İmralı'ya savunma kalkanı geliyor

 Çok gizli yürütülen proje kapsamında Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Aselsan arasında imzalanan sözleşmenin ardından düğmeye basıldı. Devletin zirvesinden, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın çözüm sürecinde serbest bırakılacağı yönündeki spekülasyonlar

İmralı'ya savunma kalkanı geliyor

 

Çok gizli yürütülen proje kapsamında Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Aselsan arasında imzalanan sözleşmenin ardından düğmeye basıldı.
 
Devletin zirvesinden, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın çözüm sürecinde serbest bırakılacağı yönündeki spekülasyonları sona erdirecek kritik bir hamle geldi.
 
Öcalan’ın hükümlü bulunduğu İmralı Adası’na savunma kalkanı kurulmasına karar verildi. Çok gizli yürütülen proje kapsamında Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Aselsan arasında imzalanan sözleşmenin ardından düğmeye basıldı. Adaya, dev radar sistemleri, elektro optik kameralar ve kızılötesi görüntüleme sistemleri kurulacak. İmralı’ya yaklaşan su üstü ve su altı hedefler 24 saat anbean takip edilecek.
 
Ayrıca sistemin entegrasyonu ve yönetilmesi için de bir komuta kontrol merkezi tesis edilecek. Proje kapsamında adada insansız silah sistemlerinin kurulup kurulmayacağı ise net değil. Konuyla ilgili bilgi veren üst düzey bir askerî yetkili, “İmralı civarında kuş uçsa haberimiz olacak.” ifadelerini kullandı.
 
Aselsan tarafından üstlenilen projede adaya gözetleme ve radar sistemleri yerleştirilecek. Sistem genel itibarıyla deniz vasıtalarının tespit, teşhis, tanımlama ve izlenmesine yönelik fonksiyonları ile ‘tanımlanmış deniz resmi’nin oluşturulmasını sağlıyor. Kayıt, yeniden oynatma, simülasyon tabanlı eğitim gibi yetenekleri de bünyesinde bulunduruyor.
 
İmralı’ya yerleştirilecek radar, elektro optik kameralar ve kızılötesi görüntüleme sistemleri sayesinde, adaya yakalaşan deniz araçları kilometrelerce öteden görüntülenecek. Ayrıca denizin altından herhangi bir düşman unsur yaklaşması halinde de sistem alarm verecek. Kameralarda gece görüş özelliği de olacak. Böylece adanın etrafının 24 saat kesintisiz bir biçimde izlenmesi sağlanacak.
 
Terör örgütü lideri Öcalan’ın cezasını çektiği İmralı’da 500 civarında güvenlik görevlisi bulunuyor. Adada güvenliği, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü personeli, asker, polis ve jandarma birlikte sağlıyor.
 
Cep telefonlarının kullanılmadığı adada görevliler, yakınlarıyla ankesörlü telefonla iletişim kuruyor. İmralı’da sadece ada komutanının odasında sabit telefon olduğu kaydediliyor. Adada silahlı nöbetçilerin yanı sıra köpekli yaya devriyeleri de görev yapıyor. Ayrıca adanın etrafında Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı gemiler de düzenli olarak devriye geziyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler