Kablosuz ağ da inanılmaz hız

Geliştirilen yeni teknoloji, saniyede 2.5 terabit gibi inanılmaz miktarda verinin aktarımına izin veriyor. Bu ise saniyede tam 7 Blu-Ray filmine denk geliyor. Amerikan ve İsrailli araştırmacılar, bu hıza ulaşmak için elektromanyetik dalgaların “girdap” ış

Kablosuz ağ da inanılmaz hız

Geliştirilen yeni teknoloji, saniyede 2.5 terabit gibi inanılmaz miktarda verinin aktarımına izin veriyor. Bu ise saniyede tam 7 Blu-Ray filmine denk geliyor. Amerikan ve İsrailli araştırmacılar, bu hıza ulaşmak için elektromanyetik dalgaların “girdap” ışınlarına dönüştürüldüğü yeni bir konseptten faydalanıyorlar. Bu dönen sinyaller, orbital açısal devinirlik (OAM) ile tek bir akışa çok daha fazla veri sığdırabiliyor. Araştırmacılar, bugün kablosuz ağlarda kullanılan teknoloji SAM’ı dünyamızın kendi etrafında dönmesine benzetirken, OAM’ı dünyamızın güneş etrafındaki dönüşüne benzetiyorlar. Araştırmacıların başarısı ise hem OAM hem de SAM’i kullanan bir kablosuz ağ protokolü oluşturmuş olmaları.

OAM ve SAM’in birleşimi ile 8 veri akışını birbirine ekleyen Güney Kaliforniya Üniversitesi, NASA Jet Propulsion Laboratuarı ve Tel Aviv Üniversitesi araştırmacıları, saniyede 2.5 terabit aktarma rekoruna ulaştılar. Veriler, şu an sadece 1 metre uzaklığa aktarılmış olsa da, bu mesefe kısa zamanda artırılabilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler