Hopa davası yarın başlıyor!

Hopa'da çıkan olaylarla ilgili, Ankara'da düzenlenen gösterilere dair başlatılan soruşturma kapsamında, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce haklarında dava açılan 28 kişinin yargılanmasına yarın başlanacak.Duruşma, Ankara 11. Ağır Ceza Ma

Hopa davası yarın başlıyor!

Hopa'da çıkan olaylarla ilgili, Ankara'da düzenlenen gösterilere dair başlatılan soruşturma kapsamında, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce haklarında dava açılan 28 kişinin yargılanmasına yarın başlanacak.

Duruşma, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 10.00'da başlayacak.

Başsavcıvekilliğince hazırlanan iddianamede, sanıkların, ''silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütünün propagandasını yapmak, görevli memuru kasten yaralama, kamu malına zarar verme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, kamu görevlisine karşı görevini yaptırmamak için direnme ve 6136 sayılı yasaya muhalefet'' suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

İDDİANAMEDEN...

İddianamede, AK Parti'nin 31 Mayıs 2011'de Artvin'in Hopa ilçesinde düzenlediği mitingde, AK Parti seçim otobüsüne sol görüşlü kişilerin saldırması sonucunda bir polis memurunun ağır yaralandığı, olaylara müdahale sırasında Metin Lokumcu'nun da kalp krizi neticesinde vefat ettiği kaydedilmişti.

Ankara'da bu olayı protesto etmek için, Sakarya Caddesi'nden AK Parti İl Başkanlığına yürümek isteyen gruba, çeşitli marjinal sol gruplar ile terör örgütleri adına faaliyette bulunan oluşumların içerisinde yer alan kişilerin de katıldığı ifade edilen iddianamede, grubun ''kanunsuz olarak'' yürüyüşe geçmesinin ardından, bazı kişilerin, yüzlerini kapatarak, slogan attığı, herhangi bir basın açıklaması yapmadan, tedbir alan güvenlik güçlerine ve araçlarına taş ve sopalarla saldırdığı belirtilmişti.

Tüm ikaz ve uyarılara rağmen, grubun güvenlik güçlerine taş ve sopalarla saldırmaya devam etmesi üzerine, kolluk görevlilerinin gaz kullanarak olaya müdahale ettiği, ardından gruptan bazı kişilerin çeşitli yerlere doğru kaçtığı kaydedilen iddianamede, bir süre sonra Ziya Gökalp Caddesi, Kızılay kavşağı ve YKM önünde toplanmaya başlayan şahıslardan yüzleri kapalı, taş ve sopaları bulunan yaklaşık 200 kişinin cadde ve kavşağı trafiğe kapatarak, buralardaki resmi polis araçlarına ve çevredeki binalara zarar verdiği, bazı polis memurlarını yaraladığı ifade edilmişti.

Kolluk görevlilerinin müdahalesi sonucunda, grup içindeki bazı kişilerin ÖDP binasına girdiği, bazılarının Kumrular Caddesi'ne doğru kaçtığı, bazı eylemcilerin ise Güvenpark'ta toplanarak slogan attığı belirtilen iddianamede, ''şüphelilerin gözaltına alınmaları üzerine, çeşitli terör örgütleri adına yayın yapan internet sitelerinde'' yer alan haberlerin çıktılarının da soruşturma dosyasına konulduğu kaydedilmişti.

ÖRGÜT ÜYELİĞİ

İddianamede bazı sanıkların üye ve yönetici olarak görev yaptığı Halkevleri ile Öğrenci Kolektiflerinin, ülke gündemine ilişkin konular ile THKP/C terör örgütü kurucusu Mahir Çayan başta olmak üzere, sol terör örgütü kurucularının ve THKP/C içinde faaliyet gösterirken ölen örgüt mensuplarının ölüm yıl dönümlerinde basın açıklaması, yürüyüş, açık hava toplantısı, mezar anması gibi eylem ve etkinlik gerçekleştirdiği ifade edilerek, ''Bahse konu oluşumların, legal görünüm altında gerçekleştirmiş oldukları basın açıklaması, yürüyüş, açık hava toplantısı gibi eylem ve etkinliklerde şiddete başvurarak, kamu malına zarar verdikleri, işgal eylemi yaptıkları ve güvenlik güçlerine saldırmak suretiyle kamuoyunda korku, endişe veya panik yaratarak, Devrimci Gençlik terör örgütünün amacı, ideolojisi ve stratejisi doğrultusunda faaliyet gösterdikleri anlaşılmaktadır'' ifadesi kullanılmıştı.

''THKP/C Devrimci Yol Devrimci Gençlik'' örgütünün terör örgütü olduğu konusunda şüphe bulunmadığı ifade edilen iddianamede, sanıkların, ''terör örgütlerinin ideolojileri doğrultusunda, terörün tanımında yer alan şiddet eylemleri içerisinde yer aldıkları, eylemlerinin süreklilik ve çeşitlilik arz ettiği'' belirtilmişti.

İddianamede, ''sanıkların, yasa dışı THKP/C Devrimci Yol Devrimci Gençlik isimli silahlı terör örgütünün bilgi ve istemi içinde, örgüt adına suç işleyerek, örgüt üyesi oldukları kanaatine varıldığı'' bildirilmişti. 

CHPLİLER DAVAYI İZLEYECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Hopa davası duruşmasını milletvekili arkadaşlarıyla birlikte izleyeceklerini belirterek, ''hak mücadeleleri yargılanamaz diyenleri, demokrasi ve özgürlük isteyenleri yalnız bırakmayacaklarını'' belirtti.

Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, Hopa davasının yarın yapılacak ilk duruşması için Ankara Adliyesinde olacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Hak mücadeleleri yargılanamaz diyenleri, demokrasi ve özgürlük isteyenleri yalnız bırakmayacağız. Biliyoruz ve görüyoruz ki, AKP kendisine muhalif hiçbir protestoyu cezasız bırakmıyor. AKP ülkede demokrasinin, özgürlüklerin ve hakların kullanılmasına izin vermiyor. Bugün ülke açık bir cezaevine dönüştürülmüş durumdadır.

Hopa davası herkes için büyük bir vicdan sınavıdır. Gencecik insanları, protesto ediyor diye aylarca cezaevlerinde tutmak bu yüzyılın mantığının kabul edeceği bir durum değildir. AKP'nin nasıl bir zihniyete sahip olduğu artık herkesin malumu olmuştur. Hopa davası sıradan bir dava ve yargılanma değildir. Çünkü bu davada en temel insan hakkı yargılanmaktadır. Kimse bu insanlık ayıbına seyirci kalmamalıdır.''

İMZALAR ÇELİK'E VERİLDİ

CHP milletvekilleri, Hopa davasından tutuklu bulunanların serbest bırakılması için toplanan imzaları, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e iletti.

CHP milletvekilleri, toplanan imzaları öğrencilerden teslim aldı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, beraberinde milletvekilleriyle TBMM Başkanı Çiçek'i ziyaret etti. Milletvekilleri, Çiçek'e aralarında Tanal, Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'ın da imzası bulunan dilekçeleri sundu.

TBMM Başkanlığına başlıklı dilekçede, Hopa'daki olaylarda öğretmen Metin Lokumcu'nun kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği, Lokumcu'nun ölümünün tüm Türkiye'de protesto edildiği anımsatıldı. Hopa'da ve sonrasında Ankara'da başlatılan operasyonlar sonucunda gözaltına alınanlardan Hopa'da 7, Ankara'da 23 kişinin halen tutuklu olduğu ifade edildi.

Ankara'daki Hopa tutuklularının davasının yarın Ankara Adliyesi'nde görüleceği hatırlatılan dilekçede, ''Hukuksuz uygulamalara son verilmesi, özel yetkili mahkemelerin kapatılması, Hopa davasında tutuklananların hemen serbest bırakılması, Metin Lokumcu'nun ölümünden sorumlu olan polislerin adil bir şekilde yargılanmasını talep ediyoruz'' denildi.

ADLİYE ÖNÜNDE SAÇ KESME EYLEMİ

Hopa olaylarını protesto eylemi için saç kestirdikleri için tutuklandığı öne sürülen eylemcilere destek vermek isteyen aşırı sol görüşlü bir grup, aynı eylemi Bursa adliyesi önünde gerçekleştirdi.

Bursa Adliye Sarayı önündeki protesto eyleminde Bursa Halk Evleri üyeleri saçlarını kestirdiler. Halk Evleri üyesi Nergiz Şimşek, arkadaşlarının örgüt üyesi oldukları ve tanınmamak için saçlarını kestikleri iddiasıyla gözaltına alındığını, bu durumu protesto ettiklerini söyledi. 

Şimşek, "Bu olayı protesto etmek ve o arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu göstermek amacıyla burada toplandık. Öğrencilerin evlerindeki meyve bıçağı, her yayın evinde bulunabilecek çeşitli kitaplar ile çizgi film CD'leri suç unsuru sayıldı. Madem bunların evlerimizde bulunması, saç kestirmek suç, o zaman bizde bu suçları işlediğimizi göstermek istiyoruz. Bizler de kitap okuyoruz, bizler de saçlarımızı kestiriyoruz. O zaman bizi de tutuklasınlar" dedi.

Yağmur altındaki açıklamanın ardından Halkevleri üyeleri saçlarını keserek arkadaşlarına destek oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem