Hava harekatında komuta İzmir'e!

ABD ve Fransa’nın ön plana çıktığı Libya’ya yönelik hava saldırıları devam ederken, NATO’da dört aşamalı bir plan adım adım devreye sokuluyor. NATO, Libya’ya yönelik hava operasyonlarının “silahsız insani amaçlı” kısmını resmen üstlenirken, Muammer Kaddaf

Hava harekatında komuta İzmir'e!

ABD ve Fransa’nın ön plana çıktığı Libya’ya yönelik hava saldırıları devam ederken, NATO’da dört aşamalı bir plan adım adım devreye sokuluyor. NATO, Libya’ya yönelik hava operasyonlarının “silahsız insani amaçlı” kısmını resmen üstlenirken, Muammer Kaddafi güçlerine yönelik bombardıman görevlerini de devralmaya hazırlanıyor. Silahlı operasyonlara yönelik kararın, Brüksel’de yarın yapılacak toplantılarda alınması bekleniyor. Hava operasyonunun İzmir Karargâhı’ndan yönetilmesi kararının da bugün ya da yarın resmen açıklanması planlanıyor.

NATO komutasındaki Libya operasyonu İtalya’nın Napoli Müşterek Kuvvet Karargâhı’ndan (JFCN) yönetiliyor. Karargâhın komutası ABD’li Oramiral Sam J. Locklear’da bulunuyor. Yönetim kadrosunda Kanadalı, Alman ve Yunan komutanlar görev alıyor. Napoli Karargâhı’na bağlı olarak Akdeniz bölgesinde üç alt karargâh daha bulunuyor. Farklı kuvvetlerden sorumlu alt karargâhlardan Napoli’de konuşlu bulunanı (MC) “deniz”, Madrid’deki (FC) “kara” ve İzmir’deki (AC) “hava” unsurlarını yönetiyor.

PLANDA İKİ AŞAMA TAMAM

NATO’nun uygulamaya koyduğu dört aşamalı planın, ilk iki aşaması tamamlandı. Planın aşamaları şöyle:

1- DENİZ GÜCÜ OLUŞTURULDU: NATO şemsiyesi altında bir deniz gücü oluşturuldu. Uluslararası deniz gücü, Libya karasularının hemen bitiminde göreve başladı. Türkiye de, tezkere ardından bu güce 5 gemi ve bir denizaltı ile katıldı. Gücün görevi Libya’ya silah ve paralı asker girişini önlemek.

2- HAVA KONTROLÜ TAMAM:  NATO, uçuşa yasak bölgenin kontrolü görevini de üstlendi. Misyon: Uçuşa yasak bölgede silah ambargosunun uygulanması ve sivil alanların Kaddafi’nin saldırılarından korunması. 6 Türk F-16’sı da Sicilya Adası’nda konuşlanacak. Operasyon haftaya başlıyor.

3- MUHARİP GÖREV YARIN:  Koalisyon ülkelerinin Libya’ya hava saldırıları NATO komutası dışında devam ediyor. Ancak NATO muharip görevlerin sorumluluğunu istiyor. Konu Brüksel’de yarın karara bağlanacak. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen “BM kararı çerçevesinde sorumluluğumuz genişletilmeli” dedi.

4- SINIRLI KARA OPERASYONU:  NATO, Libya’da istikrarın yalnızca hava ve deniz operasyonlarıyla sağlanamayacağını değerlendiriyor. İleride kara operasyonu kaçınılmaz görünüyor. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, küçük çaplı bir özel kuvvet birliğinin Libya topraklarında görevlendirmeyi planladıklarını açıkladı.

90 günlük operasyon

NATO, uçuş yasağı operasyonunun 3 ay süreceğini hesaplıyor. Duruma göre uzaması ya da kısalması da mümkün. Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle’de konuşlu E-2C Hawkeye gözlem uçağı ile Rafale savaş uçakları da Libya görevine devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem