İtalya’da Türk ekonomisini övdü

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Avrupa’da birçok ülke, birçok mali sıkıntılarla ve büyüme sıkıntılarıyla, büyük işsizlikle karşı karşıyayken Türk ekonomisinde büyüme devam etmekte” dedi.Türkiye ile İtalya a

İtalya’da Türk ekonomisini övdü

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Avrupa’da birçok ülke, birçok mali sıkıntılarla ve büyüme sıkıntılarıyla, büyük işsizlikle karşı karşıyayken Türk ekonomisinde büyüme devam etmekte” dedi.

Türkiye ile İtalya arasında tarihin derinliklerine dayanan bir dostluk olduğunu dile getiren Gül, “Türkiye ve İtalya arasında mevcut olan güzel ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını da düşünüyorum. Türkiye ile İtalya aslında tarihin derinliklerine giden ilişkileri olan, dostlukları olan 2 ülkedir. Roma ve İstanbul Akdeniz’in önemli 2 başkenti idi zamanında ve 2 önemli kentidir. Bugün de ilişkilerimiz var. Her zaman da İtalya ile ilişkilerimiz güçlüdür. NATO içerisinde müttefiklik ilişkilerimiz, Avrupa’nın bütün kurumlarında beraberliğimiz vardır. Ayrıca İtalya Türkiye’nin 4. büyük ticaret ortağıdır. Aramızdaki ticaret hacmi 20 milyar dolar civarındadır. Çok daha büyük bir potansiyel vardır. Bu ziyareti yaparken çok sayıda Türkiye’nin değerli iş adamlarıyla birlikte geldim. Ticaretimizi, yatırımlarımızı karşılıklı daha da arttırmak için. Çünkü büyük bir potansiyel olduğuna inanıyorum” dedi.

“TÜRK EKONOMİSİ AVRUPA’NIN ÇEKTİĞİ SIKINTILARI ÇEKMEMEKTEDİR”

Türkiye’nin Avrupa’daki birçok ülkeye göre ekonomik açıdan daha iyi durumda olduğunu da kaydeden Gül, “Türk ekonomisi Avrupa’nın çektiği sıkıntıları çekmemektedir. Avrupa’da birçok ülke, birçok mali sıkıntılarla ve büyüme sıkıntılarıyla, büyük işsizlikle karşı karşıyayken Türk ekonomisinde büyüme devam etmekte. Devamlı yeni istihdamlar yaratılmakta. Son 4 sene içinde 8 milyon istihdam yaratan bir ülkeyiz. Ayrıca gerek borçlar bakımından ki borçlarımız yüzde 35 civarındadır Maastricht Kriterleri’nin altındadır. Bütçe açığımız yüzde 1,5 civarındandır. Yine Maastricht Kriterleri’nin altındadır. Bunları şunu için diyorum Türk ekonomisinin dinamizmi Avrupalı iş adamları ve sanayiciler için çok büyük fırsatlar sunmaktadır. Dolayısıyla yarın yapacağımız iş forumunda da bunları çok daha geniş bir şekilde anlatarak daha çok beraber iş yapmanın altını çizip dikkat çekmeye çalışacağım. Türkiye ile İtalya siyasi konularda çok yakın çalışmaktadır” dedi.

“TÜRKİYE’NİN AB İLE OLAN İLİŞKİLERİNDE İTALYA DAİMA TÜRKİYE’Yİ DESTEKLEMİŞTİR”

Türkiye’nin AB üyeliği yolunda İtalya’nın desteğine de değinen Gül, “İtalya AB’nin önemli lider ülkelerinden birisidir. 2014 yılının 2. yarısında da dönem başkanlığını yapacaktır. Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerinde İtalya daima Türkiye’yi desteklemiştir, bundan dolayı sayın cumhurbaşkanı nezdinde bütün İtalya halkına ve bütün İtalya hükümetlerine teşekkür etmek istiyorum. Bu desteklerinizin güçlü bir şekilde devam edeceğine de inanıyorum. Türkiye’nin birinci hedefi müzakereleri başarıyla tamamlamaktır. Müzakereleri başarıyla tamamladıktan sonra tam üyelik konusu muhakkak ki o zaman konuşulacak bir konudur. Ama önce müzakerelerin ivmesinin hızlandırılması gerektiğinin altının çizilmesini istiyorum. Şu bir gerçek artık, saklanamaz bir gerçek ki çeşitli sebeplerle müzakere süreçlerimizde birçok siyasi blokajlar vardır. Bunlar aslında siyasi müzakerenin teknik vasfına da aykırıdır. O bakımdan bütün bu engellerin kaldırılması ümit ediyorum ki hem Türkiye için hem AB için çok iyi bir işbirliği örneği olacaktır” dedi.

“CENEVRE’DE YAPILAN GÖRÜŞMELERE İTALYA VE TÜRKİYE GÜÇLÜ DESTEK VERMEKTEDİR”

İtalya’ya gelmeden önce Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile de bölgesel barış hakkında görüştüklerini kaydeden Gül, “Dün ve evvelsi gün Türkiye ziyaretinde Fransa Cumhurbaşkanı sayın Hollande ile de görüştük. Onlarda da bir politika değişikliğinin olduğunu herkes bilmektedir müspet anlamda. Bugünkü gerek baş başa gerek heyetler arası yaptığımız görüşmelerde bu konuları geniş bir şekilde konuştuğumuz gibi Akdeniz, Doğu Akdeniz, Kıbrıs meselesiyle ilgili bunun barışın adada gerçekleşmesiyle ilgili Türk kanaatlerini ve görüşlerimizi de sayın Cumhurbaşkanıyla paylaşmış oldum. Ayrıca sadece bölgemizin değil, dünyanın önemli konularından birisi bildiğiniz gibi Suriye’de yaşanan büyük dram, trajedi ve acılardır. Bunun bir an önce neticeye ermesi, sonuçlanmasıyla ilgili Cenevre’de yapılan görüşmelere İtalya ve Türkiye güçlü destek vermektedir. Orada yaptırım kabiliyeti olan bir siyasi geçiş hükümetinin kurulmasını beraber destekliyoruz. Ama toplantının nasıl neticeleneceğiyle ilgili tabi ki bir şey söylemek biraz şu anda zor. Ama beklentimiz ve arzumuz bu yöndedir. Ayrıca sayın cumhurbaşkanı Suriye konusu söz konusu olduğunda Türkiye’nin ne kadar ilgili olduğunu anlattım ve Türkiye’de 700 bine yakın Suriyeli’nin Türkiye’de olduğunu, 250 bininin Türkiye’nin kurduğu kamplarda yaşadığını ve bunda da Türkiye’nin 2,5 milyar doların üzerinde harcama yaptığını bu konuya sadece insani amaçla baktığımızı eğer sınırlarımızı açmak mecburiyetinde kalmasaydık insanların belki yarısının hayatını kaybedeceğini ve bugün yaşanan dramlardan, acılardan çok daha fazla acıların yaşanmış olacağını anlattım. Kendilerinin de çok büyük ilgisi olduğunu gördüm. Bu ziyaretimizin Türk İtalya ilişkilerine yeni bir sayfa açacağını ve ilişkilerimizi her bakımdan siyasi ekonomik açıdan daha da ileri taşıyacağına inanıyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem