İnşaat işçilerinin dikkatine

 Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon İnşaatçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, 16 Aralık 2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik gereği 01.01.2012 tarihinden itibaren mesleki belgesi olmayanlar inşaatlarda çalışamayacakların

İnşaat işçilerinin dikkatine

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon İnşaatçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, 16 Aralık 2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik gereği 01.01.2012 tarihinden itibaren mesleki belgesi olmayanlar inşaatlarda çalışamayacaklarını söyledi.

Yönetmelik gereği 2012 yılı başından itibaren sıhhi tesisatçı, kalebodurcu, sıvacı, mermerci, demirci ve şapçı gibi işlerde inşaatlarda çalışanların yetki belgeli usta olması gerektiğini kaydeden Taflan “Yetki belgeli usta çalıştırılması zorunlu hale geliyor. Bu uygulama yürürlüğe girdiği tarihten itibaren inşaatlardaki işçilik ve kalite eskiye oranla daha iyi bir hal alacaktır. 01.01.2012 tarihinden itibaren mesleki belgesi olmayanlar inşaatlarda çalışamayacaklar” dedi.

Taflan, uygulamayı savunduklarını kaydederek “Burada ilgili kurumların denetimlerini yoğunlaştırmaları, kaçak işçi ve belgesiz işçi çalıştıranlara yaptırımların uygulanması en azından yapılabilecek imalatlara bir nebze çeki düzen getirecektir. Olaya diğer taraftan baktığımız zaman hiçbir mali kaydı, oda kaydı, belgesi olmayan kişiler mükellef olan işyeri sahibi esnaf ve sanatkarların alın terini gasp ettiği gibi kayıt dışı istihdama yol açmaktadır. Belgesi ve yetkisiz çırak, kalfa, usta çalıştırılmaması, hem yapılan işin sorumluluğu hem de güveni anlamında büyük ölçüde önem arz edecektir. Bugünkü şartlara baktığımız da eline keserini, çekicini, malasını, malzemesini alan herkes usta oluyor. Kalitesiz binaların ve işçiliklerin önüne geçebilmemiz açısından ilgili ve yetkili kurumlarca denetimlerin yapılması gerekmektedir. Ama ne yazık ki; bunlar bir doğal afet yaşadığımızda gündeme gelebiliyor. Gönül ister ki, yaşanacak olan doğal afetlere karşı hazırlıklı ve tedbirli olmamız gerekmektedir. Bu da kaliteli işçilik ve denetimler neticesinden yapılabilir” diye konuştu.

Ayhan Taflan, müteahhitlere de çağrıda bulunarak “Yetki belgesi ve mükellefiyeti olan kişilere işlerimizi yaptırdığımızda en azında bir hata bir arıza olduğunda kimlerle muhatap olabileceğimizi bilmeliyiz. Eline malzeme çantasını alan yetkisiz ve ehliyetsiz kişilerden kesinlikle uzak durmalıyız. Burada müteahhitlere düşen bir görev de çalıştırdıkları ustaları, kalfaları, çırakları bir an önce belgelendirme yoluna gitmeleri ve belgesiz, ehliyetsiz kişileri çalıştırmamalarıdır” ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler