İstemeden rekortmen oldu! Bu kadarına pes..

Antalya'da yaklaşık 6 ay önce bir apartman altında 110 metrekare işyeri açan Adnan Turgut'un, 3 bin lira olması gereken gelir vergisi tahakkukunda, muhasebe ve Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan kaynaklanan üç sıfırın fazla atılmasıyla Türkiye 'nin vergi rekor

İstemeden rekortmen oldu! Bu kadarına pes..

Antalya'da yaklaşık 6 ay önce bir apartman altında 110 metrekare işyeri açan Adnan Turgut'un, 3 bin lira olması gereken gelir vergisi tahakkukunda, muhasebe ve Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan kaynaklanan üç sıfırın fazla atılmasıyla Türkiye 'nin vergi rekortmenleri listesinde ilk 100 arasına girdiği ortaya çıktı.

Malatya'dan Antalya'ya yaklaşık bir yıl önce göç eden ve pazarcılık yapmaya başlayan Adnan Turgut, yaklaşık 6 ay önce Güvenlik Mahallesi'nde bir apartmanın altında 110 metrekarelik işyeri açtı.

Pazarcılık yaparken, pazarcılara parça bez ve giyim eşyası satmaya başlayan 41 yaşındaki Adnan Turgut, tabelası bile olmayan ve küçük bir kağıt parçasına 'Turgut Tekstil' ismini verdiği işyerindeki 6 aylık faaliyetiyle Türkiye'nin ünlü vergi rekortmenleri arasında yer aldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2013 yılı vergilendirme dönemine ilişkin verilen gelir vergisi beyanları sonucunda Adnan Turgut'a tahakkuk ettirilen verginin 3 milyon 416 bin 219 lira olduğunu açıkladı. Bu rakamla 'Turgut Tekstil' dükkanının sahibi Adnan Turgut, Türkiye vergi rekortmenleri arasında 54'üncü sırada gösterildi.

Bir arkadaşının adını gazetelerde yayınlanan ilk 100 listesinde görmesi ve telefonla araması üzerine bunu öğrenen Adnan Turgut, şoke oldu. Gidip hemen gazete aldığını ve internetten de yaptığı araştırmada, adının, işyerinin ve adres bilgilerinin doğru kendisine ait olduğunu gören Turgut, o anı şöyle anlattı.

"İlk 100'ün içindeydim, 54'üncü sıradaydım. Parça bez ve bazı giyim eşyaları toptancılığı yapıyorum. Burayı 6 ay önce açtım, daha önce pazarcılık yapıyordum. Küçük bir çapta işyerim var ve bu kadar dereceye yükselmedim henüz. Aylık cirom 10- 12 bin lira. Benim ödeyeceğim vergi 3 bin 416 lira civarında. Hatanın nereden kaynaklandığı tam olarak bilmiyorum. Muhasebecimizle konuştum yanlışlık olduğu ve düzeltileceğini söyledi."

Gazetede ödeyeceği verginin 3 milyon 416 bin 219 lira olarak yazıldığını görünce ne yapacağını şaşırdığını anlatan Adnan Turgut, "Böyle bir yanlışlık nasıl yapılır? Şaştım kaldım. Nasıl olur ilk 100'e girmek. Milyonda bir şans bana vurdu sanırım. Keşke olsa da o kadar vergi verebilsek. Vergiden kaçmıyoruz ama bu derecede vergiyi ödemem mümkün değil. Ben sadece Antalya'da pazarcılara mal veren bir esnafım" diye konuştu.

"ANKARA DÜZELTME BEYANINI İŞLEME SOKMAMIŞ"

Antalya Vergi Dairesi Başkanı Halil Akça, "Ortada bir hata var. Mükellef veya muhasebecisi rakamsal hata yapmış. Bunu fark edince düzeltme beyannamesi vermiş. Biz de onu Ankara'ya bildirdik. Fakat işleme girmemiş. Listede de 54'üncü sırada yer almış. Vatandaş düzeltme yaptığı beyanname üzerinden vergisini ödeyecek" dedi.

Muhasebecinin yaptığı ve sonradan düzeltildiği belirtilen yanlış beyan nedeniyle Ahmet Turgut, Antalya'nın da vergi rekortmeni göründü. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 2013 yılı vergilendirme dönemine ilişkin verilen Gelir Vergisi beyanları sonucunda Türkiye genelinde en çok vergi beyan eden ilk 100 mükellef arasında Antalya'dan sadece Adnan Turgut, 'Giyim eşyalarının bir ücret veya sözleşmeye dayalı olarak toptan satışını yapan aracılar' olarak 54'üncü sırada yer aldı.

MALİYE BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Bugün akşam geç saatlerde "10 Bin TL Gelirle Vergi Rekortmeni Oldu", "Yanlışlıkla Vergi Rekortmeni Oldu" şeklinde ki başlıklarla internet sitelerinde yer alan haberler üzerine aşağıdaki teknik açıklamanın yapılması zaruri görülmüştür:

"Gelir vergisi mükellefleri, Gelir Vergisi Kanununun 2'nci maddesinde yazılı 7 gelir unsurundan bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç ve iratları, aksine bir hüküm bulunmadıkça yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmeye ve beyan edilmesi gereken gelirleri de bu beyannamede toplamaya mecburdurlar.

Vergi Usul Kanununun 378'inci maddesinde de mükelleflerin beyan ettikleri matrahlara ve bu matrahlar üzerinden tarh edilen vergilere karşı dava açamayacakları, ancak vergi hatalarına ilişkin hükümlerin saklı olduğu belirtilmiştir.

Bu çerçevede, daha önce verilmiş bir beyannameye ilişkin olarak matrah ve/veya vergiyi azaltıcı mahiyetteki beyannameler, yapılan düzeltmenin mükellef tarafından haklı bir nedene veya bir hataya dayandırıldığının belgelendirilememesi ya da mükellefçe verilen yazılı izahatın vergi dairesi müdürünce yeterli görülmemesi halinde düzeltilmemekte ve bu beyannameler incelemeye sevk edilmektedir.

Bu nedenle vergi rekortmenleri listesinde yer alan bir ismin, bir hata nedeniyle de olsa listeden çıkarılması, ancak yukarıda yer alan prosedür çerçevesinde mümkün bulunmaktadır.

Söz konusu olayda da aynı prosedür işletilmiş olup, mükellefin düzeltme beyanının Ankara'da işleme sokulmaması gibi bir durum mevzu bahis değildir."

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem