Kaçakcılara göz açtırmadılar

Türkiye genelinde, polisin silah ve mühimmat kaçakçılarına yönelik son 7 yılda yaptığı bin 145 operasyonda gözaltına alınan 4 bin 282 zanlıdan bin 566'sı tutuklandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı veriler

Kaçakcılara göz açtırmadılar

Türkiye genelinde, polisin silah ve mühimmat kaçakçılarına yönelik son 7 yılda yaptığı bin 145 operasyonda gözaltına alınan 4 bin 282 zanlıdan bin 566'sı tutuklandı. 

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, çeşitli illerde silah ve mühimmat kaçakçılığı yapan ya da bu kişilere yardımcı olan şüphelilerin yakalanması amacıyla, 2005-2011 yılları arasında bin 145 operasyon düzenlendi.

Operasyonlarda, ''silah ve mühimmat kaçakçılığı'' suçuna karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan toplam 4 bin 282 şüpheliden bin 566'sı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 

Yakalanan şüphelilerin ev, iş yeri ve üzerlerinde yapılan aramada, 169'u kalem tabanca olmak üzere çeşitli çap ve markalarda 6 bin 20 adet tabanca, 356 uzun namlulu tüfek, 516 av tüfeği, 36 el bombası ve 171 bin 349 mermi ile çok sayıda dinamit ele geçirildi.

Silah ve mühimmat kaçakçılığının, Irak ve Suriye sınırlarına yakın iller ile Doğu Karadeniz'de yoğunlaştığı ve söz konusu ülkelerin sınırındaki illerde yabancı menşeli silahların, Doğu Karadeniz'de ise el yapımı silahların ele geçirildiği bildirildi. 

Türkiye'de, ele geçirilen yabancı menşeli fabrikasyon silah sayısının, ABD'nin Irak'a askeri müdahalede bulunduğu 2003 yılından sonra arttığı, bu silahların özellikle Irak ve Suriye sınırları ile bu ülkelere açılan gümrük kapılarından Türkiye'ye sokulduğu kaydedildi.

Yabancı menşeli silah kaçakçılığı suçlarının Türkiye'de artmasında, Irak'ın kuzeyinde yıllardır devam eden otorite boşluğu ve karışıklıkların 2003'ten sonra Irak'ın diğer kesimlerine yayılmasının, ayrıca Irak'ın yeniden yapılandırılması kapsamında oluşturulan polis ve askeri birlikler için Avrupa ülkelerinden satın alınan silahların kayıt altına alınmamasının etkili olduğu belirtildi. 

Kaçakçılığı meslek edindiler
Dünyada, iç siyasi çekişmeler, sıcak savaş tehlikesi veya terör olaylarının tırmandığı dönemlerde artan silah ve mühimmat kaçakçılığında, suçluların milliyet, taraf ile ideoloji gözetmediği ve tek amaçlarının maddi kazanç elde etmek olduğu ifade edildi.

Irak ve Suriye sınırından Türkiye'ye sokulan silahların, bu ülkelere sınır veya yakın yerlerde oturan, bölgeyi çok iyi tanıyan ve kaçakçılığı geçim kaynağı haline getiren kaçakçılarca yapıldığı belirtildi. 

Kaçakçıların, yasa dışı silahları, Irak ve Suriye sınırında çuvallara koyup yaya olarak veya yük hayvanlarının sırtında ''sırtçılık'' denilen yöntemle ya da Irak'ın kuzeyinden taşımacılık yapan tır, kamyon ve diğer araçların ''zula'' tabir edilen gizli bölmelerine gizleyerek gümrük kapılarından Türkiye'ye getirdiği vurgulandı. 

Türkiye'ye sokulan bu kaçak silahların, genellikle önce sınır köylerine getirilip toprağa gömülerek bir süre saklandığı ardından da talep üzerine küçük partiler halinde ve yine araçların zulalarında diğer bölgelere nakledilerek satıldığı bildirildi. 

''Çete'' ya da ''mafya'' tabir edilen çıkar amaçlı suç örgütü mensuplarının ise bizzat bölgeye gelerek kaçakçılardan silah satın aldığına dikkat çekilirken, kaçakçıların, saklanması ve taşınması kolay olan küçük çaptaki silahları metropol şehirlere, kullanımı ve taşınması zor olan büyük çaptaki silahları ise bölgedeki müşterilerine ya da yine büyük şehirlerdeki suç örgütlerine sattıkları kaydedildi. 

-Doğu Karadeniz'de el yapımı silah kaçakçılığı-
Türkiye'de, izinsiz olarak imal edilen el yapımı silahların ise genellikle Doğu Karadeniz'de, güvenlik güçlerince kontrolü zor olan yüksek kesimlerde veya yerleşim yerleri dışındaki basit atölyelerdeki ilkel tezgahlarda bölgede yaşayan ve bu işi kendilerine meslek edinmiş kişilerce üretildiği belirtildi.

El yapımı silahların, yine arz-talep doğrultusunda, araçlara ve şehirler arası yolcu otobüslerine gizlenerek ve kargo şirketleri vasıtasıyla Türkiye'nin diğer bölgelerine gönderildiği kaydedilirken, ülke genelinde yakalanan yasa dışı el yapımı silahların büyük bir kısmının Doğu Karadeniz'den gönderildiğinin belirlendiği vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler