“Kadın Sığınma Evi Trabzon’da dolmuş durağı oldu!“

Haber61/Haber Servisi - Levent Ustabaşı - Trabzon’da ‘Kadın Hakları ve Kadın Sağlığı’’ Konferansı düzenlendi.

“Kadın Sığınma Evi Trabzon’da dolmuş durağı oldu!“
Haber61/Haber Servisi - Levent Ustabaşı - Trabzon’da ‘Kadın Hakları ve Kadın Sağlığı’’ Konferansı düzenlendi.

Makine Mühendisleri Odası’nın lokalinde gerçekleştirilen konferansın ilk oturumunda KTÜ Öğretim Görevlisi Dr Havva Karadeniz, ‘Kadın ve toplum sağlığı’ başlığında konuşma yaptı. Meme kanserine dikkat çeken Dr Karadeniz, meme kanserinde erken teşhisin önemine değinerek, soruları cevapladı.

HİÇBİR FARK YOK

“Mamografi uygulamasının yurt dışındaki uygulama biçimi ile ülkemizdeki uygulaması arasında farklılık var mı?” sorusuna Dr Karadeniz, “Hiçbir fark yok. Dünyada tarama programları nasılsa aynıdır. Hiçbir farkı yok. Bunlar sağlık örgütü tarafından belirlenir denetlenir” dedi.

“Kullandığımız iç çamaşırlarımız nasıl olmalı?” “Dokuyu etkiliyor mu?” sorularına Dr Karadeniz, "Pamuklu olmalı, sentetik naylon olmamalı, demir olmasın” diyerek öneride bulundu.


KADIN KENDİ SOYADINI KULLANACAK

İkinci oturumda Avukat Hande Burma da, Kadın Hakları ve Kadına Şiddet konusunda bilgiler verdi.

Avukat Burma, kadının evlendikten sonra soyadını kullanmasıyla ilgili Aile Mahkemesi’ne başvurduklarını fakat davayı kaybettiklerini hatırlatarak, son yapılan düzenlemelerle artık soyadı engelinin kaldırıldığını söyledi. Burma, “Bundan sonra kadın evlilik birliği içerisinde yalnızca kendi soyadını kullanabilecek” dedi.

SIĞINMA EVİ 

Avukat Burma, kadına yönelik şiddet konusunda bilgiler verirken bir kadının şiddet gördüğünde hangi yasalardan ve hangi kurumlardan destek alınabileceğinden bahsetti. Bu sırada sistemin ve yapının kadını zor durumlarda bırakabileceğini ifade ederken, “Türk Medeni Kanunu diyorki hakim gerekli gördüğünde gerekli tedbirleri alır. Fakat bu tedbirler ya geç alınıyor yada alınmıyor. Ayrıca devlet korumaya almak zorundadır kadını.. Fakat Trabzon’da Sığınma Evi’nin aslında bilinmemesi gerekirken dolmuşa, ’Sığınma evinin orada ineceğim’ deniyor. Malesef bu durumdayız” diye konuştu. Bu sırada konferansa katılan kadınlar kısa süreli kahkaha attı. 

KİMSEYE GÜVENMEYİN TEK KALIRSINIZ

Mağdur kadınların mahkemelerde tek başına bırakıldığını vurgulayan Avukat Burma, “boşanma davalarında ve diğer davalarda mağdur olan kadına kendi yakınları yada komşuları, ‘Bu adamla yapamazsın’ diyerek destek vereceklerini söyledikleri halde mahkemeye gelindiğinde tanık yazıldıklarında, “Asla yazmayın kocama sormam lazım” diyerek karşı çıkıyor. Mağdur olan kadın tek başına bırakılıyor.  Bu nedenle kimseye güvenmeyin” şeklinde konuştu.

YUH ARTIK!

Boşanma davaları sırasında bir kadın eşi tarafından devamlı sosyal medyadan facebook’tan, whatsaaptan rahatsız edildiğinde hakim tarafından uyarılabileceğini hatta cezasının bile olduğunu ifade eden avukat Hande Burma, “Bazen boşanmak istemeyen yada zarar vermek isteyen kocalar, eşler çeşitli davranışlar sergiliyorlar. Darp etmiyor, dövemiyor ama gidip müşterek mallara zarar verebiliyor. Evin darma dağın ediyor. Halının üstüne tuvaletini yapanları gördüm. Kıyafetleri kesen, camdan aşağı insanlar biliyoruz.  Böyle bir şüphesi olan hemen hakime baş vurabiliyor. Bir kadın müşterek mallarımıza zarar verebilir diyerek uyarılmasını sağlayabilir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem