İşte tarihe geçen araba

Mehmet Ali Ağca'nın suikast girişimine maruz kaldığı sırada Papa II. Jean Paul'un içinde bulunduğu üstü açık beyaz araba, 31 yıl sonra Vatikan Müzeleri'nde sergilenmeye başlandı. Müze Müdürü Paolucci, “Bu Türkler için de sembolik bir olay. Söz konusu arab

İşte tarihe geçen araba

Mehmet Ali Ağca'nın suikast girişimine maruz kaldığı sırada Papa II. Jean Paul'un içinde bulunduğu üstü açık beyaz araba, 31 yıl sonra Vatikan Müzeleri'nde sergilenmeye başlandı. Müze Müdürü Paolucci, “Bu Türkler için de sembolik bir olay. Söz konusu araba, kutsal bir mirastırö dedi.

 
Bir ilkbahar günü, 13 Mayıs 1981 tarihinde Aziz Peter Meydanı'nda (St. Pietro), silah sesleri duyulmasının üzerinden 31 yılı aşkn bir süre geçti. 
 
Üstü açık beyaz arabayla, meydandaki yaklaşık 10 bin kişiyi selamlayan, Katolik aleminin ruhani lideri Papa II. Jean Paul, kalabalığa aldırış etmeyen Mehmet Ali Ağca'nın kurşunlarının hedefindeydi. Meydanda büyük bir infial yaşanırken, elinden ve karnından yaralanan Papa sağ kalmayı başardı.
 
Şüphesiz ki, bu suikast girişimi kadar Papa'nın halkla daha sıcak ilişki kurmak için tercih ettiği üstü açık beyaz araba da tarihe geçti. Bu olayın ardından Papalık araçlarının üzeri, güvenlikli camlarla kaplandı. 
 
VATİKAN GARAJLARINDAN ÇIKARILDI
 
İşte “Papamobileö olarak da bilinen o araba, tam 31 yıldır tutulduğu Vatikan garajlarından çıkarılarak, Vatikan Müzeleri'nin “Carrozze (Araçlar)ö bölümüne kondu. Acı bir hikayesi olsa da Vatikan tarihine geçmiş diğer motorlu ve atlı arabaların yanında yer aldı. Arabanın
 
müzede sergilenmeye başladığı 16 Ekim ise, 2005 yılında hayatını kaybeden 2. Jean Paul'un Papa seçilmesinin tam 34. yılına denk getirildi.
 
BU TÜRKLER İÇİN DE SEMBOLİK
 
Müze yetkilileri, özellikle bu arabayı görmeye gelen turist ve araştırmacıların, hayatın anlamı üzerine düşünmelerini sevketmeyi amaçladıklarını belirtti. 
 
Vatikan Müze Müdürü Antonio Paolucci, DHA'ya yaptığı açıklamada, bu arabanın Türkler için de sembolik olduğunu belirterek, “Bildiğiniz üzere Papa 2. Jean Paul, çok büyük bir konuma ulaştı. 'Kutsal' ilan edildi ve şu an bunun bir üst seviyesi olan azizlik yolunda. Bugün 2. Jean Paul'un Papa seçilmesinin tam 34. yılı. Ne yazık ki o suikast girişimi sırasında bu arabanın üzerindeydi. Çok sayıda turist ve inananın, bu arabaya ilgi göstermesi memnun ediciö diye konuştu.
 
KUTSAL BİR EMANET 
 
Paolucci, 31 yıldır arabanın çok iyi saklandığını anlatarak, “Vatikan garajlarında tutulduğu dönemde, paslanmasını önlemek amacıyla özel bakım yapıldı. Bu artık normal bir araç değil, kutsal bir emanettirö diye sözlerini sürdürdü. 
 
Öte yadan, söz konusu arabanın sergilendiği “Araçlarö bölümünde, en eskisi 800 yıl öncesine dayanan, onlarca Papalık atlı ve motorlu araçları da görülebilir.
 
AĞCA'YI AFFETMİŞTİ
 
Polonya kökenli Kardinal Karol Wojtyla, 2. Jean Paul adını alarak Papa seçilmesinden yaklaşık 2 buçuk yıl sonra suikast girişimine hedef oldu. Mehmet Ali Ağca'nın Browning marka, 9 mm yarı otomatik tabancasından çıkan 3 kurşundan 2'si Papa'nın vücudunda son buldu. Elinden ve karnından yaralanan Papa, uzun süren bir ameliyatın ardından olaydan sağ kurtuldu ancak eski sağlığına hiçbir zaman kavuşamadı. Papa, vurulmasından 4 gün sonra Ağca'yı affettiğini açıkladı. 2. Jean Paul, 27 yıl süren görevinin ardından 2005 yılında hayata gözlerini yumdu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler