Hava Kuvvetleri'nde istifa

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), ilk gün çalışmalarını tamamladı. Şura, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında sabah Genelkurmay Karargahı'nda toplandı.Öğle saatlerinde tamamlanan ilk gün çalışmalarının ardından Başbakan Erdoğan Genelkurmay Karargahından ay

Hava Kuvvetleri'nde istifa

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), ilk gün çalışmalarını tamamladı. Şura, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında sabah Genelkurmay Karargahı'nda toplandı.

Öğle saatlerinde tamamlanan ilk gün çalışmalarının ardından Başbakan Erdoğan Genelkurmay Karargahından ayrıldı.

Toplantıya, Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Servet Yörük, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Donanma Komutan Vekili Koramiral Bülent Bostanoğlu katıldı.

Şura'nın Ağustos ayı olağan toplantısında, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alınıyor.

Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ayrılacak personelin durumu toplantıda değerlendiriliyor. Şurada, TSK'yı ilgilendiren diğer konular da görüşülüyor.

KARARLAR CUMHURBAŞKANI GÜL'E SUNULACAK
YAŞ toplantısında alınan kararların, 3 Ağustos Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanması öngörülüyor.

HAVA KUVVETLERİ'NDE İSTİFA
Genelkurmay Başkanlığı’ndan, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı'nın kendi isteğiyle emeklilik talebinde bulunduğu ve bu isteğinin onaylandığı belirtilerek, Korgeneral Damcı'nın emeklilik talebinin basında yer alan olaylarla ilgisinin bulunmadığı bildirildi.

Genelkurmay’ın internet sitesinden yapılan açıklama şöyle:

Bazı basın yayın organlarında Hava Kuvvetleri Komutanlığı mensubu üç generalin görevlerinden istifa ettiklerine ve istifalarının Uludere olayı ile sürmekte olan bazı davalardan kaynaklandığına ilişkin iddialar yer almaktadır.

Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı kendi isteği ile emeklilik talebinde bulunmuş, emeklilik isteği onaylanmıştır. Korgeneral Damcı’nın emeklilik talebinin basında yer alan olaylar ile ilgisi bulunmamaktadır.

Bir korgeneral dışında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emeklilik isteğinde bulunan başka general bulunmamaktadır.

YILDA İKİ KEZ TOPLANIYOR
İlgili mevzuata göre, general ve amiral rütbelerinde 4 yıl bekleme süresi bulunuyor.

Kuvvet komutanlıklarına atanan orgeneral ve oramiraller ise iki sene boyunca bu görevde kalabiliyor. Bekleme süreleri sonunda terfi ettirilmeyen general ve amiraller, emekliye sevk ediliyor.

Yüksek Askeri Şura, yılda iki defa toplanıyor. Başbakan'ın başkanlığında toplanan şurada kararlar, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınıyor.

Üyelerin terfi işlemleriyle ilgili konulardaki oy hakkı ve değerlendirme notu eş değer sayılıyor.

KOMUTA KADEMESİ DEĞİŞİYOR
Emekliye ayrılacak Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun yerine, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun getirilmesi bekleniyor.

Kalyoncu bu göreve atanırsa Orgeneral Necdet Özel'in ardından Genelkurmay Başkanı olacak.

Bekir Kalyoncu'nun Kara Kuvvetleri Komutanı olmasıyla boşalacak Jandarma Genel Komutanlığı için üç kişinin adı geçiyor.

Kara Kuvvetleri Eğitim Doktrin Komutanı Servet Yörük, 1. Ordu Komutanı Yalçın Ataman ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'dan birinin bu koltuğa oturması bekleniyor.

Hava kuvvetlerinde de komutan değişecek. Orgeneral Mehmet Erten iki yıllık görev süresini doldurdu.

Ancak Erten dört yıllık orgenerallik süresini doldurmuş değil bu nedenle görev süresi bir yıl daha uzatılabilir.

Bu seçenek uygulanmazsa Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilecek ismin Korgeneral Abidin Ünal ya da Korgeneral Akın Öztürk'ten biri olması bekleniyor.

Deniz Kuvvetleri ise devam eden davalar ve sürpriz istifalar nedeniyle kadro yönünden en sıkıntılı kuvvet komutanlığı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel'in de iki yıllık görev süresi dolmuş durumda ve emekli olması bekleniyor. Yerine ise terfi sırasındaki tek Koramiral olan Donanma Komutanı Bülent Bostanoğlu'nun getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Yargıtay'da temyiz süreci devam eden Balyoz ve Ergenekon davaları nedeniyle şura çalışmalarını yine iki eksikle yapacak.

Ergenekon tutuklusu Nusret Taşdeler ve Balyoz sanığı Bilgin Balanlı şura üyesi olmalarına karşın toplantıya katılamayacaklar.

Balanlı ve Taşdeler'in görev sürelerini doldurmaları nedeniyle şuranın ardından emekliye sevk edilmeleri bekleniyor.

ANITKABİR'İ ZİYARET
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri, sabah saatlerinde Başbakan Erdoğan başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti.

Başbakan, Aslanlı Yol'un başında komutanlar tarafından karşılandı.

Şura üyeleri, Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında, üzerinde ''YAŞ üyeleri'' yazan çelenk eşliğinde, Aslanlı Yol'dan yürüdü.

Erdoğan'ın, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Daha sonra Erdoğan başkanlığındaki heyet, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Yüksek Askeri Şura çalışmaları vesilesiyle Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, tüm gazi ve şehitlerimizi bugün bir kez daha rahmetle ve şükranla yad ediyoruz. Türkiye'yi köklerinden aldığı güç ile şehit ve gazilerimizin bizlere gösterdiği hedef doğrultusunda büyütmeye, muasır ülkeler seviyesine çıkarmaya, hakkı olan saygın ve güçlü konuma ulaştırmaya büyük bir azim ve kararlılıkla devam ediyoruz.

Türkiye siyasal ve iktisadi planda yaptığı  büyük atılımlarla bölgesel güç olma yolunda emin adımlarla ilerlerken, küresel planlada da etkili bir konuma hızla yükseliyor. Ülkemiz bulunduğu coğrafyada barış, istikrar ve huzurun tesisi ve kalıcı hale getirilmesi için çok önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Tarihimizin getirdiği vicdani ve insani sorumluluğun gereği olarak, bölgemizdeki savaşların ve çatışmaların sona ermesinde, kardeşlik ortamının tesis edilmesinde samimi gayret ve yoğun bir çaba içindeyiz.

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de kadim ve kutlu geçmişinden, şanlı zaferlerinden aldığı ilhamla Türkiye'nin dostları için güvence, düşmanları için caydırıcı güç olmaya, büyük Türkiye idealine hizmet etmeye devam etmektedir. Bu şuurla yürüttüğümüz 2013 yılı Yüksek Askeri Şura çalışmalarının ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler