“İlker Başbuğ’un bir saniye bile..."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğ hakkındaki kararıyla ilgili olarak, “İlker Başbuğ’un bir saniye bile cezaevinde tutulması çok ciddi sorun ve sonuçlara meydan açacaktır” dedi.MHP Genel Başkanı Bahçeli, eski Genelkurmay

“İlker Başbuğ’un bir saniye bile..."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğ hakkındaki kararıyla ilgili olarak, “İlker Başbuğ’un bir saniye bile cezaevinde tutulması çok ciddi sorun ve sonuçlara meydan açacaktır” dedi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararla ilgili açıklama yaptı.İlker Başbuğ’un Anayasa Mahkemesi’ne 22 Ocak 2014 tarihinde avukatı aracılığıyla yaptığı müracaatın dün itibariyle karara bağlandığını belirten Bahçeli, “Yüksek Mahkeme vardığı sonuçla Başbuğ’un kişi hak ve hürriyetlerinin ihlal edildiğine hükmetmiş ve tahliyesinin yolunu açmıştır. Bilindiği üzere ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ davasıyla birleştirilen ‘İnternet Andıcı’ davasının görülmesine 12 Eylül 2011 günü başlanmıştır. İnternet Andıcı davasına bakan Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talepleri doğrultusunda Sayın İlker Başbuğ İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmaya dahil edilmiştir ve de 6 Ocak 2012 tarihinde ‘terör örgütü yöneticisi olmak ve darbeye teşebbüs etmek’ iddialarından dolayı tutuklanmış, cezaevine konulmuştur. Türkiye’de ilk defa Genelkurmay Başkanlığı yapan bir kişi terör örgütü kurmak ve yönetmek iftirasının hedefi yapılmıştır" dedi.

"HALEN CEZAEVİNDEKİLER İÇİN DE BENZER YOL ÇALIŞTIRILMALI"

Bundan sonra Başbuğ’un bir saniye bile cezaevinde tutulmasının çok ciddi sorun ve sonuçlara meydan açacağını savunan Bahçeli, şöyle devam etti:

“Devamında hakkındaki iddialardan aklanması ve tam anlamıyla temize çıkması için yargılamanın Yüce Divan nezdinde yapılması sağlanmalıdır. Bu itibarla söz konusu şahıs hakkında lazım gelen tahliyenin derhal yapılması hem adaletin gereği hem de aziz milletimizin beklentisi olarak yorumlanmalıdır. Halen cezaevinde bulunan, uzun tutukluluk sürelerinin kurbanı olan ve Sayın Başbuğ’la aynı kaderi paylaşan mahkumiyet almış diğer kişiler için de benzer yol ve yöntem muhakkak ki çalıştırılmalıdır. Aziz milletimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne kumpas kuran, suç imal eden, darbeci yaftası vurarak itibar suikastı yapan faillerden hesap sorulmasını ve kimliklerinin ifşasını beklemektedir.”

"BAŞBUĞ'A YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI" 2. SAYFADA

 

BAŞBUĞ'A YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI

Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında 26 ay sonra tahliye kararı verildi. İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi Başbuğ hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) İlker Başbuğ’a tahliye yolunu açan kararının eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un avukatı dün davanın görüldüğü İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye dilekçesi vermişti. Avukat İlkay Sezer, bugün ise Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek, Başbuğ’un tahliyesini talep etti.

Talebi değerlendiren İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi kararını akşam 17.00’den sonra açıkladı. Mahkeme Başkanı Münevver Aksünger, hakimler Sabri İge ve Celal Koç’tan oluşan heyet, Başbuğ’un hükümeti yılmaya teşebbüs suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığını belirterek davanın gerekçeli kararının ise henüz yazılmadığını belirtti.

AYM’nin Başbuğ ile ilgili kararına da yer veren İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, karar gerekçesinde, "Anayasa Mahkemesi’nin kararında, sanığın yargılandığı dava dosyasındaki mahkumiyet kararının gerekçesinin yasal süre içinde dava dosyasına konulmaması nedeniyle tahliye talebi hakkında karar verilmemesi, şikayetlerinin kabul edilebilir olduğuna ayrıca özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının mahkemesince etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememesi nedeniyle ’kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’ kapsamında Anayasa’nın 19/8. maddesinin ihlal edildiğine karar verilmiştir" ifadelerini kullandı.

Mahkeme kararına, "Koruma önlemlerinden olan tutuklama, AYM kararında ihlal edildiği belirtilen kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı kapsamında kalmaktadır. İncelenen evrakta kısa kararın 5 Ağustos 2013 günü verildiği ve bugüne kadar gerekçeli kararın yazılmamış olduğu anlaşılmaktadır" ifadeleriyle devam etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem