Irak'la uçuş krizi aşıldı

Irak Ulusal Petrol Şirketi SOMO' nun, Türk şirketlerine olan borcu nedeniyle Türk şirketlerinin Irak'a ait uçaklara el koyma kararını aldırmasının ardından Irak'ın da Türk uçaklarına uyguladığı uçuş yasağı her iki ülke arasında krize neden oldu.Yaklaşık 2

Irak'la uçuş krizi aşıldı

Irak Ulusal Petrol Şirketi SOMO' nun, Türk şirketlerine olan borcu nedeniyle Türk şirketlerinin Irak'a ait uçaklara el koyma kararını aldırmasının ardından Irak'ın da Türk uçaklarına uyguladığı uçuş yasağı her iki ülke arasında krize neden oldu.

Yaklaşık 24 saattir süren krizin karşılıklı görüşmeler sonunda bu akşam saatlerinde çözülmesinin ardından Irak Hava Yolları’nın İstanbul-Necef, THY’nin İstanbul - Süleymaniye ve İstanbul- Erbil seferleri gecikmeli olarak yapılmaya başladı.

UÇUŞ YASAĞI BİR HAFTA SÜREYLE KALDIRILDI

Konuyla ilgili olarak Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yazılı olarak yaptığı açıklamada Iraklı yetkililerle yapılan görüşmeler sonunda Türk uçaklarına uygulanan uçuş yasağını bir hafta süreyle kaldırıldığını belirtti. Bakan Çağlayan’ın konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"4 firmamız 1990 yılından bu yana Irak devletinden alacağı olan 20 milyon dolara istinaden Mahkeme’den Irak Devletine ait menkul malların ve bu kapsamda Iraq Air Ways Havayollarına ait uçaklara haciz kararı almışlardı. Alınan bu karar üzerine Irak hükümeti Türk uçaklarının Irak’a uçmasına yasak getirmişti. Konuya ilişkin olarak 4 firmamızla sürekli temas halinde oldum.

Yaptığımız görüşmeler sonunda Irak Sivil Havacılık Otoritesi Türk uçaklarına uyguladığı iniş engelini 1 hafta süreyle kaldırdı. Bu gelişme üzerine her iki ülke uçakları da seferlerine başladı. Bakanlığım koordinatörlüğünde alacaklı olan Türk firmaları 1 hafta içinde Irak kamu kurumları ile bir araya gelerek, sorunun kökten çözümünü konuşacaklar. Bunun en kısa sürede her iki tarafında kabul edebileceği bir çözüme ulaşması için gereğini yapıyoruz."

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem