Hizbullah'ın beyin takımı serbest!

Yılbaşında yürürlüğe giren CMK’nın 102 maddesiyle başlayan tutukluluk süreleriyle ilgili tartışma dün sona erdi. Yargıtay, sürenin Anayasal düzene karşı suçlar ile terör suçlarında 10 yıl olarak uygulanacağına karar verdi.Domuz bağı kullanarak işledikleri

Hizbullah'ın beyin takımı serbest!

Yılbaşında yürürlüğe giren CMK’nın 102 maddesiyle başlayan tutukluluk süreleriyle ilgili tartışma dün sona erdi. Yargıtay, sürenin Anayasal düzene karşı suçlar ile terör suçlarında 10 yıl olarak uygulanacağına karar verdi.

Domuz bağı kullanarak işledikleri cinayetlerle gündeme gelen Hizbullah sanıklarının yargılandığı dava 10 yılda bitirilmediği için, 188 cinayetle suçlanan yakın tarihin en kanlı örgütüne üye 17 sanık serbest bırakıldı

Hizbullah Ana Davası olarak bilinen Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava Hizbullah’ın lideri Hüseyin Velioğlu’nun 17 Ocak 2000’de İstanbul Beykoz’da çıkan çatışmada ölü ele geçirilmesinin ardından başlatılan operasyonlarda yakalananları kapsıyordu. Hizbullah’ın çoğu üst düzey sorumlularının da aralarında bulunduğu 31 sanıklı davada gerekçeli karar 2010 yılının Mart ayında tamamlanmıştı. Davada 16 sanığa “Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs” etmek suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet verilmiş ancak iyi halleri gerekçe gösterilerek bu ceza müebbet hapis cezasına çevrilmişti.

15’i müebbet hapis cezası almıştı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 10 yılı aşkın süredir devam eden bu davanın tutuklu sanıklarından 17’sinin tahliyesine karar verdi. Tahliye edilen sanıklardan Edip Gümüş, Cemal Tutar, Fuat Balcı, Abdulkerim Kaya, Mehmet Varol, Mustafa İpek, Mahmut Demir, Kemal Gülşen, Sinan Yakut, Yusuf Beğiç, Mehmet Veysi Özel, Rifat Demir, Mehmet Beşir Acar, Mehmet Tahir Ak ve Mehmet Garip Özer, müebbet hapis cezası almıştı. Tahliye edilen sanıklardan Yunus Avcı 14 yıl, İsmail Kınay ise 10 yıl hapse mahkum edilmişti.

Yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol

Heyet ayrıca bu kişilerin CMK’nın ilgili maddeleri gereğince yurt dışına çıkmalarının yasaklanmasına, adreslerine en yakın polis ya da jandarma karakoluna her gün düzenli biçimde başvuruda bulunmalarına ve bu kişilerin adli kontrol altına alınmalarına oy birliği ile karar verdi.

Ergenekon, KCK, PKK, Hizbullah aynı kefede 9. Ceza Dairesi’nin bu kararıyla Ergenekon, KCK gibi davaların yanı sıra PKK, Hizbullah, DHKP-C gibi örgüt suçlarından yargılananlar için azami tutukluluk süresi 10 yıl olacak. Hrant Dink cinayeti, Malatya Zirve Yayınevi katliamı gibi dosyaların sanıkları ise mahkemelerin suçlarını terör suçu kapmasında görmesi halinde aynı süreye tabi olacaklar.

Özel yetkililerde mafyaya 5 yıl kıyağı

Bu arada özel yetkili mahkemelerde yargılanan örgütlü uyuşturucu kaçakçılığı (mafya) suçlarında ise azami tutukluluk süresi, devlete karşı işlenen suçlardan farklı olarak 10 yıl değil, 5 yıl olarak hesaplandı. Bu davalara bakan Yargıtay 10. Ceza Dairesi, dün tutuklulukta 5 yılını dolduran 6 uyuşturucu kaçakçılığı sanığını tahliye etti.

Askeri kanat sorumlusu

CEMAL TUTAR

Örgütün üst düzey yöneticisiydi. Beykoz’da örgüt lideri Hüseyin Velioğlu’nun öldürüldüğü baskında yakalanmıştı. 98 ayrı eylemde 73 kişinin ölümünden sorumlu olduğu gerekçesiyle cezalandırılması istenmişti. 10 yıldır tutukluydu.

42 cinayetle suçlandı

EDİP GÜMÜŞ

Beykoz’daki operasyonda yakalandı. 35 ayrı eylemde 42 kişinin ölümünden sorumlu tutulmuştu. 10 yıldır tutukluydu. 1994 yılında 12 PKK’lının öldürüldüğü büyük eylemi organize ettiği ve yakalandıktan sonra itirafçı olduğu öne sürülmüştü.

Hizbullah’ın tetikçisi

RIFAT DEMİR

Hizbullah’ın tetikçilerinden olduğu öne sürüldü. 2001 yılında yakalanmıştı. Aldığı emirler doğrultusunda karışıtğı eylemlerde 24 kişiyi öldürüdğü iddia edilmişti. Demir’de dün Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nin veridği kararla tahliye edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem