İşte Zam ve Vergi Oranları!

Türkiye, 2013 yılına vergi zamlarıyla girdi. 150 metrekare altı konutların vergisi yüzde 1, 8 ve 18 olarak kademelendirildi, lüks konutların vergisi yükseldi.  Emlak vergileri ise yüzde 7,8 olarak artırıldı. Sigarada 34 kuruşluk maktu vergi artışına gidil

İşte Zam ve Vergi Oranları!

Türkiye, 2013 yılına vergi zamlarıyla girdi. 150 metrekare altı konutların vergisi yüzde 1, 8 ve 18 olarak kademelendirildi, lüks konutların vergisi yükseldi.  Emlak vergileri ise yüzde 7,8 olarak artırıldı. Sigarada 34 kuruşluk maktu vergi artışına gidildi. Yeni yılda tiryakinin cebinden 50 kuruş ila 1 TL daha fazla para çıkacak. Bankalardaki mevduattan alınan stopaj kademeli olarak düşürüldü. 1-3 yaşındaki en düşük motorlu aracın MTV’si 517 liraya çıktı.

Bütçenin dengesinin bozulmasının ardından Maliye Bakanlığı, 2013 yılına yeni zamlarla başladı. Zaman'dan öğrenildiğine göre, Eylül ayında akaryakıt ve otomotivin ÖTV’sinin artırılmasının ardından sigara ve konutun KDV’si de yeni yılda artış gösterdi. Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre sigaranın vergi oranı yüzde 65,25 olarak belirlenirken, paket başına vergi 3,24 liranın altında olmayacak. Sigarada 34 kuruşluk maktu vergi artışına gidilmesinin ardından zammın satış fiyatlarına paket başına 50 kuruş ile 1 lira arasında yansıyacağı hesaplanıyor. Buna göre beş liranın altında sigara satışı olamayacak. Purocuların talepleri doğrultusunda ise asgari vergi oranları 2013 başından geçerli olmak üzere yüzde 65’ten yüzde 40’a indirildi.

Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü’nün çalışması ile konut teslimlerine uygulanan KDV oranlarında da değişikliğe gidildi. Buna göre verginin hesaplanmasında arsa metrekare birim fiyatı geçerli olacak. Yeni vergilendirme, ruhsatın büyükşehirde olması ve konutun lüks olarak projelendirilmesi halinde geçerli olacak. 1 Ocak 2013 tarihinden sonra alınacak ruhsatlarda geçerli olmak üzere 150 metrekarenin altındaki konutların satışında Milli Emlak tarafından belirlenen arsa metrakare birim fiyatı 500 TL ile bin lira arasında olanlar için yüzde 8, bin Türk Lirası ve üzerinde olan konutların tesliminde ise yüzde 18 KDV alınacak. Örneğin Etiler’de arsa metrekare birim fiyatı 700 lira olan bin metrekarelik bir arsaya konut projesi yapıldığında dairenin net alanı 150 metrekarenin altında ise konutun KDV’si yüzde 8 olacak. 100 metrekarelik bir konuttan Maliye 8 bin lira KDV alacak. 150 metrekarenin üzerindeki konutlardan alınan yüzde 18’lik KDV oranında ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Bina ve arazi Emlak Vergisi değeri artış oranı, yeniden değerleme oranının yarısı yerine yüzde 7,8 olarak artırıldı.

Resmî Gazete’de dün yayımlanan bir başka karar ile de mevduat faiz hesaplanmasında değişikliğe gidildi. Buna göre mevduatta yüzde 15 olarak uygulan stopaj oranı vade uzadıkça kademeli olarak düşürülecek. Yeni düzenlemeye göre vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 15, bir yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda ise stopaj oranı yüzde 10 olarak tahsil edilecek. Vadesinden önce bankaların onayı ile çekilen vadeli mevduata vadesiz mevduat faiz oranı uygulanacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, stopaj oranıyla ilgili düzenlemenin bir yıl ve üzeri vadeyle bankaya yatan mevduatın, toplam mevduat içindeki payını önemli ölçüde artırmasını beklediklerini kaydetti.

Ekonomi yönetimi, mevduatta vadenin uzatılması için stopaj oranlarında kademeli indirime giderken özel sektörün ucuz finansman bulması için de Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranlarında bazı düzenlemeler yapıldı. Bankalar ve finansman şirketlerinin yurtdışından Türkiye’ye sağladıkları döviz ve altın kredilerine yönelik KKDF oranlarında tarifeli sistem uygulanacak. Ortalama vadesi bir yıla kadar olanlarda yüzde 3, bir yıl ile iki yıl arasında olanlarda yüzde 1, iki yıl ile üç yıl arasında olanlarda yüzde 0,5, 3 yıl ve üzerinde olanlarda ise yüzde sıfır KKDF alınacak. 2012’de bir yılın üzerindeki kredinin KKDF’si yüzde 3 idi.

MTV’deki artış yüzde 7,8 oldu

Yeni yılda vergi ve idari para cezaları da yeniden değerleme oranı olan yüzde 7,8 oranında artış gösterdi. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1-3 yaş grubunda yer alan otomobillerde yıllık Motorlu Taşıtlar Vergisi 517 TL’ye çıkarıldı. Motor silindir hacmi 1.301 ve 1.600 cm³’e kadar otomobillerde ise MTV 827 lira olacak.

Otomobil ve benzeri araçlar için 2013 yılında yıllık 56 lira ile 18 bin 803 lira arasında değişen tutarlarda vergi ödenecek. Pasaport kâğıt bedeli yüzde 15’lik artışla 72 lira olurken pasaport harcı artış gösterecek. Yeni yılda B sınıfı sürücü belgesi almak isteyenlerin cebinden 300 liranın üzerinde bir rakam çıkacak.

Damga Vergisi Kanunu’nda emtia senetleri ve kira mukavelenamelerinin de aralarında olduğu bazı kâğıtlar için 2012’de uygulanan vergi oranları ile yeniden değerleme oranı dahil olmak üzere maktu vergi tutarı yüzde 15 oranında artırıldı.

Yeni yılda geçerli olmak üzere noter kâğıdı ile beyanname bedeli 7,25 lira protesto, vekaletname, re’sen senet bedeli 14,50 lira olarak belirlendi. Dünden geçerli olmak üzere mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde ödenen vergi tutarı, yüzde 7,8 oranında artırılarak 37 liradan 39 liraya yükseltildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem