Havaların ısınması balıkçıları vurdu

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, hamsi avının kısa sürmesi, hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyir etmesi yüzünden beklenen avcılığın olmadığını belirterek çoğu teknenin yavaş yavaş paydos etmeye başladığını s

Havaların ısınması balıkçıları vurdu
Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, hamsi avının kısa sürmesi, hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyir etmesi yüzünden beklenen avcılığın olmadığını belirterek çoğu teknenin yavaş yavaş paydos etmeye başladığını söyledi. 
 
Hamsinin Türk kara sularında fazla durmaması, göçünü erken tamamlaması gibi etkenlerin balıkçıyı olumsuz olarak etkilediğini kaydeden Mutlu, “Eskiden hamsiyi neredeyse sezon sonuna kadar avlardık. Şimdi ise ancak 3 ay kadar sürede avlanıyor. Nedenlerinin başında mevsimsel faktörleri sayabiliriz. Geçen sezon Ekim ayında avlanan hamsi bu yıl Eylül'ün ilk haftasında avlanmaya başladı. Son günler itibariyle baktığımızda mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık var. Benim kendi kanımca iklimsel olarak doğada bir değişiklik var. Bu iklimsellik kesinlikle balığa yansıyor. Bu sezon dört dörtlük bir avcılık olmadı. Süre kısa, mevsim kısa yani şu anda bütün balıkçı paydos etti. Her yıl 300-400 bin ton cıvarında hamsi avlanıyor. Bu hamsi bir şekilde avlanıyor. Bizim sularımızda veya Gürcistan sularında” dedi.
 
BALIĞIN GÖÇ YOLU KIYILAR
 
Bu yılın Ocak ayı itibariyle balığın göç yolunun kıyılar olarak belirlendiğine dikkat çeken Mutlu, “Hiçbir balıkçı kıyıların telef olmasını istemez. Bunun bilimsel olarak açıklanmasını istiyoruz. Ocak ayından sonra balığın göç yolu kıyıda. Hamsi bile kıyıdan göç ediyor. Balığı koruyalım diye yasak koyuyoruz ancak balık kıyıdan gelip geçiyor ne yapacağız. Dolayısıyla bu balığın bize faydası yok. O zaman balıkçılığı kaldıralım. Balık gelsin göç etsin gitsin bunların çok iyi ayırt edilmesi lazım. Oradaki koruma alanları veya korunması gereken balık boyları uyulması gereken kuralların hepsine uymak lazım. Sonuçta kim kazanacak, balıkçı kazanacak. Vatandaşın bu balık üzerinde hakkı var, bunu yemesi lazım. Bu proteini alması lazım. Bunun içinde balıkçı korumacı olması lazım” ifadelerini kullandı.
 
25 METRENİN ALTINDAKİ TEKNELERİN TUTUNMA ŞANSI YOK
 
Sezon kısır geçse bile güçlü balıkçıların ayakta kaldığını belirten Mutlu, “Son yıllara doğru balıkçılık belli grupların eline kaldığını söyleyebiliriz. Güçlü balıkçılık yapısı olanlar karada frigo tesisleri, araçları olan ve bu işe ciddi anlamda büyük yatırım yapanlar sezon kısır bile olsa ayakta durabiliyor. Belli boyun altındaki yani 25 metrenin altındaki teknelerin tutunma şansı yok. Bu uzunluğun altındaki tekneler eski yıllarda olduğu gibi devletçe desteklenmesi lazım. Desteklenme alımlarının kesinlikle devam etmesinden yanayım. Bin kadar teknenin bu stoktan çekerek koruyamadığımız balığı en azından denizden çekilerek koruyacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem