Kabineye girecek isimler belirlendi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim hükümetinin kurulmasıyla ilgili bir soru üzerine '550 milletvekilinin tek tek öz geçmişlerine baktım' açıklamasını yaptı.   Davutoğlu, ''Teklif edeceğim vekiller ben de mahfuz. Bunu en yakın arkadaşlarım bile bilmiyor. Be b

Kabineye girecek isimler belirlendi
Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim hükümetinin kurulmasıyla ilgili bir soru üzerine '550 milletvekilinin tek tek öz geçmişlerine baktım' açıklamasını yaptı.
 
Davutoğlu, ''Teklif edeceğim vekiller ben de mahfuz. Bunu en yakın arkadaşlarım bile bilmiyor. Be bütün özgeçmişleri tek tek inceledim.Kafamda bir kabine resmi var.  Cumhurbaşkanımız bana görev versin sonra başlayayım düşüncesi olamaz süre çok azdı. Görevi bana verme ihtimaline karşı inceledim.Teklif götüreceğimiz CHP'li ve MHP'li vekillerin olumlu yanıt vermesi sonucunda görevlendirme yapacağız. Vekillere teklfi vermezsem anayasaya aykırı olur.'' ifadelerini kullandı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili, Başbakan Davutoğlu'nu geçici Bakanlar Kurulu kurmak üzere başbakan olarak atadı.
 
Başbakan Davutoğlu'nun atama sonrası açıklamalarından satır başları,
 
Artvin'de ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum
 
Artvin'de bir felaket yaşadık. AFAD ve ilgili bakanlarımız çalışmaları yürütüyorlar. Böyle bir felaketin bir daha yaşanmamasını Allah’tan niyaz ediyorum. Ölenlerimiz için başsağlığı yaralı vatandaşlarımız içinse geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
 
Bu bir devlet görevidir
 
Sayın Cumhurbaşkanımızın bana verdiği görev bir devlet görevidir. Bugüne kadar koalisyon görüşmeleriyle ilgili yaptığım toplantıları AK Parti binasında yapıyordum ama bundan sonra Başbakanlık'ta olacak. Bugün demokrasi tarihimizde ilk defa tecrübe edilecek bir sürecin başladığı gündür.
 
Aldığım görev koalisyon kurma görevi değil
 
7 Haziran’dan bu yana hep anayasal süreçleri işletme vurgusu yaptım. CHP'ya koalisyon teklif etmediğimiz yönündeki açıklamalar yanlıştır. Bahçeli her seçeneğe karşı olduğunu söyledi. Bugün aldığım görev bir koalisyon kurma görevi değildir. Bugün başlatacağımız yol haritasını açıklayacağım. Bu açık ve şeffaf olacak.
 
Kimseyi suçlayacak değilim
 
Bize koalisyon görüşme teklif edilmedi söylemi yanlıştır. Zaten bir koalisyon zemini olup olmadığı konuşulacaktı. Derin görüş ayrılıkları çıktığı için uzun dönemli koalisyon için ciddi tereddütler ortaya çıktı. Daha sonra da reform ağırlıklı kısa dönemli ülkeyi seçime götürecek bir hükümet konusu konuşuldu. Bu mümkün olmadı kimseyi suçlayacak değilim.  Sayın Bahçelinin koalisyona kapalı olduğu ve seçime gidilmesi gerektiği yönünde ifadeleri vardı.
 
Kapıları kapatmakla ülke yönetilmez
 
Anayasal çizgi ile hareket edeceğiz. Kapıları kapatmakla ülke yönetilmez. AK Parti'de üye vermesiydi ne olacaktı bu ülkenin hali? Bu kadar ciddi bir terörle mücadele varken, ekonomik sıkıntılar varken hükümet kaçma görevi nasıl izah edilebilir?
 
Koalisyon olsaydı buna gerek kalmazdı
 
Karşılıklı suçlamalar yerine Anayasal çerçeve sürecinde hükümeti kuralım. Süreci tıkayacak bir tutum içine girmek, Bakanlar Kuruluna katılmamak gibi açıklamalar telafisi olmayan sonuçlar doğurur. Teklif edilen şey menfaat karşılığı yürütecek birşey değildir. Seçime kadar olan süreyi onurlu bir şekilde yürütmektir. Koalisyon olsaydı buna gerek kalmazdı.
 
Hiçbir partinin içişlerine müdahale etmeyiz
 
Hiçbir şekilde, hiçbir partinin içişlerine müdahale etmeyiz. Hiçbir şekilde herhangi bir partinin içinde bir takım huzursuzluk çıkması için öyle küçük ayak oyunlarına kurnazlıklara da itibar etmeyeceğimizi herkes bilir ama bir görev almışsak bu görevin gereğini de yapmak zarureti var. Anayasal bir zorunluluktur bu. Milletvekillerinizi zan altında bırakmayın. Kimse yolları tıkamasın, kapıları kapatmasın.  Partililere teklif götürmezsem anayasal suç işlemiş olurum.
 
Güneş Motel uygulamaları vesaire peşinde değiliz
 
Dün, evvelsi gün yapılan yorumlarda özellikle ahlakilik çizgisi çerçevesinde yapılan yorumları hem talihsiz hem de Anayasayla çelişik bulduğumu ifade edeyim. Biz Güneş Motel uygulamaları vesaire peşinde değiliz, burada bir koalisyon hükümeti de kuruyor değiliz
 
Bir kez daha çağrıda bulunuyorum
 
Bir kez daha siyasi liderlere çağrıda bulunuyorum: Gelin, suçlamak yerine, karşılıklı ithamlar yerine bu sorumluluk çerçevesinde, anayasanın gösterdiği çerçevede bir hükümet oluşumu için çaba sarf edelim. Kritik bir süreçteyiz, terörle mücadele bağlamında. Bu ülkeyi siyasi kriz havası varmış gibi bir atmosfere sokmayalım
 
Genel Başkanlara kapım açık
 
TBMM’den yazının gelmesine müteakiben teklifte bulunacağım. Anayasa çok açık şekilde partililere teklif edilir diyor. Ama genel başkanlar görüşmek isterse kapım açık.  “Gelin 45 gün dolmadan birlikte hükümet kuralım” dedim. Kritik süreçlerden geçiyoruz. 7 Haziran'dan bu yana ülkede bi,r yöentim boşlupuna izin vermedik. Mişlli iradeye saygılı bir şekilde ülkenin yönetim boşluuna düşmesine izin vermeyeceğiz. Güvenli bir şekilde seçime gidilecek. Millet ne derse o olur.
 
Liderlerle görüşürüm
 
Çağrıma cevap gelirse liderlerle görüşmeye hazırım. Liderleri aşarak milletvekillerine dönük, parti organlarını aşarak bir hesap içinde değilim. Anayasa kendisi zaten bunu böyle çiziyor çünkü liderler bir araya gelip çözemediği için geçici bir bakanlar kurulu oluşuyor. Buradaki niyet kesinlikle by-pass yapma niyeti değil
 
Şehit ağabeyi Yarbay Alkan'ın sözleri
 
Orada kardeş acısıyla bu sözlerin sarfedildiğini düşünüyorum. İnsani olarak yaklaşmak gerektiğini de düşünüyorum, ama Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının gerektiğinde en derin acılara vakar içinde ve dimdik durabilecek nitelikte yetiştirildiklerine dair inancım da sonsuzdur. Zor zamanlarda, zorlu süreçlerde vakar ve kararlılık acıları dindirecek tek şeydir. Fedakarlık yaptığımızda da o fedakarlıkları gelecek nesiller için yaptığımızın bilincinde ve şuurunda olmamız hepimize katkı sağlar. Acıları anlıyoruz, ama bu vakarın korunması gerektiğini düşünüyorum

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem