İlk Türk savaş gemisi denizde

Milli Gemi (MİLGEM) projesinin ikinci gemisi 'Büyükada'nın da ilk kaynağı yapıldı. Pendik'teki İstanbul Tersane Komutanlığı'nda gerçekleştirilen törene TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, Milli

İlk Türk savaş gemisi denizde

Milli Gemi (MİLGEM) projesinin ikinci gemisi 'Büyükada'nın da ilk kaynağı yapıldı. Pendik'teki İstanbul Tersane Komutanlığı'nda gerçekleştirilen törene TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve kuvvet komutanları katıldı.

ABD'de olduğu için gelemeyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise mesaj gönderdi. İlk Türk korveti Heybeliada'nın denize indirilmesinden büyük gurur duyduğunu belirten Gül, törene çok arzu ettiği halde katılamadığını kaydetti.

Başbakan Erdoğan ise törende yaptığı konuşmada dünyada söz sahibi olmanın yolunun denizcilikte söz sahibi olmaktan geçtiğini belirtti. Türkiye'nin kıyısı bulunan denizlerdeki gelişmelerin, Türkiye'nin milli menfaatlerinin korunmasında deniz gücünün önemini açık bir biçimde ortaya koyduğuna işaret eden Erdoğan, "Denizlerimizde istediğimiz etkinlikte söz sahibi olabilmemiz için askerî gemi inşaatlarına ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

Erdoğan, 2002 yılında dünya ölçeğinde 23. sırada olan gemi inşa sanayisinin Güney Kore, Japonya ve Çin'in ardından 4. sıraya yükseldiğini söyledi. Erdoğan, "Türk milleti olarak sadece teknik altyapı değil, insan gücü bakımından da sahip olduğumuz potansiyelle denizcilikte bir dünya markası olma yolunda ilerliyoruz." dedi. 470 yıl önce güçlü donanmalara karşı Türk ordusunun elde ettiği Preveze Zaferi'nin yıldönümü olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Ülkemize hizmet vermiş bütün denizcilerimizi şükranla yad ediyorum." ifadesini kullandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, projenin stratejik önemi olduğuna dikkat çekti. Başbuğ, "Türkiye'nin hayati çıkarlarını barındıran çevre denizlerinin güvenliğini sağlayabilmesi, tehditlerle başa çıkabilmesi için güçlü bir deniz kuvvetine sahip olması, bundan sonra da vazgeçilmez bir zorunluluktur.'' dedi. Başbuğ, Türkiye'yi çevreleyen Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in, Türkiye'nin güvenlik ve refahı ile doğrudan bağı olduğunu belirtirken İstanbul ile Çanakkale boğazlarının Türkiye'yi asırlar boyu jeopolitik bir çekim merkezi yaptığını vurguladı.

Konuşmaların ardından, TBMM Başkanı Toptan, MİLGEM Projesi kapsamında inşa edilen Büyükada'nın ilk kaynağını yaptı. Ardından Amerika'da yapımı tamamlanan TGC İnebolu römorkör gemisinin sancak teslim töreni düzenlendi. Heybeliada ve mayın avlama gemisi Akçay'ın denize indirilmesi işlemini ise Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un eşi Sevil Başbuğ gerçekleştirdi.

Törenin ardından Oramiral Metin Ataç, protokolde bulunanlara gemi maketi hediye etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler