İşte Başbakan Erdoğan'ın B planı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ağrı mitinginde, PKK tarafından kaçırılan çocukların serbest bırakılmasını istediği ve aksi takdirde B ve C planlarımız olacak dediği konuşmasının şifresini açıkladı. İşte O Yazı; Suriye'de Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı

İşte Başbakan Erdoğan'ın B planı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ağrı mitinginde, PKK tarafından kaçırılan çocukların serbest bırakılmasını istediği ve aksi takdirde B ve C planlarımız olacak dediği konuşmasının şifresini açıkladı.
 
İşte O Yazı;
 
Suriye'de Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Rojava olarak adlandırılan bölgeden acı haberler geldi. Serekaniye'nin bazı köy ve mezralarını basan silahlı kişilerin kadın ve çocukların da dahil olduğu en az 15 kişiyi katlettikleri belirtiliyor. Bölgedeki Kürt kaynakları saldırıdan El Kaide çizgisindeki, ama El Kaide merkezine tabi olmayan Irak Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) sorumlu tutuyorlar.
 
Katliamın yaşandığı bölgede Abdullah Öcalan çizgisindeki PYD'nin ağırlıkta olduğunu biliyoruz. PYD'nin gerek Ankara, gerekse Erbil (Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi) ile arasının iyi olmadığı da malum. Buna bağlı olarak, IŞİD ve benzeri örgütlerin, Suriye Kürtlerinin yalnız bırakılmasından istifade ettiği yorumları yapılabiliyor.
 
Suriye Kürtlerinin kendilerini daha fazla güvende hissedebilmeleri için PYD Ankara ve Erbil ile ilişkilerini düzeltmek zorunda. Bu noktada Türkiye'deki çözüm sürecinin olumlu olarak devam etmesi ve Abdullah Öcalan'ın bir şekilde devreye girmesi gerekiyor.
 
Dağa götürülen çocuklar
 
Türkiye bir süredir, dağa götürülen çocuklarını geri almak için Diyarbakır'da eylem yapan aileleri konuşuyor. Öncelikle aileleri tebrik etmek, ardından, her ne kadar ilk bakışta çözüm sürecinin aleyhine gözüküyor olsa da, bu eylemin sürecin yarattığı pozitif atmosfer sayesinde mümkün olabildiğini kabul etmek lazım.
 
Eylem özellikle Başbakan Erdoğan'ın devreye girmesiyle, önce AKP ile HDP/BDP, peşinden muhalefet partilerini kapsayan bir siyasi polemik konusu oldu ki tartışmaların düzeyi ve gelişim seyri Kürt sorunundaki normalleşmeye işaret ediyor.
 
Çocukların durumuna gelince: Eğer birkaç gün içinde BDP/HDP ile İmralı arasında bir formül geliştirilemezse, hafta sonu yapılması beklenen İmralı ziyaretinde Öcalan'ın parti yöneticilerine çocukların evlerine dönmesi için talimat vermesi kuvvetle muhtemel. Ki Başbakan Erdoğan'ın "B planı" derken bunu kastettiğini düşünüyorum.
 
Yeniden PKK-Hizbullah çatışması
 
Eğer ziyaret gerçekleşirse Öcalan'ın HDP heyetiyle, Hizbullah ile yeniden çatışma başlama ihtimalini de ele alması şaşırtıcı olmayacak. Hizbullah çizgisindeki Hüda-Par yetkilileri, parti yöneticileri, üyeleri ve gönüllülerinin değişik yer ve zamanlarda saldırıya uğradıklarından şikayetçi oldular. Son olarak Çarşamba günü Mardin'in Dargeçit ilçesinde eski muhtar ve köy korucusu Mehmet Uğurtay, motosikletli 2 kişinin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.
 
Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, seçim sürecinde aktif çalışan bir üyeleri olduğunu söylediği Uğurtay'ın ölümünden PKK ve BDP'yi sorumlu tuttu. Fırat Haber Ajansı'nın haberindeyse, öldürülen Uğurtay'ın geçmişteki birçok köy yakma ve yargısız infaz olayından sorumlu olduğu ileri sürüldü.
 
Yapıcıoğlu peşpeşe yaşanan olayları bir "savaş ilanı" olarak tanımlıyor. PKK'nın Hizbullah'ın bölgedeki varlığından pek memnun olmadığı muhakkak, ancak 1990'lı yıllardaki yıkıcı tecrübeden hareketle yeniden aleni bir savaşa yöneleceklerine pek ihtimal vermiyorum. Böylesi bir savaş, PKK'nın bir süredir yürüttüğü ve genellikle olumlu tepkiler alan, İslam konusundaki açılımlarına da ciddi gölge düşürecektir.
 
Öte yandan her ne kadar son yıllarda ağırlığı tamamıyla yasal alandaki çalışmalara veriyor olsa da Hizbullah'ın silahları mutlak bir şekilde bıraktığı, yasadışı örgütlenmesini lağvettiği söylenemez. Diğer bir deyişle, eğer bir savaş söz konusu olursa bunun tek taraflı kalması pek söz konusu olamaz.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler