İşte Ay'ın en net görüntüsü

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay Keşif Uydusu (LRO)'nun şu ana kadar elde ettiği en net görüntüleri yayınladı. Bilim insanları, Ay hakkındaki bazı bilimsel kuramların tamamen değişebileceğini kaydediyor.NASA'dan yapılan açıklamada, LRO

İşte Ay'ın en net görüntüsü

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay Keşif Uydusu (LRO)'nun şu ana kadar elde ettiği en net görüntüleri yayınladı. Bilim insanları, Ay hakkındaki bazı bilimsel kuramların tamamen değişebileceğini kaydediyor.NASA'dan yapılan açıklamada, LRO'nun "keskin ve eşi görülmemiş derecede detaylı" görüntüleri elde etmek için 192 terabayt'lık harita ve fotoğraf verisi depoladığı, bu bilgilerin ancak 41 bin DVD'ye sığabileceği belirtildi.

LRO üzerindeki lazer yükseklikölçer sistemi (LOLA), Ay'ın kraterler ve kompleks yer şekillerinden oluşan yüzeyinin bugüne kadarki en keskin ve tam topografik haritalandırması için 4 milyardan fazla ölçüm gerçekleştirdi. Bu sayede, Ay'ın en 'doğru' haritaları elde edildi. LOLA'nın, daha önce Ay'ı görüntüleyen uydulardan 100 kat daha fazla kesinlikte ölçümler yaptığı bildirildi. LRO kameraları da görev boyunca 5,7 milyon kilometrekare alanı fotoğrafladı.

Bilim insanları, LRO'nun verileri ışığında, Ay yüzeyinin düşündüklerinden çok daha "zorlu ve olağanüstü" şartlara sahip olduğunu fark ettiklerini belirtti. NASA'nın Washington'daki direktörlerinden Douglas Cooke, "Bu, muazzam bir başarı. Henüz başlangıç olmasına rağmen LRO'dan beklediğimizden çok daha fazlasını elde ettik. Ay için bilimsel anlayışımız tamamen değişmek üzere" dedi.

2009'da fırlatılan 2 tonluk robotik uzay aracı LRO, Ay yüzeyinin 50 kilometre üstündeki yörüngesinde ölçümlerini sürdürüyor. LRO, NASA'ya 583 milyon dolara mal oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler