Kadınlar 41 gün eşleriyle yatmayacak

 Şefkat-Der, kadın cinayetlerinin göz göre göre gelmesi, katillere tahrik indirimi yapılarak adeta cinayetlere hak verip ödül gibi cezalarla cinayetlere teşvik edilmesini, şiddet uygulayanların tutuksuz yargılanmasını protesto etmek; yasama ve yürütme org

Kadınlar 41 gün eşleriyle yatmayacak

 

Şefkat-Der, kadın cinayetlerinin göz göre göre gelmesi, katillere tahrik indirimi yapılarak adeta cinayetlere hak verip ödül gibi cezalarla cinayetlere teşvik edilmesini, şiddet uygulayanların tutuksuz yargılanmasını protesto etmek; yasama ve yürütme organlarını görevlerini tam olarak yapmaya teşvik etmek için 41 günlük grev çağrısı yaptı. Çağrı özellikle hakim eşlerine de yapıldı: “Bu sese kulak verin, siz de 41 günlük greve katılın, eşleriniz katil-tecavüzcü kocalara ceza indirimi yapmasın!” Şafkat-Der’in bu çağrısı erkeklerin tepkisine neden oldu, telefonları kilitlendi: “41 gün dayanamayız, 3-5 gün sembolik olsun.” 
 
Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, kadınların devlet koruması altındayken öldürüldüğüne dikkat çekerek, devletin bunda birinci dereceden kusuru olduğunu söyledi. Hal böyleyken hakimlerin bir de katil erkeklere, ağır tahrik ve iyi hal indirimi yaptıklarını belirten Bulan, “Bunun sonucu tutuksuz yargılandıkları gibi en az 30 yıl olması gereken hapis cezaları 12 ila 15 yıla iniyor. Bu cezanın üçte ikisini yattıktan sonra da salıveriliyor. Bu da erkeklerin cinayet işlemedeki caydırıcılığı önlüyor. Bu nedenle özellikle hakim eşlerine sesleniyoruz, 41 günlük greve destek vermelerini istiyoruz” dedi. Bulan, bir çağrı da genelev kadınlarına yaptı: “Siz de çalışmayın, eşiyle ilişkiye giremeyen erkek, size de gelemesin.”
 
“EV İŞLERİ KADININ GÖREVİ DEĞİL AMA…”
 
Bulan, “Hayati yönden tehdit altında olup da devlete başvurup sözde koruma altına alınılan kadınların bile çocuklarının annelerinin gözlerinin önünde defalarca bıçaklanarak kurşunlanarak katledilmesi, kadına şiddet terörünün hala devam etmesi, adeta risk altındaki kadınların tek tek öldürülmelerine seyirci kalınması ve üstelik katillere hak verircesine tahrik indirimleri iyi hal indirimleri yapılarak cinayetlerin devam etmesinde büyük kusuru olan yargının tutumları ,artık tahammül edilecek olmaktan tamamen çıkmıştır. Bizi belki de Dünyanın en önemli, en etkili grevlerinden birini yapma çağrımızı kaçınılmaz hale getirmiştir” dedi.
 
1 Mayıs 2013 itibariyle Türkiye ve tüm dünyada eş zamanlı olarak   41 gün süreli cinsel ilişkiye  girmeme, ev işi yemek ütü yapmama grevi çağrısında bulunduklarını belirtirken, “Ev işlerini kadının bir görevi olarak görmüyoruz. Fiili olarak çalışan ya da çalışmayan kadınlar bu işleri yapıyorlar ama erkekler bunların ne derece ağır işler olduğunun, yapılmadığında neler olacağının farkında değiller. Bu farkındalığı sağlamak için cinsel ilişki grevine ev işlerini de ekledik” diye konuştu.
 
ŞİDDET GÖREN KADIN TECAVÜZE DE UĞRUYOR!
 
Hayrettin Bulan, çok önemli bir tespitte bulunarak, şiddet gören kadının büyük bölümünün aynı zamanda eşinin tecavüzüne uğradığını söylüyor. Ancak kadınların çocuklarından, akrabalarından, komşu ve arkadaşlarından yani toplumdan utandığı için ‘şiddete uğradığını açıklasa bile tecavüze uğradığını’ açıklayamadığına dikkat çekiyor.
 
“TECAVÜZ ETTİĞİNİ SÖYLEYİN, İÇERİ TIKILSIN”
 
Bulan, kadına şiddet uygulayan erkeğin iyi hal, ağır tahrik gibi indirimlerden yararlanarak tutuksuz yargılanıp, düşük ceza alabilmesine karşın; Türk Ceza Kanunu’nun ‘tecavüz’ suçunu affetmediğini anımsattı. Bulan, “Tecavüz suçu 7 yıldan başlıyor, TCK’nin 102. Maddesi 2.fıkrasına göre koca, eşine tecavüz ederse hapis cezası yüzde 50 artıyor. Yani en az 10.5 yıla çıkıyor. Tecavüz korku ve tehditle olmuşsa, daha da artıyor ve kişinin yargılaması bile tutuklu oluyor. Dolayısıyla şiddete uğradığını söyleyen kadınlara sesleniyorum, lütfen korkmayın, şiddete uğradığınızı söylerken tecavüze uğradığınızı da saklamayın” diye seslendi.
 
Bulan, kadınların tecavüze uğradıklarını söylemeleri halinde bu erkeklerin tutuklu yargılanacaklarını, en az 10 yıl hapiste kalacaklarının altını çizerek, “Böylece toplum bu adamlardan en az 10 yıl süreyle kurtulmuş olacak. Hapiste de eşine tecavüz etmiş olduğu için ayrıca toplumsal baskı altında kalacak ve ıslah olacak. Bu süre içinde de Türkiye, kadına şiddet ve tecavüzü önlemede yeni bir sayfa açarak neler yapılabileceğini karara bağlamış olacak. O nedenle bu çağrımıza bütün kadınların ses vermesini istiyoruz” dedi.
 
EŞ ZAMANLI TÜM DÜNYA KADINLARINA
Şefkat-Der 41 günlük cinsel ilişkiye girmeme grevini Türkiye ile eş zamanlı olarak tüm dünya kadınlarına yapacak. 22 Nisan Pazartesi günü saat 12.00’de Taksim Meydanında basın açıklaması yapacak olan dernek, çağrısını Çince, Japonca, Arapça, İngilizce, Almanca, Rusça, Fransızca gibi birçok dilde yapacak.  Hem yabancı ajanslara hem de sivil toplum kuruluşlarına bildiri gönderecek.
 
14 Şubat sevgililer gününde kadına yönelik şiddete karşı yapılan ‘1 milyar kadın dans ediyor’ eyleminden daha etkili olacağına inanan Bulan, “O eylem maalesef erkekler için hiç bir şey ifade etmedi ama bu etkinliğin erkeklerde gereken etkiyi sağlayacağı muhakkak” diye konuştu.
 
ŞİMDİDEN TELEFONLAR KİLİTLENDİ DAYANAMAYIZ, 3-5 GÜN OLSUN
 
Şefkat-Der’in çağrısı henüz yaygınlaşmadan bile telefonları kilitlendi. Başkan Bulan, erkeklerin derneği arayarak, “Bu süre çok uzun, dayanamayız. 3-5 gün sembolik grev olsun, diyorlar. Ama 41 gün bir kırılma noktası, erkeklerin eğitimi için, kadınlara saygılı olmayı, erkeklerle eşit olduklarını öğrenmeleri için bu süre gerekli. Buna erkekleri ıslah etme projesi de diyebilirsiniz” dedi.
 
YİNE TECAVÜZ EDERLERSE?
 
Bulan, bu grevde çeşitli risklerin olacağının bilincinde olduklarını belirtirken şöyle konuştu: 
“Mesela cinsel greve dayanamayan erkekler tecavüzlere yeltenebilecek; hatta bazıları tecavüz edeceklerdir. Gerçekleşebilecek tecavüzleri de bu grev kararına bağlamamak gerek. Zaten şiddet uygulayan erkeklerin çoğu aynı zamanda tecavüzcüdürler de. Bu duruma karşı kadınların kanuni haklarını aramalarını,suç duyurularında bulunmalarını teşvik etmenin yanında meşru savunma hakları ile ilgili de kendilerini korumaları çağrısında bulunacağız.Türkiye de kadını yaralamanın cezası ceza kanununa göre 1 yıldan başlıyor,bu yaralama eşe karşı yapıldıysa ceza yarı oranında artırılıyor.(TCK Madde 86)Üstelik bu cezalar genelde hep erteleniyor,çoğu erkek hapishaneye  bile girmiyor.Tecavüz olayındaysa ceza  en az 7 yıldan başlıyor.Eşe yapılan tecavüzse yarı oranında artırılıyor. Cebir ve şiddetle tecavüz yapılıyorsa ceza yine artırılıyor, ayrıca tecavüze uğrayanın ruh sağlığının bozulması cezayı artırıcı bir neden oluyor. Ve en az 10 yıldan başlıyor. Eşe yapılan tecavüzün cezası yarı oranında artarak 11 yıldan başlıyor. Kadının şikayet etmesini teşvik ederek,adli idari hak aramalarında dayanışma içerisinde olacağız.Böylelikle bir çok şiddet meraklısı tecavüzcü erkeğin de hapse girmesini sağlayacağız.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem