İsrail ile Türkiye ne görüşecek?

 Haaretz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun İsviçre'nin Cenevre kentinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun temsilcisi Yosef Chechnover ile bir araya geldiği iddia etti. Dışişleri Bakanlığı kaynakları görüşmeyi doğruladı ve açık k

İsrail ile Türkiye ne görüşecek?

 

Haaretz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun İsviçre'nin Cenevre kentinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun temsilcisi Yosef Chechnover ile bir araya geldiği iddia etti.
 
Dışişleri Bakanlığı kaynakları görüşmeyi doğruladı ve açık konuştu: Gazze saldırısından önce görüştük. Ancak kendilerine şartlarımızın net olduğunu ve bunların müzakere edilemeyeceğini söyledik.
 
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun İsviçre'nin Cenevre kentinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun temsilcisi Yosef Chechnover ile bir araya geldi.
 
İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'in iki üst düzey İsrailli yetkiliye dayanarak verdiği bilgiye göre, görüşmede iki ülke arasında Mavi Marmara olayı nedeniyle kesilen ilişkilerin yeniden düzeltilmesinin yolları masaya yatırıldı.
 
'ASLINDA DAHA ÖNCE GÖRÜŞECEKLERDİ'
 
Gazetenin deneyimli diplomasi muhabiri Barak Ravid'in imzasını taşıyan haberde görüşmenin aslında birkaç hafta önce yapılacağı ancak bir şekilde ertelendiği belirtildi. Taraflar geçtiğimiz hafta yaşanan Gazze Şeridi tansiyonuna karşın görüşmeyi iptal etmedi.
 
Ravid'e konuşan bir yetkili görüşmenin Mavi Marmara krizine hem İsrail hem de Türkiye için kabul edilebilir bir çözüm arayışı olduğunu belirtti.
 
TÜRKİYE'NİN KOŞULLARI BELLİ
 
Türkiye ve İsrail daha önce de Avrupa’nın çeşitli kentlerinde Mavi Marmara’nın ikili ilişkilere verdiği zararı ortadan kaldırmak için görüşmeler yapmış ancak uzlaşmaya varılamamıştı.
 
Türkiye’nin ilişkileri yeniden düzeltmek için İsrail’den talepleri Mavi Marmara olayı nedeniyle özür dilenmesi, olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarını ve yaralananlara tazminat verilmesi ile İsrail’in Gazze’ye yönelik ambargoyu kaldırmasıydı.
 
KAHİRE'DE GÖRÜŞME İDDİASI
 
Başbakan Erdoğan İsrail ile bir iletişim olabileceğinin işaretini hafta içinde yaptığı açıklamalarda vermişti.
 
MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Mossad Direktörü Tamir Pardo'nun da Çarşamba günü Kahire'de bir araya geldiği yönündeki haberler iki ülke medyasında da yer almıştı.
 
DIŞİŞLERİ KAYNAKLARI DOĞRULADI
 
Dışişleri Bakanlığı kaynakları Sinirlioğlu ile Chechnover'ın görüştüğünü doğruladı. Dışişleri yetkilisi konuyla ilgili net mesaj verdi ve şunları söyledi: Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için beklentileri bellidir, koşullar net. Bunlar İsrail tarafından da biliniyor. İsrail tarafı bu şartlar çerçevesinde görüşmek istediğinde Türkiye görüşmeye hazırdır. Daha önce de görüşmeler yapılmıştı. Ancak şartlarımız müzakereye tabi değil. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Gazze saldırısından önce de bir görüşme yaptı. Gazze saldırısından sonra ise Mısır'da saldırı hakkında ikili seviyede olmayan bir görüşme yapıldı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem