Hrant Dink'in eşi kimi suçladı?

Uğradığı saldırı sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Türkiye'yi suçlayarak, "Yalan rapor hazırlamakta Türkiye'den daha usta bir ülke yok" dedi. Korkular, ötekiye olan öfke, kıskançlık, nefret ve ön yargıların

Hrant Dink'in eşi kimi suçladı?

Uğradığı saldırı sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Türkiye'yi suçlayarak, "Yalan rapor hazırlamakta Türkiye'den daha usta bir ülke yok" dedi. Korkular, ötekiye olan öfke, kıskançlık, nefret ve ön yargıların her zaman insanları küçülttüğünü belirten Dink, "Milli Eğitim Ermenice kitap bastı ama Ali topu Agop'a atamadı" diye konuştu.

Barış Girişimi tarafından düzenlenen 'Barışı Kurmak' isimli konferans, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde devam etti. Konferansın bugünkü açılış konuşmasını, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink yaptı. Rakel Dink konuşmasında Türkçe'nin yanı sıra, Kürtçe ve Ermenice'ye de yer verdi. Hak ihlalleri ve ırkçı politikalar yaşandığını öne süren Rakel Dink, "19 Ocak'ta Agos'un önünde yerde isimsiz bir not buldum. 'Başörtülü bir Kürt kadınıyım ve her şekilde baskıya uğruyorum' diye yazmıştı. Ben de Ermeni'yim, hem ermeni kimliğimle hem de Hıristiyan kimliğimle baskıya uğruyorum. Babam 40 yıl kendi yaşadığı topraklar yüzünden mahkemelere gidip geldi. Ama davalar hala bitmedi. Milli Eğitim Ermenice kitap bastı ama Ali topu Agop'a atamadı. Kürtçe dili bariz siyasi yasaklı. Hıristiyan olmak ayrı bir baskı konusu. Ayrımcılık ve ötekileştirme devam ediyor" dedi.

Rakel Dink, yaşanan sorunlardan ders çıkarılması gerektiğini ifade ederek, "Ülkede yaşananların tamamını herkes biliyor ancak kimse hiç bir şey yapmıyor. Herkes her şeyi biliyor sosyal yaşamda zaten bu yaşanmışlıklar sizi içeri itiyorlar. Bir kişi çıktıysa o da eşimdi, onu da kaldırdılar. Bu ayrımcılık, zulüm dolu söylemler, plan ve projeler nasıl olacak. Tabi ki yaşam sorunlar dizisinden oluşur. Bir sorunu çözeriz başka bir sorun çıkar. Önemli olan o sorunlardan nasıl çıktığımız ve ne öğrendiğimiz. Bir sürü sorun yaşandı ama bu ülke ne ders çıkaracak. Herkes yaşayamıyor bu ülkede maalesef. Korkular, ötekiye olan öfke, kıskançlık, nefret, ön yargılar her zaman bizi biraz daha küçültüyor aslında. Bizi hem yaratandan hem de özümüzden uzaklaştırıyor. Kendimize sunduğumuz yalanlarla maalesef günden güne kendimizi de etrafımızı da zehirliyoruz" diye konuştu.

Barışın ve toplumsal huzurun yegane yolunun yüzleşmek olduğunu belirten Rakel Dink,

konuşmasının bir bölümünü Kürtçe sürdürdü. Dink, Kürtçe yaptığı konuşmasında, değişim olmadan olgunlaşma yaşanamayacağını söyledi. Öldürülen eşi Hrant Dink'in, Türkler ve Ermeniler için 'ikiz ruhlar' benzetmesinde bulunduğunu hatırlatan Rakel Dink, "Biri ameliyat masasındayken öteki acı çekiyordu. 6-7 Eylül'ü herkes biliyor. Varlık vergisini herkes biliyor. İnkar da edilmiyor ama kimse kalkıp bir sorumluluk alıp, bunu yaptık özür dileriz demiyor. Bu denmedikçe düzelmez biliyor musunuz. Çünkü her şey tekrarlanıyor. Daha son günlerde gazetelerde, hayata dönüş operasyonu yazıldı. Her şey ortada, kanıtlar da var. Ama kimsenin bir şey yaptığı yok. Yalan rapor yazmakta daha usta bir ülke yoktur bu ülkeden. Kalkıp bu operasyondan dolayı özür dileriz demedi kimse" açıklamasında bulundu.

Rakel Dink, geciken cezaların suç işlemeyi cazip hale getireceğini savundu. Adalet olmadan barışın da olmayacağını ifade eden Dink, "Adalet suçluyu cezalandırmak kadar haklıya da hakkını iade etmektir. Ülkemizde tecavüzcüleri katilleri görüyoruz. Sosyal demokrat hukuk devletiyim diye övünme bari. O yakılan yıkılan yerlerdeki çocukların yıkımlarını ancak sevgi düzeltebilir. Cenazeden sonra bana dediler ki, senden öfke, nefret, küfür bekliyorduk. Ben onu yapsam yapanların beklentilerini karşılamış olurdum

Onlardan ne farkım olurdu. Farkı nasıl yaratacağız. Yolu nasıl sevgi yolu yapacağız? Ne mutlu barışı sağlayanlara" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler