Hamile mahkûma tahliye yolu

'Aile buluşması'nda hamile kalan kadın mahkûmlar cezaevinden sekiz aylığına tahliye edilecek. Hamile ve lohusalar için hükmün infazı ertelenecek.Meclis’te bu hafta Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi, gelecek hafta da yasalaşması beklenen anadilde savunma ha

Hamile mahkûma tahliye yolu

'Aile buluşması'nda hamile kalan kadın mahkûmlar cezaevinden sekiz aylığına tahliye edilecek. Hamile ve lohusalar için hükmün infazı ertelenecek.

Meclis’te bu hafta Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi, gelecek hafta da yasalaşması beklenen anadilde savunma hakkına ilişkin tasarı, kadınlar açısından büyük önem taşıyor. Yeni yasa tasarısıyla getirilen aile buluşması sırasında hamile kalan mahkûm kadın cezaevinden sekiz aylığına tahliye edilecek. Hamile ya da doğumun üzerinden altı ay geçmemiş kadınlar hakkında hapis cezasının infazı geri bırakılabilecek, yani bu kadınlar cezaevine girmeyecek. Dışarıdaki süre cezadan düşmeyecek. 
 
Terör suçlularına yok 
 
Tasarı, kapalı cezaevlerinde 40 bin evli hükümlüye, ödül olarak üç ayda bir kez, üç saatten 24 saate kadar eşleriyle yakınlarında cezaevi personeli olmadan görüşebilme hakkı getiriyor. Tasarıda, bu görüşmelerde oluşabilecek hamileliklerle ilgili düzenleme de var. 
 
Cezaevlerinde ödül olarak aile buluşması sırasında hamile kalan kadın mahkûmların, hamileliğinin son iki ayı ile doğumun ardından ilk altı ayında infazı ertelenecek ve bu zamanı dışarda geçirebilecek. Aynı şekilde doğurduğu tarihten itibaren altı ayı geçmemiş kadınlar suç işlediği takdirde yine infaz ertelemesinden yararlanacak. Ancak Terör Mücadele Yasası (TMY) çerçevesinde hüküm giyenler bu uygulamadan yararlanamayacak. Adalet Komisyonu’nun BDP ’li üyesi Murat Bozlak bu kısıtlamaya, “Onlar anne sayılmıyor mu?” diye tepki gösterdi. 
 
Hapiste ödül dönemi 
 
Hükümlülerin genel durumları, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine etkin katılımları, verilen işlerdeki gayretleri dikkate alınarak, haftalık ziyaret süreleri iki saate uzatılabilecek. Kapalı ziyaret yerine açık ziyaret yaptırılacak. Üst üste kullanılmayan en fazla üç haftalık ziyaret süresi toplu kullandırılabilecek. Haftalık harcama miktarı yarı oranında artırılabilecek. Ayrıca, haftalık telefonla görüşme süresi ve sayısı iki katına kadar artırılabilecek. 
Örgüt güdümünde tercüman olasılığına karşı, liste yöntemi getirildi. Buna göre sanıklar her istediklerini tercüman olarak belirleyemeyecek. Sadece bulundukları il için belirlenen listede ismi yer alan tercümanları kullanabilecek. Tercümanı sanık seçerse ücretini kendisi, hâkim seçerse devlet ödeyecek. 
 
Çocuk hükümlüler, iki ayda bir üç saatten 24 saate kadar anne ve babasıyla bir araya gelebilecek. Cezaevi nakillerinde görevli nezaretinde iaşe ve bedensel ihtiyaçlar giderilebilecek. 
 
Çocuk hükümlülerin kendi istekleriyle yapılan nakil ücretini devlet karşılayacak. Mevcut durumda çocuk bu ücreti ödüyordu. 
Şartla salıverilmeden yararlanmak için açık cezaevlerinde altı ay geçirmiş olma şartı ile çocuk hükümlülerin açık cezaevlerinde cezalarının beşte birini geçirme şartı da tasarıyla kaldırıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem