İşte füzelerin kurulacağı 2 İl...

NATO'dan Türkiye'ye gönderilecek Patriot Füze bataryalarının öncelikli olarak Diyarbakır ve Malatya'ya kurulacağı iddia edildi. Yetkililer, Suriye sınırına yakın noktalar olarak Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay illerinden birine füze bataryası kurulabilmesi

İşte füzelerin kurulacağı 2 İl...

NATO'dan Türkiye'ye gönderilecek Patriot Füze bataryalarının öncelikli olarak Diyarbakır ve Malatya'ya kurulacağı iddia edildi. Yetkililer, Suriye sınırına yakın noktalar olarak Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay illerinden birine füze bataryası kurulabilmesi için görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Suriye'deki gelişmelerle ilgili Türkiye'nin NATO'dan istedği Patriot füzelerinin kurulacağı yerlerin tespit çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Türk komutanların füze bataryalarının kurulacağı noktalarla ilgili NATO yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde sona yaklaşıldı. Varılan prensip anlaşmasına göre, füze bataryalarının Diyarbakır ve Malatya'ya kurulacağı öne sürüldü.
 
Daha önce de Suriye'deki olası gelişmelere karşı Diyarbakır'da bulunan 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı'nın NATO'nun merkez üssü olarak kullanılması kararlaştırıldı. Bu gelişmenin füze bataryalarının Diyarbakır'a kurulması kararında etkili olduğu belirtildi. Yetkililer, planlamaya göre Diyarbakır'da bulunan hava üssüne 6 veya 8 başlıklı iki füze bataryasının kurulacağını belirtti.
 
Diyarbakır'ın Suriye sınırına en yakın NATO Hava Üssü olmasının bu kararda etkili olduğu ifade edildi. En yakın hava üssü olması nedeniyle Suriye'ye yapılacak olası müdahalede Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı 8'inci Ana Jet Üssü'nün aktif kullanılacağı ve buranın komuta merkezi konumunda olacağı ileri sürüldü.
 
Patriot füzelerinin kurulması kesinleşen diğer noktanın, Malatya olarak belirlendiği öne sürüldü. Malatya'nın Kürecik'te bulunan radar istasyonu nedeniyle askeri anlamda önem kazandığı, bu nedenle buraya en az bir füze bataryasının yerleştirilmesinin planlandığı bildirildi.
 
ŞANLIURFA, GAZİANTEP VE HATAY KONUSU GÖRÜŞÜLÜYOR
 
Türk askeri yetkilileri füze rampalarının kurulması öngörülen diğer noktalarla ilgili NATO yetkilileriyle görüşmelerini de sürdürüyor. Yetkililer füze bataryalarından en az ikisinin Şanlıurfa, Gaziantep veya Hatay'a kurulması ile ilgili talebin NATO heyetine bildirildiğini belirtti.
 
Türk tarafının olası ;füze saldırısını Türkiye toprakları dışında karşılaması için Suriye sınırında bulunan noktalarda ısrarcı olduğu kaydedildi. Patriot füzelerinden en az ikisinin Suriye sınırındaki Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay'a kurulması için müzakerelerin sürdüğü ve bu konunun görüşmeler sonucunda karara bağlanacağı ifade edildi.
 
Patriot füzelerinin Türkiye'ye gelmesinde kullanılacak nakliye yöntemleri ile ilgili çalışmalara da devam ediliyor. Türkiye'ye getirilecek füze rampalarından ikisi öncelikli olarak Diyarbakır'a getirilip kurulacak. Diyarbakır'a füze rampalarının önümüzdeki haftalarda getirilmesi beklenirken bununla ilgili hazırlıklara devam ediliyor.
 
ABD, ALMANYA VE HOLLANDALI ASKERLER GELECEK
 
Patriot füzelerinin getirilmesi ile birlikte bölgeye yaklaşık 800 yabancı askerin gelerek konuşlanması bekleniyor. Çoğunluğu Diyarbakır'da konuşlanacak olan ABD, Almanya ve Hollandalı askerler, NATO görevi kapsamında Türkiye'ye gelecek ve Patriot füzeleri gidene kadar görevi sürdürecek.
 
Türkiye'de bulunan yabancı askerlere Türk komutanlar da yaptıkları tüm faaliyetler sırasında eşlik edecek. Türkiye'de görevlendirilecek yabancı askerlerin sayısının en az 800 olacağı, bu sayının da görüşmeler sonucunda netleştirileceği ifade edildi.
 
KEŞİF UÇUŞLARI DEVAM EDİYOR
 
Suriye'deki ;gelişmelerle ilgili olarak Türk Hava Kuvvetleri'nin sınır hattında yaptığı keşif ve devriye uçuşları da devam ediyor. Diyarbakır'da bulunan 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı'nda konuşlu 181 ve 182'inci Filo Komutanlığı'na bağlı F-16 savaş uçakları günlük rutin devriye uçuşlarını sürdürüyor. Hava üssünde hazır olarak bekletilen 5 adet F-16 savaş uçağı mühimmat yüklü olarak belli aralıklarla Suriye sınır hattının sıfır noktasında devriye uçuşu yapıyor.
 
Daha önce sınırın iç tarafında yapılan devriye uçuşları geçtiğimiz haftadan itibaren sınırın sıfır noktasında yapılmaya başlandı. Suriye askeri hava araçlarının Türk hava sahasını ihlal etmesini engellemek amacıyla yapılan devriye uçuşlarına katılan uçakların bugüne kadar herhangi bir ihlalle karşılaşmadıkları bildirildi. Olası bir hava sahası ihlali durumunda Suriye hava araçlarının vurulması emriyle havalanan uçakların devriye uçuşunu sınır ihlali yapmadan tamamladıkları bildirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler