İngiltere'den Türk'e vize kolaylığı!

İngiltere, Türk öğrenci ve akademisyenlere vize kolaylığı sağlayacak.

İngiltere'den Türk'e vize kolaylığı!

İngiltere Üniversiteler ve Bilim Bakanı David Willet, 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren Türk öğrenci ve akademisyenlere vize kolaylığı sağlanacağını söyledi.

İngiltere'nin Üniversitelerden ve Bilimden Sorumlu Devlet Bakanı David Willetts, ülkesindeki üniversiteler ile Türk üniversiteleri arasındaki işbirliğini artırmayı amaçladıklarını söyleyerek, "İngiliz üniversiteleri, Türkiye'de kampüs açabilir" dedi.

Willetts bugün başlayacağı Türkiye'ye ilk resmi ziyareti öncesi yaptığı açıklamada Ankara ve İstanbul temaslarının amacının, Türkiye'deki üniversiteler ve bilimle ilgili kuruluşlar ile İngiltere'dekiler arasında bağları güçlendirmek olduğunu söyledi.

Ziyaretine, İngiltere'deki farklı üniversitelerden çok sayıda temsilcinin eşlik ettiğini belirten Willetts, temasları çerçevesinde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'le görüşeceğini, ayrıca Bilkent Üniversitesi, ODTÜ ve TÜBİTAK'ta temaslarda bulunacağını kaydetti.

‘İNGİLİZ ÜNİVERSİTELERİNDE 4 BİN TÜRK ÖĞRENCİ VAR’

Türk-İngiliz ortak üniversitesinin açılması planlarının ne aşamada olduğuna ilişkin bir soru üzerine Willetts, "Bu konuya ilişkin son dönemde yeni bir gelişme olduğunu sanmıyorum. Türk muhatabımdan, bu konuyla hala ilgilenip ilgilenmediklerini öğrenmek için sabırsızlanıyorum" dedi.

Willetts, Türkiye'nin ekonomisinin ve nüfusunun çok hızlı büyüdüğünü ve ziyaretiyle amaçlanan bir diğer konunun da İngiliz üniversitelerinin Türkiye'deki akademik kuruluşlarla çalışma yollarının aranması olduğunu belirtti. David Willetts, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İngiltere'de yaklaşık 4 bin Türk öğrencinin üniversitelerde öğrenim gördüğünü tahmin ediyoruz. Ancak bu konuda rakamsal olarak bir kısıtlama yok, dolayısıyla İngiltere'de eğitim görmeye gelecek Türk öğrenci sayısında artış olabilir.

Ziyaretimde, İngiliz ve Türk üniversitelerinin nasıl birlikte çalışabileceğini, işbirliği yapabileceğini konuşacağız. Belki, ortak lisans dereceleri ya da lisansüstü dereceleri verilebilir. Böylece Türkiye'deki öğrencilerin, İngiltere'de kabul gören bir lisans derecesi almaları onlar için daha iyi olacaktır. Belki, İngiliz üniversiteleri Türkiye'de yeni kampüsler açabilir."

‘BURS İSTEYEN ÖĞRENCİLERE DAHA FAZLA YARDIM’

İngiltere'de herhangi bir üniversitede öğrenim görmek isteyen bir Türk öğrencinin, AB vatandaşı bir öğrenciden çok daha yüksek ücret ödemek zorunda kaldığının anımsatılması üzerine Willetts, bu konuda ziyareti sırasında Türk yetkililerin görüşleri olacaksa bu görüşleri dikkatle dinleyeceğini ifade etti.

Willetts, İngiltere'de üniversite harçlarının artırılmasının yurt dışından gelen öğrenci sayısında azalmaya neden olup olmadığının sorulması üzerine ise AB dışında ülkelerden gelen öğrenciler için her üniversitenin kendisinin öğrenim ücretini belirlediğine dikkati çekti. Willetts, "İngiliz üniversitelerine AB dışından talep hala büyüyor" dedi.

İngiltere'nin Türk öğrencilere üniversite eğitimi için burs imkanlarını artırma ihtimaline ilişkin ise Willetts, "British Council'ın Chevening bursuyla, Türk öğrencilere burs imkanları sağlamaya çalışıyoruz. Burs isteyen öğrencilere daha fazla yardım etmenin yollarını arayacağız" diye konuştu.

Türkiye'ye daha önce birkaç kez tatil için gittiğini söyleyen Willetts, İstanbul'u da birkaç kez ziyaret ettiğini ve İstanbul'un "dünyanın en harika şehirlerinden biri" olduğunu ifade etti.

Yüzmenin en sevdiği spor olduğunu anlatan Willetts, İstanbul Boğazı'nda bir gün yüzmenin hayali olduğunu sözlerine ekledi.

Muhafazakar Parti milletvekili, 56 yaşındaki David Willetts, Ankara'da bakanlarla yapacağı görüşmelerin yanı sıra İstanbul'da TÜSİAD ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nde temaslarda bulunacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem