Hükümetten 1 Mayıs açıklaması

Türkiye'deki 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin bugün hükümetten ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan geldi. Bozdağ, Ankara Palas'ta katıldığı III. Uluslararası Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Forumu öncesinde gazetecilere, 1 Mayıs kutlamaların

Hükümetten 1 Mayıs açıklaması

Türkiye'deki 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin bugün hükümetten ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan geldi. Bozdağ, Ankara Palas'ta katıldığı III. Uluslararası Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Forumu öncesinde gazetecilere, 1 Mayıs kutlamalarını değerlendirdi. 1 Mayıs'ı bayram ve resmi tatil ilan eden, Taksim'i önceki yıllarda kutlamalar için açan iktidarın AK Parti hükümeti olduğunu vurgulayan Bozdağ, DİSK'in Taksim ısrarını 'ideolojik ısrar' olarak değerlendirdi.

Bekir Bozdağ, kendisine yöneltilen soruya cevaben, "1 Mayıs'a ilişkin geçmişte yaşanan olaylardan dolayı uzunca bir süre 1 Mayıs kutlamalarına Taksim Meydanı kapatıldı biliyorsunuz. Kapatan da CHP oldu. Onların iktidarında 1 Mayıs kapandı, yıllarca 1 Mayıs'ın tatil yapılması, bayram ilan edilmesi, Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına açılması Türkiye'de konuşuldu. CHP iktidar oldu, SHP yoluyla tekrar iktidara geldi, sonra CHP oldu, sonra DSP oldu, her zaman iktidarda oldu. Baktığınız zaman 1 Mayıs'ı tatil ve bayram ilan eden kanunu AK Parti hükümetleri çıkardı.
 
1 Mayıs'ın bayram olarak ilanını hükümetimiz yaptı. Arkasından Taksim kutlamalarına 1 Mayıs kutlamalarına Taksim Meydanı'nı açan kararı da hükümetimiz imzaladı biliyorsunuz. Geçtiğimiz yıllarda 1 Mayıs Taksim'de kutlandı. Bu konuda teşekkürü hak edecek adımları atan iktidar biziz, CHP değil. CHP, bugüne kadar işçiler üzerinden sürekli bir istismar siyasetini ortaya koymuştur, bugün de başka bir istismar boyutu içerisindedir. Ama samimi olarak işçilerin hakkını hukukunu koruyan adımları hükümetimiz attı. Hem Taksim Meydanı'nı 1 Mayıs kutlamalarına açtık hem de 1 Mayıs'ı bayram ilan eden kanuni düzenlemeyi yaptık." dedi.
 
Şu anda Taksim'de büyük bir çalışmanın devam ettiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Topçu Kışlası'nın olduğu alanda inşaat devam ediyor. Alan trafiğe de önemli ölçüde kapanmış durumda. İnşaatın devam ettiği, pek çok tehlikenin olduğu bir yerde 1 Mayıs kutlamalarının yapılması kutlama yapanlar için de sıkıntı doğuracak niteliktedir. Onun için bu sene 1 Mayıs kutlamalarının başka yerde yapılması, Taksim Anıtı'na çelenk koyulacaksa basın açıklaması yapılacaksa zaten bu konuda gereken izinler verildi." diye konuştu.
 
Tüm bunlara rağmen, oradaki inşaat çalışmalarına rağmen, kutlama yapacak olan kişilerin bu inşaat nedeniyle güvenlik açısından yaşayabilecekleri sorunlara rağmen, burada fiili bir imkansızlık olmasına rağmen Taksim'de böyle bir kutlama yapma ısrarı olduğunu belirten Bozdağ, şöyle devam etti:
 
"DİSK'in ısrarı ideolojik bir ısrar, işçi hakkından öte. Yıllardır aynı ideolojik yapı içerisinde hareket ediyor. Halbuki samimi olarak hükümetimiz gerekli kolaylığı göstermiştir, gerekli anlayışı göstermiştir. Bu noktada istedikleri alanda kutlamaları için kendilerine izinler verilmiştir. Ama maalesef kurallara uymak yerine uymamayı tercih etmişlerdir. Türkiye bir hukuk devleti, kurallar var. Bu kurallar hepimizi bağlar. Ben kanunu, kuralı tanımıyorum derseniz orada bir hukuk devletinden bahsedemeyiz. Kurallara uymak milletvekillerinin de görevi, işçilerin de görevi, siyasilerin de görevi, vekillerin de görevi. Bu ülkede yaşayan herkesin vazifesi kurallara uymaktır. Kurallara uyulmasını istemek de tabi kuralları uygulayanların vazifesidir." şeklinde konuştu.
 
KILIÇDAROĞLU'NDAN KINAMA
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü dolayısıyla İstanbul'da yaşanan olayları kınadı.
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Yaşamları boyunca emeği, örgütlülüğü, demokrasiyi, Cumhuriyeti, bağımsızlığı, özgürlüğü ve barışı savunan emekçilerin, işçilerin bayramını kutladığını belirten Kılıçdaroğlu, bugün Anayasa'nın temel hak ve özgürlüklerle ilgili hükümlerinden biri olan gösteri ve yürüyüş hakkının ihlal edildiğini belirterek, ileri demokrasi diye diye demokrasinin katledildiğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu, 1 Mayıs Emek ve Danışma Günü dolayısıyla İstanbul'da yaşanan olayları da kınadı. Taksim'den uzakta CHP Genel Başkan yardımcıları, milletvekilleri, aydınları, işçileri ve halkı gazlatan, coplatan, tüm ulaşım yollarını kesen AK Parti hükümetini kınadığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem