İşte "iki şehrin" şifreleri!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün partisinin seçim beyannamesini tanıttığı toplantıda, İstanbul için açıkladığı "İki şehir" projesiyle birlikte tüm gözler bu şehirlerin nereye kurulacağına çevrildi. Erdoğan, bunun ayrıntılarını vermemiş olsa da

İşte "iki şehrin" şifreleri!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün partisinin seçim beyannamesini tanıttığı toplantıda, İstanbul için açıkladığı "İki şehir" projesiyle birlikte tüm gözler bu şehirlerin nereye kurulacağına çevrildi. Erdoğan, bunun ayrıntılarını vermemiş olsa da tahminler birbiri ardına geliyor.

AVRUPA'DA SİLİVRİ...

Erdoğan, Avrupa ve Anadolu yakasında iki yeni şehir kurulacağını, ayrıntıların önümüzdeki günlerde duyurulacağını söylemişti. Edinilen bilgilere göre kurulacak şehirlerin şifreleri İstanbul'un anayasası sayılan 'Çevre Düzeni Planı'nda gizli. Plana göre Avrupa yakasında Silivri, Anadolu yakasında Kartal merkezli şehirler oluşturulacak

Büyükçekmece Gölü'nden Tekirdağ sınırına kadar olan bölge kontrollü olarak genişleyecek. Silivri merkezli yeni şehir, üniversite, teknoloji geliştirme bölgesi, fuar, kültür ve kongre merkezlerinin yanı sıra turizm alanlarıyla desteklenecek. Ayrıca bölgedeki günübirlik deniz ulaşımı sistemi geliştirilerek metro, metrobüs ve diğer ulaşım akslarıyla entegrasyonu sağlanacak. Anadolu yakasında ise Maltepe, Kartal, Tuzla, Orhanlı, Şile ve Ağva gelişme alanı olarak öneriliyor.

Zaman'ın haberine göre, Silivri-Büyükçekmece aksında D-100 ve TEM otoyolları arasında kalan bölge, Silivri'nin batısında Değirmenköy ve Çanta, Hadımköy ve Küçükçekmece Gölü'nün kuzeyindeki Kayabaşı ve Ispartakule, kentin yeni gelişme alanı olacak. Kartal merkezli şehirde Sabiha Gökçen Havalimanı, Pendik Yenişehir ve Kurtköy'de önerilen teknoloji geliştirme bölgeleri dikkat çekiyor. Pendik limanı, Orhanlı lojistik merkezi ile etrafında gelişecek konut ve yeni ticaret alanları da belirlendi. 1/100 bin ölçekli planda yer alan Silivri'de üçüncü havaalanı projesi de bölgeye olan talebi artırmada etkili olacak. Planda İstanbul'un nüfusu 8 milyonu merkezde ve 8 milyonu kenar bölgelerde olmak üzere 16 milyon olarak hedefleniyor.

İstanbul Çevre Düzeni Planı, 2005 yılında BİMTAŞ bünyesinde kurulan İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi (İMP) bünyesinde istihdam edilen çok sayıda şehir plancısının katılımı ve sivil toplum örgütlerinin önerileri doğrultusunda şekillendirildi. Plan, 13 Şubat 2009'da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oyçokluğu ile kabul edildi.

AK Parti'nin seçim beyannamesinin açıklandığı toplantıda İstanbul'un nüfusunun 15 milyon civarında olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Nüfusun 17 milyonu aşması bekleniyor. İstanbul'da iki yeni şehir kuracağız. Biri Avrupa yakasında, birisi Anadolu yakasında. Ey muhalefet, sakın siz de projelerinizi açıklarken bunu kapmaya kalkmayın. Patenti bize ait." diye konuşmuştu.

ASKERÎ KIŞLALAR TOKİ'YE DEVREDİLDİ

Kurulacak 2 yeni şehirle İstanbul'un kuzeyinde cazibe merkezi oluşturulacak. İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde inşa edileceği açıklanan 3. Boğaz Köprüsü güzergâhındaki birçok askeri kışla TOKİ'ye devredildi. Hadımköy'den kuzeye çıkıldığında Sancaktepe ve Akpınar kışlaları boşaltıldı. Güzergâh üzerindeki Odayeri, Riva ve Kılıçlı'daki askerî tesisler de TOKİ'ye geçen araziler arasında. Çevre düzeni planında Çatalca ve Riva bölgesinde turizm, iş merkezleri, konut, lojistik ve sanayi alanlarına yönelik yoğun bir çalışma yapılıyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler