Hamas tutukluları Türkiye'de

Hamas tutuklularından 11’inin Türkiye’ye getirilmesi güvenlik endişesi doğurdu. Filistin Büyükelçisi Maruf, ‘’İsrail eylem yapabilir’’ endişesini dile getirdi. Biri El Fetih 10’u Hamas üyesi olan riskli konuklar 24 saat korunacak.İsrailli esir asker Gilat

Hamas tutukluları Türkiye'de

Hamas tutuklularından 11’inin Türkiye’ye getirilmesi güvenlik endişesi doğurdu. Filistin Büyükelçisi Maruf, ‘’İsrail eylem yapabilir’’ endişesini dile getirdi. Biri El Fetih 10’u Hamas üyesi olan riskli konuklar 24 saat korunacak.

İsrailli esir asker Gilat Şalid’e karşılık serbest bırakılan Hamas tutuklularından 11’inin Türkiye’ye getirilmesi güvenlik endişesi doğurdu. Serbest bırakılan Filistinli mahkûmları Esenboğa Havalimanı’nda karşılayan Filistin Büyükelçisi Nebil Maruf, ‘’Güvenliklerinden Türkiye sorumlu.. İsrail bu insanları vurmak isteyebilir. Daha önce İspanya da Filistinli 3 ismi kabul etti ve onlar için geniş önlemler aldı. ‘’ dedi.

Er Şalid’in teslim edilmesi karşılığında serbest bırakılan isimlerden 39’u, İsrail’in Gazze’ye gitmesine izin vermediği isimlerden oluşuyor. Bunlar arasında yer alan ve İsrail’e yönelik saldırı eylemleri nedeniyle müebbet hapse mahkum olan 11’i de Türkiye’ye getirildi.

TAKAS ZORA GİRERDİ
Bunlar arasında 16 yıldır İsrail hapishanelerinde yatan müebbet hapse mahkum ‘’İzzettin El Kassam’’ Tugayları kurucusu Zekeria Velid de bulunuyor. Örgüt üyelerine bomba yapımı konusunda eğitim veren ve saldırıları planlayan Velid ve diğer 10 isim, bir süre İstanbul’da polis korumasında yaşayacak. Bu kişilerin daha sonra Tunus’a gitmeleri de söz konusu bulunuyor.

Yıllardır terör belası ile uğraşan Türkiye’nin bu 11 ismi kabul etmesi Ankara’da farklı yorumlara yol açtı. Dışişlerine göre Türkiye bu talebi reddetse takas zora girecek, sorun aşılamayacaktı. Dışişleri kaynaklarına göre, 2006’dan beri Şalid’in serbest bırakılması yönünde çaba gösteren Türkiye, bu atağı ile ilişkilerin bozuk olduğu İsrail’e de iyi niyet göstermiş oldu. Şalid Türkiye sayesinde serbest kaldı.

NORVEÇ PAZARLIĞI GİBİ
Bu girişimin terör olaylarına karışan Hamas’ın silah bırakmasına da vesile olacağına inanılıyor. Ankara kulislerinde ‘’Bu gelişme, Kandil dağındaki PKK varlığına son vermek için üst düzey yöneticilerin Norveç’e gönderilmesi alternatifi gibi’’ yorumu da yapılıyor.

Türkiye'nin 11 Filistinliyi kabul etmemesi durumunda bu isimlerin Suriye’ye gideceğini belirten yetkililer, Türkiye’nin takas pazarlığına girmesi ile birlikte Suriye’nin sürecin dışında tutulduğunu da hatırlattılar. Türkiye, Suriye’ye İsrail-Filistin barışında bir rol vermek istemiyor. Hamas’ın silahlı kanadını temsil eden Halid Meşal, halen Şam’da yaşıyor ve Hamas’ın Suriye yönetimiyle yakın ilişkileri bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem