İş sağlığı ve güvenliğinde yeni dönem başlıyor

Yeni dönem ile birlikte iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarına yoğun bir talep olması bekleniyor. Bugün itibariyle A, B ve C sınıfı belge ile yetkilendirilmiş iş güvenliği uzmanı sayısı 35 bin civarında. Bu rakamın 33 bin 400'ünü C sınıfı, 950'sini A

İş sağlığı ve güvenliğinde yeni dönem başlıyor

Yeni dönem ile birlikte iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarına yoğun bir talep olması bekleniyor. Bugün itibariyle A, B ve C sınıfı belge ile yetkilendirilmiş iş güvenliği uzmanı sayısı 35 bin civarında. Bu rakamın 33 bin 400'ünü C sınıfı, 950'sini A sınıfı ve 650'sini de B sınıfı iş güvenliği uzmanı oluşturuyor.

İş güvenliği uzmanının yanında yine iş yerlerinde görev alacak iş yeri hekimi sayısı da bugün itibariyle 16 bin 300 dolaylarını buldu. Yaklaşık 35 bin civarlarında olan iş güvenliği uzmanı sayısının, 21 Aralık'ta yapılan sınav sonrası yaklaşık 50 bini bulması hedefleniyor. Yine bunun yanında hizmet verecek olan işyeri hekimi sayısı da 16 bin 300'ü buldu.

1000 TANE 'ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ' HİZMETE HAZIR

Kanunun uygulanmaya başlandığı 1 Ocak 2013 tarihinden bu yana iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi ihtiyacını karşılamak üzere hizmet vermeye başlayan kurumların son sayısı da şöyle: "1000 tane Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, 241 eğitim kurumu, 31 toplum sağlık merkezi."

2 Ağustos'ta kanunda yapılan değişiklikle iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanların bir üst belgeyi hak kazanabilmelerinin önü açıldı. Buna göre, Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödenmiş olan prim gün sayısı ve sahip olduğu belgeye göre üst sınıflardaki iş güvenliği uzmanlığı sınavına 2 Ağustos 2013 tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde en fazla iki defa girilebilecek.

Bu arada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde bulundurulması zorunlu olacak A ve B sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı açığını kapatmak için 21 Aralık'ta sınav yapmıştı. Sınava 105 bin kişinin katıldığı ifade edilmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler