İşçi-memurda şok eden gerçek!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın nüfusun yaşlanma tehlikesine karşı söylediği üç çocuk ısrarı ve geçtiğimiz hafta gündeme getirdiği işçi-memur ayrımının ortadan kaldırılması yönündeki talebine karşın, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bir tebliğe dayanarak

İşçi-memurda şok eden gerçek!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın nüfusun yaşlanma tehlikesine karşı söylediği üç çocuk ısrarı ve geçtiğimiz hafta gündeme getirdiği işçi-memur ayrımının ortadan kaldırılması yönündeki talebine karşın, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bir tebliğe dayanarak işçi ailelerine negatif ayrımcılık uyguladığı ortaya çıktı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202'nci maddesine göre devlet memuruna, çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 163.87 lira, her bir çocuk için 19.19 lira, 0-6 yaş çocuk için 38.39 lira devlet yardımı yapılıyor.Bununla birlikte aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenirken, borç için bu ödenekler haczedilemiyor. Ancak SGK, işçi ailelerine 2. çocuktan sonra yardımı kesiyor.

İŞÇİ EŞİNDEN KESİNTİ
 

Eş için yapılan yardımdan ise sigorta primi kesilmiyor, ancak gelir vergisi kesintisi yapılıyor. İşçiler için sigorta priminden istisna edilecek aile ve çocuk yardımının parasal tutarı eş için 102.15 lira, her bir çocuk için (en fazla iki çocuk) 20.43 lira olarak ödeniyor. Memur için yasalar, devlet yardımı için iki çocuk sınırı koymazken, eş için de kesintiye de gitmiyor.

BORÇLANMADA DA AYNI DURUM

5510 sayılı Kanuna göre, sigortalı kadın, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanabiliyor. Borçlanmada günlük kazancın yüzde 32'si üzerinden hesaplanacak primler, borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılıyor. Borçlandırılan süreler ise sigortalılıklarına sayılıyor. Memurlarda ise borçlanmada iki defaya mahsus sınırı bulunmuyor.

Başbakan '2 çocuk iflas' demişti

Başbakan Erdoğan, vatandaşlara, 'Bir çocuk iflas, iki çocuk iflas, üç çocuk ise yerinde saymaktır' diye seslenmişti. Erdoğan, geçen hafta Çalışma Meclisi toplantısında, 'İşçi memurun, memur işçinin ne aldığına bakıyor. Bizi bu 'işçi-memur' ayrımını ne kazan kaldıracağız. Bunu 'çalışanlar' başlığında toplayalım' önerisi getirmişti.

Memura 69 ay yarım maaş

Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışma başlatmıştı Doğum yapan ya da evlat edinen memurun, çocuğu ilkokula başlayana kadar isterse yarım gün çalışıp 69 ay yarım maaş alabileceği, tam gün çalışmak isteyene 365 lira kreş parası verileceğinin, üzerinde çalışılan konular olduğu belirtilmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem