi sadece vatanına ve vatandaşa hizmet etmek olan kamu çalışanlarının bir kısmının maaşında artış olmazken, bir kısmınınkinde 50 ile 150 lira arasında bir düşüş olurken bir kısmı ise unutulmuştur. Kamu çalışanlarının hali böyleyken, beli biraz daha bükülürken kararname sadece devletin değil hükümetin memuru olan bürokratlara yaramıştır. Kararname ile daire başkanı ve üstü unvanlarda görev yapan personelin ücretlerinde küçümsenmeyecek artışlar yapılmıştır. Kamu çalışanlarının ek ödeme oranları hesaplanırken ortalamanın altındaki ek ödeme oranları baz alınırken, bürokratlarda en yüksek ücret baz alınmıştır. Örneğin bir müsteşarın ek ödeme miktarında 750, genel müdür yardımcısının ek ödeme miktarında 720 TL civarında artış yapılmıştır. Buda kararnamenin adaletsiz bir uygulamaya yol açtığının göstergesidir" diye konuştu.
Büro Memur-Sen olarak farklı bakanlıklarda çalışan hizmetli, memur, şef, şube müdürü, mühendis gibi aynı ünvanlardaki kamu çalışanlarının ücretlerinin eşitlenmesini olumlu bulduklarını kaydeden Kahraman “Ancak bu uygulama çalışma barışını bozmamalıdır. Bu kararname ile sadece üst düzey bürokratların maaşları arttırılırken, devletin yükünü omuzlarında taşıyan diğer kamu çalışanlarının ücretinin arttırılmaması hatta haklarının elinden alınması maalesef çalışma barışını bozmaktadır, çalışanlarının motivasyonunu düşürmektedir. Maalesef çalışanlar kendilerini işine verememektedir. Kamu çalışanları arasındaki ayrımcılığın, ücret düşüklüğünün önüne geçilmesi için biran önce yeni bir çalışma yapılaması gerekmektedir. Yeni bir düzenleme ile bu adaletsizlik giderilmelidir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem