Hekiminin bile kart limiti 1000 liraya inecek!

Kredi kartında bin lira limiti konfeksiyoncudan lokantacıya, kasaptan diş hekimine kadar 23 meslek grubunun kart limitini bin liraya indirebilecek. Çünkü bu meslek grupları Maliye'ye aylık bin liradan daha az kazandıklarını beyan ettiler Bankacılık Düzenl

Hekiminin bile kart limiti 1000 liraya inecek!
Kredi kartında bin lira limiti konfeksiyoncudan lokantacıya, kasaptan diş hekimine kadar 23 meslek grubunun kart limitini bin liraya indirebilecek. Çünkü bu meslek grupları Maliye'ye aylık bin liradan daha az kazandıklarını beyan ettiler
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun aldığı gelirini belgeleyemeyenler ile bin liranın altında gelir elde edenlerin kredi kartı limitini bin lira ile sınırlayan karar olduğu gibi yürürlüğe girerse konfeksiyoncudan mobilyacıya oradan diş hekimine kadar bir çok serbest meslek erbabı bu düzenlemeden etkilenecek. Çünkü bu meslek sahipleri Gelir İdaresi Başkanlığı'nın istatistiklerine göre aylık bin liradan daha az gelir elde ettiğini beyan ediyor. Örneğin lokantacılar aylık 366, kasaplar 640, konfeksiyoncular 834, diş hekimleri ise 983 lira gelir elde ettiğini beyan ederek bu tutar üzerinden vergi ödüyor. Kredi kartı limiti vergi levhası üzerinden belirlendiği için bu kişilerin kart limiti eğer başkaca gelirleri yoksa bin lira ile sınırlanabilecek.
 
BANKALARIN KARI 600 MİLYON LİRA DÜŞECEK
Düzenlemede eksik olan yön ise şimdiye kadar bir kaç bankadan kredi kartı olan vatandaşların limiti bin liraya inerken hangi bankanın limitini kısacağınını belli olmaması. Bankaların kendi limitini kısmaya yanaşmayıp bunu diğer bankadan beklemesi sonucuyla karşılaşılabilecek. Ancak düzenleme eğer yasalaşırsa bankaların kısılan 4 milyar liralık limit ve sermaye yeterliliği ile ilgili düzenlemeler nedeniyle yaklaşık 600 milyon liralık bir kar kaybı olduğu hesaplanıyor. Bankalar ödenemeyen kredi kartlarından aylık yüzde 2.2 faiz alırken yıllık tutar yüzde 30'lara kadar çıkıyor. Oysa banka kredi kartı yerine başka bir kredi vermeye kalktığında en iyi ihtimale yüzde 15 faizle kredi verebiliyor.
 
9,6 milyon işsiz ordusunun 4 milyarlık limiti kısılacak
 
Kararın en fazla etkileyeceği kesim ise kuşkusuz kayıtdışı çalışanlar olacak. Türkiye İstatistik Kurumu'nun rakamlarına göre Türkiyede istihdam edilen 17,8 milyon erkeğin yüzde 31'i (5,5 milyonu), 7,8 milyon kadının da yüzde 52,6'sı (4,1 milyonu) herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı değil. Yani toplam 9,6 milyon kişi kayıtsız çalışıyor. Bankacılar bu vatandaşların yaklaşık yarısında kredi kartı bulunduğunu ve ortalama kart limitinin 2 bin lira olduğunu belitiliyor. Şimdi BDDK'nın aldığı kararla 4 milyon kişi ancak bin liralık kredi kartı kullanabilecek. Diğer bir değişle 4 milyon kişinin biner liralık limiti kısılacak . Toplamda kart limiti 4 milyar liralık limit ortadan kalkacak.
 
HİSSELERİ DÜŞÜRDÜ
 
Bankaların hisseleri de dün global piyasalarda bol para döneminin sonuna geliniyor olma ihtimalinin yarattığı endişenin yanı sıra BDDK'nın düzenlemesi ile büyük düşüşler yaşadı. Özellikle kredi kartı alanında etkin olan Akbank hisseleri yüzde 4,57, Garanti Bankası hisseleri ise yüzde 4,48 değer yitirdi. Yapı Kredi bankası hissesi de yüzde 2,89 düştü. Banka hisselerindeki satış ile bankacılık hisseleri de yüzde 3.48'lik kan kaybına uğradı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler