İncirlik'teki nükleer bombalar yenileniyor!

    ABD’nin elindeki en eski tip nükleer bombalar olan B-61, modernize ediliyor    Hala hedefe paraşütle indirilen bombalara güdüm sistemi takıldı, emniyet mekanizmaları yenilendi    ABD’nin Türkiye’de bulunan B61 tipi bombalarının sayısı 60-70 civarındaA

İncirlik'teki nükleer bombalar yenileniyor!

    ABD’nin elindeki en eski tip nükleer bombalar olan B-61, modernize ediliyor
    Hala hedefe paraşütle indirilen bombalara güdüm sistemi takıldı, emniyet mekanizmaları yenilendi
    ABD’nin Türkiye’de bulunan B61 tipi bombalarının sayısı 60-70 civarında

Albuquerque Journal’ın haberine göre, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi’nde bir konuşma yapan ve ABD’nin nükleer cephaneliğini kontrol eden Stratejik Komutanlığı TRATCOM’un Komutanı General C. Robert Kehler, ABD’nin elindeki en eski tip nükleer bombalar olan B-61 nükleer bombalarının modernize edilmekte olduğunu bildirdi. Kehler, halen hedefe paraşütle indirilen bu bombalara güdüm sistemi takıldığını ve emniyet mekanizmalarının yenilendiğini kaydetti.

Nükleer bombalar konusunda rapor!

Bulletin of Atomic Scientists adlı dergi 2011 yılında Türkiye’de bulunan ABD’ye ait taktik nükleer bombalar konusunda bir rapor yayımladı ve Türkiye’nin 40 yılı aşkın süredir ABD’nin nükleer silahlarının bekçiliğini yaptığını ortaya koymuştu. Vatan Washington Temsilcisi o dönemde Robert S. Norris ve Hans M. Christensen imzasıyla yayınlanan raporu haberleştirmişti.

‘Çift kabiliyetli uçak’ yok

Raporda NATO antlaşması kapsamında Türkiye’de bulunan ABD’ye ait taktik nükleer bombaların envanteri sunuluyor ve Türkiye’nin bu bombaları kullanabilme kapasitesi kazanmaya hazırlandığı ifade ediliyordu. Tanır, rapordan hareketle ABD’nin Türkiye’de bulunan B61 tipi bombalarının sayısının 60-70 civarında olduğunu aktarıyordu. Türk Hava Kuvvetleri’nin bu bombaları taşıyabilecek “çift kabiliyetli” uçakları mevcut değil.

Ancak ABD’nin İncirlik’teki üssünde de B61 bombalarını atacak kabiliyette uçağının bulunmadığı biliniyor. Rapora göre geri kalan 10-20 adet B61 bombası, Türkiye’nin envanterinde bulunan F-16A/B tipi uçaklarla taşınabilecek şekilde dizayn edilmiş, fakat hali hazırda Türk jetlerinin bu bombaları atma becerisi bulunmuyor. Ancak rapor, 2015 yılı itibarıyla ABD’den alınacak 100 müşterek taarruz uçağının, bu bombaları taşıma ve atma becerisine sahip olacağını iddia ediyor.

400 bombadan 61’i İncirlik’te

ABD’nin elinde halen B-61 tipi 400 nükleer bomba bulunuyor. Bunlardan 61’i İncirlik’te tutuluyor. Bu bombaları taşıyabilecek Amerikan savaş uçakları Avrupa’daki üslerde konuşlu bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem